Barbora Xu (Tšekin tasavalta) – kantele, gu zheng, laulu 1.7. klo 19
Barbora on fuusiota tekevä laulaja-lauluntekijä, jonka laulut rakentuvat suomalaisista ja kiinalaisista perinnesoittimista sekä -runoista.
Tšekin tasavallasta kotoisin oleva Barbora on asunut Taiwanissa ja opiskellut Suomessa perinteisiä laulutyylejä ja kielisoittimia, erityisesti kiinalaista Gu Zhengiä ja kanteletta.
Uransa aikana Barbora on esiintynyt ympäri maailmaa useilla tärkeillä kulttuuripaikoilla, kuten King’s Place:ssa Lontoossa, Megaron-konserttisalissa Kreikassa ja Turun konserttisalissa. Hänen työnsä on saanut näkyvyyttä mm. YLE:ssä, MTV3:ssa, Taiwanin kansainvälisessä radiossa ja Tšekin kansallisessa radiossa.

LIPUT:

https://www.tiketti.fi/barbora-xu-nayttamo-joensuu-lippuja/83391

Perttula 13.7. klo 19
Toni Perttulan musiikissa lyyrinen harmonikansoitto yhdistyy pajavasaroiden ja alasimien karkeisiin pamauksiin, kutsuen kuulijan maailmaan jossa musiikkia sulatetaan uuteen muotoon.
Toni Perttulan ennakkoluulottomat kokeilut erilaisten musiikkityylien parissa ovat johdattaneet hänet luomaan omaa, uniikkia musiikkiaan.
”PERTTULA follows his own path on Pajavasara where accordion meets primal rhythmic blacksmith percussion. There is much to enjoy here; prepare for a few surprises.”
– Folk Radio UK, Philip Thomas, 25.5.2021
Esiintyjä:
Toni Perttula: harmonikka, ohjelmointi

Se on italialainen, tulipunainen, tyylikäs ja kiihtyy nollasta sataan viidessä sekunnissa.
Aivan, se on RajaSpeksi 2022 – TYYLIN VIEMÄÄ.
Italialaisen muotitalon kulisseissa kuohuu: kenestä on työn jatkajaksi, kuka rakastaa ja ketä, mitä on huippumuoti ja miksi kaikki tarjoillaan ilmakuivatun kinkun kera?
Juuri teille, juuri sellaisena kuin se esitetään, kuin Milanon muoti.
Nauttikaa, per favore!Esitykset Näyttämöllä (Koskikatu 8, 80100 Joensuu)

Esityspäivät:
3.5.,
6.5.,
7.5.,
10.5.,
11.5.,
12.5.,
15.5. klo 14
17.5.,
18.5. ja
21.5.
Kaikki esitykset alkavat klo 19 paitsi su 15.5. klo 14.🔥Lipunhinta: 17€.

Blind Gut Company: Transparent Surfaces 2.4. klo 19

Blind Gut Company: Transparent Surfaces 2.4. klo 19

Kun luovumme materiasta, mitä jää jäljelle? Nykysirkusteos Transparent Surfaces on jäähyväisrituaali kulutuskulttuurille ja omistuskeskeiselle maailmankuvalle. Teos purkaa suhdetta materiaan tarkastelemalla kuinka objekteihin kiinnittyminen ja välineellistäminen läpäisevät tapojamme toimia maailmassa. Teos rakentaa alttarin romusta ja ihmiskehoista esiintyjien kiinnittyessä vuoroin toisiinsa, vuoroin metallin kappaleisiin. Tavanomaisten sirkusvälineiden puute synnyttää omaleimaista liikettä ja groteskia estetiikkaa. Transparent Surfaces haastaa sirkukselle ominaisen virtuositeetille rakentuvan esityskielen ja antaa haurauden, haavoittuvuuden ja uupumuksen näkyä esiintyjien kehoissa. Se nojaa esiintyjien, lavan täyttävien romun kappaleiden ja yleisön fyysiseen läsnäoloon ja vuorovaikutukseen. Barbora Silhanovan taianomainen guzheng-musiikki johdattelee katsojat ja esiintyjät läpi rituaalin vaiheiden.

Ohjaus: Tuomas Vuorinen Sirkusesiintyjät: Aino Savolainen, Jere Virta, Tuomas Vuorinen Musiikki: Barbora Xu Äänisuunnittelu: Petteri Rajanti Valosuunnittelu: Kauri Klemelä Taiteellinen keskustelu: Saana Peura, Inga Björn

Ainoastaan yksi näytös!

Lauantai 2.4. klo 19

Sirkus jää pystyyn!
(Circus remains the same)


Työryhmä: Rauli Katajavuori & Timo Torvinen
Valosuunnittelu: Riku Elo Puvustus: Laura Sariola
Tuotanto: Sirkus Supiainen

’Sirkus jää pystyyn’ on lihaksi tullut runoelma, pamfletti ja rujo tutkielma rock ’n’ rollista. Luvassa on diy-henkinen menneiden vuosikymmenien estetiikalla toteutettu massiivinen konsertti, jossa kitarat ulvovat ja rumpukone paukkuu, kun (proto)Torvinen laulaa laulua haikeaa. Näissä tarinoissa karvaan pettymyksen tuska ja viha naurattaa, eikä edes katkera blues paranna, kun 90-luvulla oli vielä ok olla ’synkkis’ ilman ironian tarvetta, tai markkinointimiesten paketoimaa narratiivia.

Kaipuu ja mahdollisuus käpertyä sisäänpäin kaikuu kaiken taustalla, kun esteettinen, retrofuturistinen sirkustaide kohtaa mustan aukon.

Kaiken lopussa, kun korvat soivat, kun strobovalojen välke lakkaa: Sirkus Jää Pystyyn – Circus remains the same!

Esityksen tekijät:Rauli Katajavuori tunnetaan omaperäisistä, omailmeisistä ja tinkimättömistä esityksistään, jotka yhdistävät vaikutteita aina nykyteatterista nukketeatteriin.”Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.” – HS 28.9.2013”Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.” – HS 12.6.2011”Rauli Katajavuori ei ole koskaan halunnut tehdä sirkustaidettaan helpoimman ja ilmeisimmän kautta. Hän kokeilee ja venyttelee rajoja äärimmilleen.” – HS 12.4.2010”Katajavuori on suomalaisen kokeellisen jongleerauksen pioneereja.” – HS arvio 6.4.2008Timo Torvinen on tunnettu muun muassa omalle musiikilleen keksimistä nimityksistä. ”Epä-rockin” ja ”Itä-Suomi-rockin” rinnalle Torvinen on lanseeraamassa termiä AOG, ”adult oriented goth”.”(proto)Torvinen on pelottava, analyyttisen tutkiskeleva sivustakatsoja, jonka näkemys maailmasta viiltelee kuulijan sydämen siisteiksi siivuiksi.” – Humu-klubi, 2019”Ai millaista se niinku on? Vähän niin kuin Prince, mutta huonompi.” – anonyymi, 2014”Torvinen on suomirockin Mad Max!” – Timo Torvinen, 2018

Näytökset
7.4. klo 19
8.4. klo 19
9.4. klo 19 Liput: 25/15

HOTA jazz-iltapäivä
Hota on hiomattomaan parvi-improvisaatioon perustuvaa taide- jazz- ja elektronimusiikkia. Yhtyeessä on esiintynyt myös nuorisomusiikin parissa ansioituneita taiteilijoita, jotka tuoneet soittoon viimeisimmän pop-musiikin tuulahduksia.
HOTA aloitti toimintansa Joensuussa vuonna 1984. Yhtyeelle kertyi keikkoja pääasiassa Joensuussa, mutta keikalla käytiin myös Jyväskylässä ja Oulussa. Vuonna 1987 HOTA-nimen alla järjestettiin myös taidenäyttely Joensuun Arttelissa. Yhtye on viettänyt hiljaiseloa viimeiset 30 vuotta, mutta toiminta aktivoitui uudelleen kesällä 2021. Soittajat ovat tosin olleet koko ajan aktiivisia muissa kokoonpanoissa: muun muassa HOTAn ja Khemin yhteisprojekti Kheta Hotem on julkaissut 11 levyä.
HOTAn soitto perustuu parvi-improvisaatioon ja kommunikaatioon soittajien sekä yhtyeen ja yleisön välillä. Soitossa on vaikutteita muun muassa jazzista, etnisestä musiikista ja konemusiikista. Yhtyeen ytimen muodostavat Martti Haila, Jarmo Saarti, Raino Kukkonen ja Hannu Pelkonen. Kokoonpanoa saatetaan myös täydentää tilaisuudesta riippuen.

Tervetuloa katsomaan MUURAHAISIA -näytelmää.Esityspäivät ja -ajat:12.4. klo 19 (ensi-ilta)
14.4. klo 19
19.4. klo 19
20.4. klo 19
22.4. klo 19
23.4. klo 19
4.5. klo 19
ja
5.5. klo 19
Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Janne HyytiäinenLIPUT8€ (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset)/
12€LIPPUVARAUKSETjanne.hyytiainen@riveria.fi
TAI p. 0504023201″Kuin muurahaiset kävelisivät selkärankaani pitkin. Häntäluusta päähäni asti. Ensin niitä on yksi, sitten kolme…”

’kuinka kaikki kärjistyy kohti traagista loppua’
Woyzeck on sorrettu. Woyzeck on sotilas. Woyzeck on herkkä nuori mies, joka joutuu vastakkain elämän ikävien puolien sekä itsensä kanssa. Woyzeck on Georg Büchnerin kirjoittamasta samannimisestä näytelmästä Rauli Katajavuoren monologinäytelmäksi sovittama visuaalisen teatterin esitys.
Klassikoksi muodostunut kertomus Woyzeckistä on kiihottava tarina intohimosta, mustasukkaisuudesta, nöyryytyksestä ja kuolemasta. Ohjaaja Rauli Katajavuoren tulkinta päivittää teoksen teatteri ja tanssitaiteilija Jasu Parviaisen esittämäksi sooloteokseksi.
Pohjimmiltaan Woyzeck -esitys on tarinnankerronnaksi naamioitu teatteriesitys valkoisen scifi- kupolin sisällä. Esitkyksen näyttämö on piskuinen areena, jossa esiintyjän esittämä kuvaelma imaisee yleisön mukaansa. kupoliteltta toteuttaa sen, mihin perinteiseen yleisö-lava-suhteeseen perustuvat konsertit ja teatteriesitykset varsin harvoin pystyvät. Tila tihentää yleisön kokemusta, vetää sen lähemmäksi esityksen ja musiikin maailmaa.
Alkuperäisteksti: Georg Büchner
Ohjaus, tekstin sovitus, lavastus ja valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä: Jasu Parviainen

https://youtu.be/JpiY4dDNSEg

Minni Hirvonen: MÖYKKY
Esitystaiteilija Minni Hirvonen esittää 2000-luvun tähän mennessä synkimmän vuosikymmenen kolmessa vartissa:
Elämme pohjoiskarjalaisen uniikin luonnon turvassa. Esityksessä saavutamme theta-aaltojen taajuuden ja antaudumme ajalle, jolloin rakennelmat sortuivat ja ihmismielet rakoilivat, suojanamme metsät, se mitä vielä on jäljellä.
100 vuotta sitten kirjailija Anna Ahmatov saavutti runoissaan globaalin 2010-20 vuosikymmenten hengen silloisen Venäjän aikaan.
Oikeastaan esitys on audiovisuaalinen ja fyysinen kirje valtioiden päämiehille/naisille. Se sopii hyvin myös kuunneltavaksi.

Ensi-ilta perjantaina 25.2. klo 19, jonka jälkeen 50-vuotis juhlan kunniaksi tarjoillaan kakkukahvit ja yleisöllä on mahdollisuus keskustella taiteilijoiden kanssa.

Esityksen kesto n. 45 min ja se soveltuu parhaiten aikuisille.

Seuraavat näytökset Joensuussa la 26.2. klo 19 ja su 27.2. klo 15.

Liput tiketistä: ensi-ilta 35€, muut 25€.

Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies
Työttömien Teatterin kolmas näytelmä perustuu Sampsa Salon todellisuuspohjaiseen monologiin, josta työryhmä on muokannut autofiktiivisen esityshybridin, jollaista et ole ennen nähnyt.
Pitkäaikaistyötön pätkätyöläinen Sampsa Salo on elämänsä aikana kouliintunut suorastaan ammattimaiseksi ceeveiden ja työhakemusten laatijaksi. Silti hänen lukuisat työsuhteensa eivät ole koskaan kestäneet pitkään. Mikä on outoa, sillä hakemukset ja ansioluettelo näyttävät kyllä hyvältä. Kenties yöllinen vieras osaa selittää miksi työsuhteet eivät jatku?
Esitystä ei suositella araknofoobikoille.
 
Työryhmä:
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
koreografia, näyttelijäntyön ohjaus, Työpajaohjaus: Jasu Parviainen
Käsikirjoitus Sampsa Salon monologin pohjalta: Sampsa Salo, Teemu Laumo, Rauli Katajavuori, Jasu Parviainen vai / Työryhmä?)
Piirtoheitinlavastusoperaattori: Tiina Meronen
Kameraoperaattori/kuvaaja/videot: Jani Kauppinen
Projisoinnit / animaatiot: Jonna Kaasinen
musiikki: Tomi Pitkäjärvi
ääniteknikko: Jarkko Ritavehmas
valoteknikko: Tiina Vepsä
Juliste: ????
Näyttämöllä:
Sampsa Salo: Sampsa Salo, Tomi Pitkäjärvi, Jani Kauppinen ja Tiina Meronen
 

Työttömien teatteri
Työttömien Teatteri -hankeen lähtökohtana on ehkäistä syrjäytymistä ja sosiaalista pahoinvointia teatteritoiminnan avulla. Työttömien Teatteri -hanke toteutetaan sosiaalisen ja soveltavan teatterin keinoin. Kaikessa Työttömien Teatterin toiminnassa pyritään vahvistamaan osallistujien vuorovaikutustaitoja, toimijuutta, itsetuntemusta ja elämänhallintataitoja erilaisten ilmaisullisten ja toiminnallisten menetelmien avulla. Näytelmät ovat kantaaottavia ja niiden pyrkimyksenä on tuoda osallistujien ääni kuuluviin -osaksi yhteiskunnallista keskustelua ja aktiivisempaa kansalaisuutta.

Sirkus Supiaisen Työttömien teatteri toteutetaan yhteistyössä Joensuun kaupungin ja Siun Soten kanssa. Työttömien teatteri ESR-hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, ESR (Tarkista nämä kohdilleen) sekä Euroopan Sosiaalirahasto.
 
 
Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies
 
2.3. ENSI-ILTA klo 18.00
3.3. Klo 18.00
4.3. Klo 18.00
5.3. Klo 18.00
8.3. Klo 11.00
9.3. Klo 11.00
10.3. Klo 11.00
 

HUPS – Kokkishow

HUPS on kaikenikäisille sopiva erityisesti lapsille suunnattu nykysirkusesitys, jossa kaksi kokkikaverusta laittaa illallista kokkausohjelmien tyyliin. Esityksen aikana kokit valmistavat kaikki ruokalajit katsojien silmien edessä. Illallisen valmistuksen lomassa ja sen mahdollistamiseksi kaksikko temppuilee taidokkaasti keittiövälineillä luoden ruoanlaitosta kommelluksilla maustettuja ja huumorilla höystettyjä nykysirkuskohtauksia. Tässä esityksessä ruoalla ei leikitä vaan temppuillaan tosissaan vesi kielellä ja kieli poskella.

Esiintyjät: Lauri Luukkonen ja Hannu Pham

Ohjaus: Kalle Lehto

Musiikkien sävellys: Diego Machado

NÄYTÖKSET:

20.1.2022 klo 18

21.1.2022 klo 18

22.1.2022 klo 18

NUKKETEATTERI REAKTORI: OVIMIKKO 28.1.2022 klo 19

Ovimikko on omanlainen huutomerkki ja vaikka se on kirjoitettu vuonna 1980, se on edelleenkin osuva ja oikeastaan vielä osuvampi nyt kuin omana aikanaan. Kuka tahansa voi räjähtää. Ovimikko kertoo paikannäyttäjän tarinan. Hän haluaa parantaa maailmaa, tehdä siitä kunnollisen paikan, pitää tehdä tarkat säännöt, tiukat normit ja katsoa että niitä noudatetaan. Ovimikko on absurdi teksti ja myös osuva kuvaus nykyajan suuntauksista. Se ei ole osoitteleva, mutta katsoja voi itse miettiä omalla kohdallaan, miltä tuntuu olla pieni kärpänen tässä maailmassa, jolla on halua tehdä muutos. Ikäsuositus 13+.
Ovimikko korvaa, Pinokkio-addiktio esityksen joka jäi pois koronatilanteen hankaloitumisen takia

Siilin talvi 29.1.2022 klo 14

Hieno soolonukketeatteriesitys. (marionetti/pöytänukke)
Kesto: n. 25 min.
Ikä suositus: 3-vuotiaat ja sitä vanhemmat

Talvisin siili on normaalisti horroksessa. Tänä syksynä hän saa ajatuksen, että hän haluaa nähdä talven ensimmäistä kertaa. Siili työskentelee kovasti pysyäkseen jalkeilla ja odotus on kova. Talvi ja luonnon taianomainen muodonmuutos lopulta saapuukin tuoden mukanaan monia uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Miten siilin käy talven kanssa?

Hauska ja vähän jännittäväkin tarina. Klassisia nukkenumeroita uusilla mausteilla, tervetuloa katsomaan!

 

 

SYKSY 2021

IlmastoUtopia -tanssiteatteriteos unelmista

“Hyökyaalto tulee, halusitte tai ette!”

Esitykset: 4.12 kello 18 Ensi-ilta5.12 kello 1211.12 kello 1812.12 kello 12 Näyttämö, Koskikatu 8, Joensuu

IlmastoUtopia-teos kysyy, kuinka unelmoida ja säilyttää toivo moninaisten kriisien aikakaudella. Se kuljettaa meitä lempeällä huumorilla itsetuhoisten ylikulutuskarkeloiden läpi kohti luontoyhteyden autuutta sekä kehottaa laittamaan kyynisyyden kompostiin mikrobien myllättäväksi.Teos puhuttelee yleisöä tuttujen ilmastokriisiin liittyvien teemojen, kuten pikamuodin ja ruokajärjestelmän kautta. Esiintyjät kamppailevat pikamuotia vastaan, kutoen kestävämmän suhteen vaatteisiin ja niiden tuotantoon. Runosateessa he haaveilevat lavalle uusia todellisuuksia ja mahdollisuuksia, etsien yhteyttä itseensä, toisiinsa sekä luontoon.Teos on oodi toivolle ja kurkistus tulevaisuuteen, jossa ihmiseläin osaa jälleen elää rinnakkain muun luonnon kanssa. IlmastoUtopia muistuttaa meitä siitä, että mahdoton muuttuu mahdolliseksi sillä hetkellä kun uskallamme unelmoida ja tarttua toimeen.Teos on viimeinen osa IlmastoUtopia-kokonaisuudesta. Syksyllä 2021 järjestetyissä IlmastoUtopia-työpajoissa on käsitelty ympäristötunteita unelmoinnin ja taiteen keinoin. IlmastoUtopia-tanssiteatteriteos rakentuu työpajoista kerätyille materiaaleille.Teoksen rekvisiitta on kierrätettyä ja lahjoituksena saatua. Kesto n.45min + vapaaehtoinen keskustelu teoksen jälkeen.

Koreografia: Arvo Jean-Michael Saarinen

Esiintyjät: Ida Teeri, Arvo Jean-Michael Saarinen

Äänisuunnittelu: Vertti Korkki

Valosuunnittelu: Rauli Katajavuori

Ääniajo: Tiina Vepsä

Työpajat / Keskustelun ohjaajat: Juni Roosa Sinkkonen, Riikka Linjama

Liput 25e/15e teatterinayttamo.fi (Tiketti) LIPUT TÄÄLTÄ

Juliste: Petri Kiukas

Teosta ovat tukeneet Pohjois-Karjalan SKR, Taike, Joensuun kaupunki, Old Mine Residency, Näyttämö.Kiitokset: Työpajoihin osallistuneille, ulkopuoliset silmät ja Riverian tanssinkoulutus.

RUNSAUDEN PULA -tanssiteos

Runsauden Pula tanssiteoksen kantava teema on runsaus – sen käsittämättömyys, kauheus ja kauneus. Teoksessa yhdistyvät breaking-, popping- ja whacking- tanssilajien liikekieli sekä tanssiteatteri.Teoksen maailmassa tapahtumia tarkkaillaan galaksien välisen Runsauden Pula- huoltoaseman ja sekatavarakaupan silmin. Huoltoaseman asettaminen teoksen kokijaksi auttaa tanssijoita tarkastelemaan elämän runsautta maagisen realismin keinoin. Katsoja kutsutaan teoksessa pysähdykselle Runsauden Pulaan seuraamaan huoltoaseman sisälleen kätkemää paljoutta; sen lävitse kulkevien hahmojen moninaisuutta, heidän salaisimpia toiveitaan, pelkojaan, ilojaan ja haasteitaan.Teos lähestyy teemaa puvustus, sen luoma materiaalisuus ja visuaalisuus sekä äänimaailma koreografisina pääelementteinään. Runsauden Pula tarjoaa katsojalle moniaistillisen elämyksen, joka kutsuu leikkisästi syleilemään paljoutta ympärillämme, itsessämme sekä muissa.Esitykset Teatteri Näyttämöllä Joensuussa:
10.12. 19:00 Ensi-ilta
13.12. 19:00
14.12. 19:00
15.12. 19:00 Esityksen kesto: n. 50min
Lippujen hinnat: 25/15€
Liput: Tiketti.fi
Teos soveltuu kaiken ikäisille.Esitykset ovat Teatteri Näyttämön uusissa tiloissa osoitteessa Koskikatu 8, 80100 Joensuu.Työryhmä:
Esiintyjä-koreografit: Ira Wuolle, Lauri Lohi
Äänisuunnittelija: Sebastian Kurtén
Pukusuunnittelijat: Nour Ainasoja ja Autuas Ukkonen
Valokuvat: Anna PoleteliTeosta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan maakuntarahasto.

4.12. ILMASTOUTOPIA (vierailu)
5.12. Ilmastoutopia
11.12. Ilmastoutopia
12.12. Ilmastoutopia

Herra Koskinen: Kokoperheen SHOW!

Herra Koskisen koko perheen show
Taikaa ja jongleerausta!
Tule nauttimaan yksin, kaverin kanssa tai koko perheen voimin Herra Koskisen viihdyttävästä esityksestä, joka on suunnattu kaikenikäisille. Koskisen esiintyminen viihdyttää niin lapsia kuin aikuisiakin ja kaikki saavat hämmästyä hänen teknisesti vaikeista jongleeraustempuista. Mukana on myös temppuja, millä Koskinen on tehnyt
maailmanennätyksiä.
Esitys sisältää jongleerausta ja taikuutta, standup komiikkaa sekä show-elementtejä sekä moottorisahajongleerausta!
Tule ja koe vuoden paras pikkujoulushow.
Herra Koskinen on monelle tuttu esiintyjä eri TV-ohjelmista ja TikTokista.
Hän on Ravintolataikuuden- ja Viihdeohjelmien Suomenmestari, sekä tehnyt 13 Guinnessin
maailmanennätystä.
Herra Koskinen on esiintynyt säännöllisesti vuodesta 1998 asti ja tehnyt yli 1000 esitystä.
Kansainvälisesti tunnettu ja esiintynyt jo 18 eri valtiossa.

***VAIN KAKSI ESITYSTÄ***
Teatteri Näyttämö
Koskikatu 8, Joensuu
Pe 17.12. klo 18
La 18.12. klo 15
Liput 15€
Perhelippu 50€ (4 hlö)
Esityksen kesto 1h 20min (sisältää väliajan).
Lippuja rajoitettu määrä, joten varaa omasi heti.
Liput ovelta tai ennakkoon Tiketistä.

Kuroa kollektiivi: ”Korppipäinen mies”

Hiljaisuus ei palvele ketään. Hiljaisuus mahdollistaa rikoksen. Kauhisteletko uutisia? Vetäydyt kavahtaen kauemmaksi? Silti ja juuri siksi, koe tämä. Naurat, itket, hämmennyt, suutut, herkistyt, ymmärrät, aktivoidut. Lasten Me Too -kampanja on aikuisten asia. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on aihe, jota ympäröi vahva vaikenemisen kulttuuri. Mikään ei kuitenkaan muutu hyssyttelemällä. Pahimmillaan hiljaisuus rikkoo lisää – jättää uhrin ja läheiset ilman tarvitsemaansa terapiatukea ja suojelee seksuaalirikoksen tekijää. Järkälemäisellä otteella vaiettuun aiheeseen tarttunut teatterintekijä Kati Keskihannu on työryhmineen luonut aiheesta näyttämösooloteoksen, joka ei jätä kylmäksi. Korppipäinen mies perustuu tutkimustietoon, haastatteluihin ja Enna Airikin kirjaan. Se on yhdistelmä perinteistä teatterikerrontaa, tanssivideota, nukketeatteria ja animaatiota. Teos kuljettaa katsojan älystä tunneälyyn ja takaisin. Tulkitsee ja nostaa monikerroksisesti ja timanttisen tarkkanäköisesti esiin sen mikä pirstaleina peilikuvan taakse kätkeytyi. Tarinan siitä, kun elämä meni rikki ilman lapsen omaa syytä. Ja mitä sitten tapahtui. Ja miten sen voisi muuttaa. Tämä teos huutaa, koska jonkun täytyy. Unohtamatta kuitenkaan, että tärkeintä on kohtaaminen, turva, lohtu ja toivo; vaikeistakin asioista on mahdollista toipua ja ketään ei jätetä yksin.Rikotaan hiljaisuus. Ei anneta sen rikkoa lasta.Kesto 1hTyöryhmä: Ohjaaja – Merja Pöyhönen Käsikirjoittaja, esiintyjä – Kati Keskihannu Kuvittaja-kirjailija – Enna Airik Tanssija-koreografi (videolla) – Jouni Järvenpää Projisoinnit – Kristina Laine Säveltäjä-äänisuunnittelija – Henri Kivistö Pukusuunnittelija, tarpeistonvalmistaja – Tytti Nieminen Nukenrakennus – Maija Westerholm Lavastus – Kati Keskihannu, Tytti Nieminen Dramaturgian assistentti – Veli-Ville Sivén Web Designer – Tanja Eskola Valokuvat – Marcus Lindén (myös VV Sivén, Saimi Ollikainen, Kati Keskihannu) Juliste ja traileri – Marcus Lindén

NÄYTÖKSET:

6.11. klo 15

7.11. klo 15

LIIKKUVA LAUTAPELI

Tule pelaamaan kanssamme!
Liikkuva Lautapeli on interaktiivinen lastentanssiteos kaiken ikäisille. Valtavalla pelilaudalla seikkailevat pelinappulat Pinksu ja Vinksu, joiden tehtävänä on pelastaa maailman värit.
Yleisö saa omilla pelipalloillaan vaikuttaa pelin kulkuun eli musiikkiin ja liikkeeseen: Laitetaanko musiikki päälle vai pois? Hidastetaanko vai nopeutetaanko? Pysäytetäänkö kokonaan? Yleisön tehtävänä on joka tason jälkeen tunnistettava tanssittu ja soitettu lastenlaulu. Näin pelastuu aina uusi väri ja pelimatka seuraavalle tasolle jatkuu.
Laulun tunnistamisesta ja pelin kulusta vahtia pitää Pelituomarimme Pirketta ja rytmijalan laittaa liikkeelle Muusikkomme Nimi. Liikkuva Lautapeli tarjoaa hullunkurisia hetkiä, jännitystä ja yllätyksiä sekä antaa yleisölle mahdollisuuden toimia aktiivisina pelinrakentajina.
Oletko valmis Liikkuvan Lautapelin seikkailuun?
Pe 22.10 klo 14.00
La 23.10 klo 11.00
Su 24.10 klo klo 11.00
Taiteelliset johtajat ja tanssijat Riikka Tolonen & Serja Vesterinen
Äänitaiteilija Ilmari Tiitinen
Näyttelijä Riikka Voutilainen
Lavastus Sarah Wegner
Tukijat Niilo Helanderin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Joensuun kaupunki ja NÄYTTÄMÖ-teatteri
Suositusikä 4+ vuotiaat
Kesto noin 40 min

24.-25.9. Kaj-Mikael Schütt: Life becomes us (ensi-ilta)

Yhden hengen nykysirkusesitys kuolemasta ja elämästä.
#lifebecomesus
Life Becomes Us on Kaj-Mikael Schüttin yhden hengen nykysirkusteos, joka tutkii poikkitaiteellisesti kuolemaa ja elämää.
Teoksessa tarkastellaan ihmisen suhdetta omaan ja läheisten kuolemaan. Teos ei ole synkkä vakavasta aiheesta huolimatta, pikemminkin se on rakkauskirje elämälle, jossa kuolema vain näyttelee keskeistä roolia ja antaa kaikelle merkityksen. Kuoleman pelko, menetyt läheiset, oman lopun kohtaaminen, eletty elämä, katumuksen karkoitus ja olemattomuuden hyväksyminen ovat läsnä esityksessä kuin teemaa sivuavina haamuina.
Teos hyödyntää ja yhdistelee luovasti jongleerausta, esinemanipulaatiota, runoutta, musiikkia, valotaidetta ja minimaalista fyysistä tulkintaa. Ohjaajana toimii teatteritaiteen maisteri Rauli Katajavuori ja ulkopuolisena taiteellisena neuvonantajana runoilija ja sirkustaiteilija Miika Nuutinen.
”Ensimmäiset ajatukset tästä teoksesta syntyivät vuonna 2017 omien elämää mullistavien kokemusten myötä. Tuntui jotenkin ajankohtaiselta ja tärkeältä tarttua tähän aiheeseen oman osaamisen kautta, ja pyrkiä luomaan jonkinlainen kuvaelma erilaisista viime vuosina läpikäydyistä tunnelmista. Ajatuksia kuolemasta minulla on ollut jo pienestä pitäen ja uskon että aihe on sellainen, että se koskettaa meitä kaikkia. Kuolemaa ei mielestäni tulisi ajatuksena vältellä tai romantisoida, kuten nykyään monessa hyvinvointiyhteiskunnassa ja populaarikulttuurissa on tapana. Se on osa meidän kaikkien matkaamme. Viimeinen päätepiste. Joudumme kohtaamaan sen itse ja joudumme hyväksymään sen ympäristössämme, kun joku tai jokin muu saa tavalla tai toisella matkansa päätökseen. Sen vuoksi jokaiselle on tärkeätä käsitellä kuolemaa ajatuksen tasolla, ja valmistaa itseään sen tuomiin muutoksiin elämässä ja arjessa.”
– Kaj-Mikael Schütt
TYÖRYHMÄ:
Esiintyjä – Kaj-Mikael Schütt
Ohjaaja – Rauli Katajavuori
Runot – Miika Nuutinen
Valosuunnittelu – työryhmä
Äänisuunnittelu – työryhmä
Julistegrafiikka – Hans-Peter Schütt
Kesto – noin 40 minuuttia
Ensi-ilta 24.9. 2021, NÄYTTÄMÖ-teatteri, Joensuu

25.9. NUUA: Meanwhile (ennakko)

Meanwhile-teos perustuu absurdiin esinemanipulaatioon absurdissa kontekstissa, mikä ruokkii kokemustamme ajan kulusta ja sen käytöstä sekä ylistää yhteiskunnallisella tasolla turhaksi kokemamme tekemisen. Kaksi jonglööriä lavalla tragikoomisissa
tunnelmissa koettelevat ymmärrystämme siitä, kuinka turhanpäiväiseksi kokemamme tekeminen voi synnyttää
arvomaailman muutoksen sekä olla kaunista katseltavaa. Näin syntyy minimalistista komiikkaa ja mukaansatempaavaa virtuoottista esineiden liikettä, joilla esitys tuo esille kuvia ja tunteita tämän hetken
kulttuuristamme ja sen toiminnan absurdista tärkeysjärjestyksestä.
Meanwhile on estetiikaltaan surrelistinen ja ajaton. Esityksen voi kokea eri puolilla maailmaa sen avautuessa
hieman eri merkityksessä kokijalleen. Vinksahtanut teos asettuu jongleerauksen, esinemapulaation ja visuaalisen teatterin maailmaan.

Olli Vuorinen ohjaa esityksen vuosia kehittämällään tekniikalla, jossa tarkasti rytmitetty esinemanipulaatio
teatraalisessa kontekstissa rakentaa uudenlaista nykysirkusta, joka on monitulkintaista, vinksahtanutta,
mutta koskettavaa. Jouni Ihalainen toimii esityksen taiteellisena sekä teknisenä assistenttina.
Esityksen kesto noin 55 minuuttia.
Teaser video :
https://www.youtube.com/watch?v=RfmKLEqnJqY&feature=youtu.be
TYÖRYHMÄ
Ohjaus: Olli Vuorinen
Esiintyjät: Merri Heikkilä, Onni Toivonen
Pukusuunnittelu : Jenni Räsänen
Valosuunnittelu: Teo Lanerva
Äänisuunnittelu: Konsta Leinonen
Tuotanto: Nuua & Pragma Helsinki
Yhteistuotanto: Näyttämö / Sirkus Supiaien
Tukijat ja yhteistyökumppanit : Helsingin kaupunki,
Taiteen edistämiskeskus, STOA, Sirkus Faktori

PILKE -esittävän taiteen festivaali 28.8.-5.9.

4.-5.9. SUPIAINEN: Ulkopuolella (teltta)

Ulkopuolella
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori
Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.
Esityksen kesto 50min

4.-5.9. Acting for Climate: BARK!

Nykysirkusta puiden latvoissa
Acting for Climate teoksellaan BARK kutsuu sinut kokemaan nykysirkusta puissa ja puiden latvoissa. BARK on runollinen ja ajatuksia herättävä nykysirkusteos metsälle, yleisölle ja viidelle taiteilijalle. BARK on ulkoilmaesitys ja tapahtuu metsässä käsitellen yhteyttä toisiimme ja luontoon, ilmastonmuutosta ja sosiaalisen muutoksen mahdollisuutta. Esitys tarjoaa uudenlaisen näkökulman kokea lähimetsämme ja yhdistää sirkusta ja metsäkävelyä aisteja aktivoiden. BARK on paikkasidonnainen kävelyteos, joka tuodaan ja luodaan uudelleen paikalliseen metsään kunkin metsän erityislaatuisuuden mukaan.
Metsä, kangas, lehdot ja puut ovat päähenkilöitä esityksessä ja luovat teoksen yhdessä taiteilijoiden kanssa. Esitys on tehty yhteistyössä ilmastotutkijoiden kanssa ja perustuu Karen O’Brienin teoriaan sosiaalisesta muutoksesta (Quantum social change).
Esitys yhdistää ryhmäakrobatiaa, vertikaalitanssia, fyysistä teatteria ja tanssia yhdessä äänimaisemien ja runollisen tekstin kanssa. Kaikki tapahtuu puissa, puiden kanssa ja niiden ympärillä.
Nauti päivästä luonnossa ja koe BARK, kun teos saapuu Suomeen elo- syyskuussa 2021. BARK sai ensi-iltansa 7.5.2021 Odensessa Tanskassa ja on kiertänyt Tanskassa polkupyörillä toukokuun 2021 ajan. Esitys kiertää kesällä ja syksyllä 2021 Ruotsissa Suomessa, ja keväällä 2022 Tanskassa. Kiertue kierretään polkupyörillä niin suurelta osin kuin mahdollista, mahdollisimman kestävän prosessin mahdollistamiseksi.
Acting for Climate on tanskalais-norjalainen nykysirkusryhmä, joka toimii taiteen ja ympäristönsuojelun risteyskohdassa. Vuonna 2015 perustetun ryhmän tavoitteena on innostaa ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Tieteiden ja taiteiden välisen yhteistyön kautta, jatkuvasti etsimällä uusia menetelmiä ja ilmaisua sekä uskomalla että sekä prosessi että teos ovat poliittisia, he pyrkivät kehittämään taidekenttää ja muuttamaan maailmaa.
Idea ja konsepti: Heidi Miikki (FI), Abigael Winsvold (NO), David Eisele (DE), Frøydis Dahlø (NO) ja Emma Langmoen (NO)
Esiintyjät: Heidi Miikki (FI), Abigael Winsvold (NO), Fabian Hansen (DK), William Yazaki (DK) ja Stina Kopra (FI)
Outside eye: Rebecca Tiger (SE) ja Karen O’Brien (NO / US)
Esitys on luotu seuraavien tahojen tuella: Nordisk Kulturfond, SPENN Norway – Scenekunstbruket, Statens Kunstfond, Taiteen edistämiskeskus – Taike, DYNAMO – Workspace for circus & performing arts, Bergsmyrene Gård sekä monen upean ihmisen tuella ja avulla, suuri kiitos teille!
Kiitos kaikille esitykseen osallistuville metsille ja puille.
Tietoa ryhmästä löytyy täältä:
www.actingforclimate.com
https://www.facebook.com/actingforclimate
https://www.instagram.com/actingforclimate/

4. 9. WHS: PINTA (NÄYTTÄMÖ)

Yksi meistä ja köysi. Taianomaisia kuvia painottomuudesta.
Pintaa viistävä liike sitoo katseen köyden vahvojen säikeiden varaan. Kohoava pyörre vetää mukaansa, otteet kiertyvät yhteen ja jalat irtoavat maanpinnalta. Pinnoilla väreilee heijastuksia, jotka läikkyvät katsojan iholle.
Konsepti: Salla Hakanpää & työryhmä
Ohjaus: Ville Walo
Tuotanto: Zero Gravity Company, WHS

1.-4.9. SUPIAINEN: Woyzeck (ensi-ilta)

’kuinka kaikki kärjistyy kohti traagista loppua’
Woyzeck on sorrettu. Woyzeck on sotilas. Woyzeck on herkkä nuori mies, joka joutuu vastakkain elämän ikävien puolien sekä itsensä kanssa. Woyzeck on Georg Büchnerin kirjoittamasta samannimisestä näytelmästä Rauli Katajavuoren monologinäytelmäksi sovittama visuaalisen teatterin esitys.
Klassikoksi muodostunut kertomus Woyzeckistä on kiihottava tarina intohimosta, mustasukkaisuudesta, nöyryytyksestä ja kuolemasta. Ohjaaja Rauli Katajavuoren tulkinta päivittää teoksen teatteri ja tanssitaiteilija Jasu Parviaisen esittämäksi sooloteokseksi.
Pohjimmiltaan Woyzeck -esitys on tarinnankerronnaksi naamioitu teatteriesitys valkoisen scifi- kupolin sisällä. Esitkyksen näyttämö on piskuinen areena, jossa esiintyjän esittämä kuvaelma imaisee yleisön mukaansa. kupoliteltta toteuttaa sen, mihin perinteiseen yleisö-lava-suhteeseen perustuvat konsertit ja teatteriesitykset varsin harvoin pystyvät. Tila tihentää yleisön kokemusta, vetää sen lähemmäksi esityksen ja musiikin maailmaa.
Alkuperäisteksti: Georg Büchner
Ohjaus, tekstin sovitus, lavastus ja valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä: Jasu Parviainen

1.-3.9. SUPIAINEN: Vegas-Show

hurja yhden miehen sirkus!
Sirkus Supiaisen VEGAS SHOW tuo yleisön eteen itäsuomalaisen tulkinnan Vegasista, sen myyttisen loiston aikaan. Jos muistat nimet Rat Pack ja Elvis tulet kenties rakastamaan tätä Sirkus Supiaisen kaikkien aikojen suurinta yhden esiintyjän näyttämötuotantoa.
Sisällöstään huolimatta VEGAS-SHOW on perhekeskeinen show, joka viihdyttää taatusti! Koe maailmanluokan jongleeraustaidon jännitys ja itäsuomalaisen onnistujan loputon hauskuus hänen esitellessä uskomattomia taitojaan.
Tätä ainutlaatuista intiimissä kupoliteltassa esitettävää VEGAS SHOW esitystä ei kannata jättää kokematta.
Konsepti: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen
Ohjaus ja lavastus: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä ja sirkustaide: Miika Nuutinen
Tuotanto: Sirkus Supiainen

Blind Gut Company: Kuin Kala puussa 29.8.

Kuin kala puussa on sirkusesitys kolmesta kaveruksesta, joiden elämä on täynnä kommelluksia ja oivalluksia. Yksi heistä on hajamielinen tavaroiden pyörittelijä, toinen edestakaisin säntäilevä kiipeilijä ja kolmas tasapainossa elävä haaveilija.

Kaverusten yhteistyö ei aina ole helppoa, sillä usein he pyrkivät samaan päämäärään aivan eri keinoin. Kuten sinä hauskana päivänä, kun he päättävät rakentaa oudon härvelin, kukin omalla tyylillään tietenkin…

Lumo Company: Nomad 29.8.  (ennakko)

Nomad is a solo tightwire performance by Hanna Moisala.
The performance combines the element of sand with the art of balancing through an improvised bodily narrative.

The original music composed for the piece is an inventive fusion of a piano and a trumpet. Sand incorporates the concepts of beginning and ending.

Performer / Concept: Hanna Moisala
Composer: Terhi Pippuri
Musicians: Tero Lindberg, Trumpet. Terhi Pippuri,Piano. Timo Tolonen, Bass ja Sami Järvinen, Drums.
Costume designer: Kristine Abika
Costume maker: Rimma Kasparova
Set build: Petri Haapakoski
Production: Lumo Company
Duration: 35min
Supporters: Arts Promotion Centre Finland, Oulu City and Culture house Kanneltalo Helsinki

Sirkus Kumiankka: Tremolo 29.8.

Tremolo on kahden miehen sirkusteos, joka käsittelee kontrastia,
tempoa ja yhteistyötä. Se on abstrakti tarina jonglööristä ja
sirkusrumpalista. Aaro Kontion esinemanipulaatio yhdistyy Henri
Vahvasen monipuolisiin rytmeihin ja perkussioihin.

Aaro Kontio on jongleeraukseen panostava sirkustaiteilija ja
kuusinkertainen diabolon suomenmestari. Hän on esiintynyt
monipuolisesti mm. sirkuksissa, laivoilla, gaaloissa, elokuvissa ja
monenlaisissa yleisötapahtumissa. Hänellä on hallussaan kaksi
diabololla tehtyä maailmanennätystä.

Henri Vahvanen on lukuisissa kokoonpanoissa soittanut rumpali, joka on
kiertänyt Euroopan suurimpia festivaalilavoja. Hänen soittoaan voi
kuulla kymmenillä julkaisuilla ja tallenteilla. Hän on myös koulutettu
Paukepiiri-ohjaaja ja monipuolinen perkussiotaiteilija.

SUPIAINEN: SIRKÜSMOBILE 29.8.

esitys rapistuneessa sirkusautossa! 

SIRKÜSMOBILE on yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva koronaturvallinen ulkoilmaesitys. SIRKÜSMOBILE pysäköidään ja esitys alkaa. Sirkusta tapahtuu auton katolla, sisällä ja jopa ihan pihalla! Luvassa on jongleerausta tasapainoilua, taikuutta ja tulta.

KEVÄT 2021

 

IRTIKYTKENTÄ

29.5.2021 klo 19 (Ensi-ilta)

IRTIKYTKENTÄ on nykysirkusesitys, joka käsittelee yhteyden muodostumista ihmisten välillä. Teos käyttää yhteyden tai oikeastaan yhteyden katkeamisen metaforana kaksiosaista sirkushevosta. Hevosen pään (Saana Leppänen) ja pyllyn (Armas Lintusaari) pariakrobatianumero osoittaa, että yhteyden muodostamiseen on lukuisia toimivia, joskin yllättäviä tapoja. Yhteys alkaa pätkiä kun hevosen pää unelmoi cowboy-elämästä, kun taas peräpää näkee itsensä mieluummin catwalkilla. Hevosen kouluttaja (Noomi Forslund) puolestaan kadehtii pään ja perän välistä yhteyttä niin paljon, että päättää sahata itsensä kahtia.

Puolikkaat hevoset ja heidän kouluttajansa luovat absurdia huumoria tihkuvan todellisuuden, joka leikittelee perinteisen sirkuksen hevosnumeroilla. Esityksessä nähdään akrobatiaa, cyr-rengasta, hiuksista roikuntaa, ilma-akrobatiaa, naamioteatteria ja nykytanssia.

Vaikka olemme koronakriisin keskellä kehittäneet paljon uusia tapoja muodostaa yhteyksiä, olemme jokainen enemmän tai vähemmän irrallaan. Nyt kun pääsemme pikkuhiljaa taas kokoontumaan yhteen, on tärkeää käsitellä kollektiivista irtikytkennän kokemusta yhdessä tuntemalla ja nauttimalla. IRTIKYTKENTÄ-esitys on viritetty surumielisen verkkaisuuden, fyysisen komedian ja visuaalisen kauneuden välille, joten se tarjoilee oivat puitteet nauraa, ihmetellä ja viihtyä yhdessä.

Esityksen kesto on n. 1 h, ja se on suunnattu nuorille ja aikuisille (ikäsuositus 5 +).

____

 

Teostiedot

Konsepti ja ohjaus Meri-Maija Näykki

Lavastussuunnittelu Meri-Maija Näykki
Lavastuksen toteutus Jaana Puustinen
Esiintyjät 
Armas Lintusaari (sirkustaiteilija), Noomi Forslund (tanssija), Saana Leppänen (sirkustaiteilija)
Äänisuunnittelu Markus Tapio
Valosuunnittelu Veli-Matti Timoskainen
Pukusuunnittelu
 Enna Paavilainen
Tuotanto Tanssiteatteri Minimi
Yhteistyössä Sirkus Supiainen
Tukijat 
Taiteen Edistämiskeskus

KEHÄ on kolmen tanssiteoksen ilta, jossa tanssin ammattilaiset Maija Jormakka ja Mimmi Salo sekä tanssin opiskelija Malla Aaltonen esittävät taiteelliset työnsä.

Maija Jormakka: Verso

”Hiljaa istuen, tekemättä mitään, kevät tulee ja ruoho kasvaa itsestään.”
– vanha zen-sanonta
Verso on liikkeellinen tuumailu nykytanssin ja kangasakrobatian keinoin uudesta alusta, kevään heräämisestä ja kasvien liikkeistä.
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Ohjaava opettaja: Katja Mustonen

Malla Aaltonen: HUNTU

Mä haluisin jotenkin selittää sitä mut se tuntuu tosi vaikeelta.
Tanssi ja koreografia: Malla Aaltonen
Äänisuunnittelu: Sami Valkama
Ääniajo: Tiina Vepsä
Valosuunnittelu ja -ajo: Rauli Katajavuori
Ohjaava opettaja: Katariina Vähäkallio
Lukija äänitteellä: Laura Torkkel

Mimmi Salo: Sydän lyö, minua

Sydämessäni on särö, josta valon säikeet pääsevät sisään.
sulaneita surun säikeitä-
sulavia säröelmiä
Tanssi ja koreografia: Mimmi Salo
Dramaturgia: Mimmi Salo, Petri Lehtinen
Äänisuunnittelu: Jari Vähkyrä
Tekstin äänitys ja editointi: Antti Kortelainen
Ääniajo: Tiina Vepsä
Valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Ohjaava opettaja: Katja Mustonen
Assistentti: Anna Saves

Ulkopuolella 27. ja 30.5.2021 klo 19
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori
Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.
Esityksen kesto 50min

Sirkus Supiainen: db 
17.4. klo 19
18.4. klo 19

db (ensi-ilta 12.10.2019) esitys, äänet, valot, lavastus ja esiintyminen: Rauli Katajavuori puvustus: Laura Sariola lasimaalaukset: Ville Löppönen

db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio. Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.

Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille. Liput: 25 /15 €

db -esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016

’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’ – Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013

’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’ – Jussi Tossavainen HS 12.6.2011

 

 
TYÖTTÖMIEN TEATTERI
Merta edemmäs (2021)
’koskettava tarina ihmisyydestä, elämästä ja turskasta’
Merta edemmäs-näytelmä on ihmisenä olemiseen pureutuva kolmiodraama, jossa kyse on pitkälti kohtaamisen kaipuusta, ja kuultuna olemisen tarpeesta.
NÄYTÖKSET NÄYTTÄMÖ-teatterissa, Pilkontie 7, Joensuu
5.3. (Ensi-ilta) klo 11 (loppuunmyyty)
6.3. klo 19 (loppuunmyyty)
7.3. klo 19 (loppuunmyyty)
10.3. klo 11 (loppuunmyyty)
12.3. klo 11 (loppuunmyyty)
17.3. klo 11 (loppuunmyyty)
 
 
Lisätietoa:
Työttömien Teatteri
www.tteatteri.fi

 
Sirkus Supiaisen Työttömien teatteri toteutetaan yhteistyössä Joensuun kaupungin ja Siun Soten kanssa ja on osa Joensuun KAKE 2.0 -hanketta. Hanketta rahoittavat Joensuun kaupunki, Etelä-Savon ELY-keskus sekä Euroopan Sosiaalirahasto.
 
 

Kahden tanssiteoksen ilta: Placebo / bound to clouds

20.3. klo 19, (loppuunmyyty)

21.3. klo 19, (loppuunmyyty)

27.3. klo 19, (loppuunmyyty)

28.3. klo 19 (loppuunmyyty)

10.4. klo 19 (loppuunmyyty)

11.4. klo 19 (loppuunmyyty)

Placebo
Kunnianosoitus ajatuksille ja luento mielen valtavasta voimasta.
Tutkielma liikkeestä lääkkeenä ja annos taideplaseboa.

Esitys on englanniksi.

konsepti, liike, teksti: Ulla Päivikkö
musiikki: Ilmari Tiitinen
taiteellinen mentori: Liisa Pentti
ääniteknikko: Tiina Vepsä
valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
valoteknikko ja valoajo: Pauli Ryhänen
kesto 30min

bound to clouds
Mikä on kahden tanssijan välinen painovoima? Kuinka luoda
painottomuuden illuusio ja haastaa painovoiman lakeja? Entä minne
menemme, kun haaveilemme? Miltä unelmat tuntuvat? Kuinka käsitellä
asioita, jotka ovat alati katoavia, eivätkä käsin kosketeltavissa?
bound to clouds on Katja Mustosen ja Jasu Parviaisen nykytanssia,
parityöskentelyä ja improvisaatiota yhdistävä duetto. Pilvet metaforana
maalaavat teokselle poettiset raamit, joiden sisällä tanssijat tutkivat
unelmoinnin ja haaveilun kokemuksellisuutta, fiktion värittämiä kehomaisemia ja ruumiillisuuden haastamista suhteessa painovoimaan.

Koreografia ja tanssi: Katja Mustonen & Jasu Parviainen
Äänisuunnittelu: Ilmari Tiitinen
Valosuunnittelu: Työryhmä + Rauli Katajavuori
Taiteellinen mentori: Mikko Makkonen
Valokuva: Jussi Ulkuniemi
kesto 45min
Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus & Outokummun
kaupunki

SYKSY 2020

Sirkus jää pystyyn!

Osta liput

10. -11.10. Sirkus Supiainen: Sirkus jää pystyyn

17.-18.10. Sirkus Supiainen: Sirkus jää pystyyn

25.10. Sirkus Supiainen: Sirkus jää pystyyn

31.10.-1.11. Nuua: Hede klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Hede

Osta liput

7.-8.11. Wilma Seppälä & Onni Toivonen: Amalgam klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Amalgam

http://www.tiketti.fi/nayttamo

21.11. Mathilda Kauppila: Vakavasti otettavaa nykytanssia musikaalin ystäville klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Vakavasti otettavaa nykytanssia musikaalin ystäville

Osta liput

to 26.11. YKSIN SATEESSA -festivaali esitys klo 19 (LIPUT www.itak.fi)
su 29.11.  Tanssiesitys lapsiyleisölle YKSIN SATEESSA -festivaali klo 13 (LIPUT www.itak.fi)

Yksin sateessa-Joensuun nykytanssifestivaali 26.-29.11.2020

3.-4.10. Circus  Sabok: Don’t Leave Me Hanging klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Don’t Leave Me Hanging

22.-23.8. Metsä-esitys (paikka ilmoitetaan lipun ostaneille, ennakkovaraus välttämätön) klo 17 -18

Metsä – The Forest Project

22.-28.8. Pilke! -esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille! NÄYTTÄMÖ-teatterin  piha-alueella

Pilke!

5.-6.9 Blind Gut Company: Fierce klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Fierce

12.-13.9. Pete Poskiparta klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Pete Poskiparta – Mentalisti 3.0

18.-20.9. Duo Color Express: Vortex klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Vortex

22.9. Sara Gurevitsch ja työryhmä: Zoe klo 19:00 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

ZOE

KEVÄT 2020

Livestreamina toteutetut esitykset:

Jalmari: Trauma (live)

https://vimeo.com/403283029

Yei-T Friday Night Live From Näyttämö

https://youtu.be/s91z-GMVpWc

Miika Nuutinen: Kiertävän tarina

https://www.facebook.com/supiainen/videos/224414718842396/

db

14.3.kl0 19

db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita
järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio.  Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta

Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille.

Circ2m: Drops of Symbiotic Interactions – Nykysirkusteos symbioosista

7.-8.3. klo 19

Esityksessä syvennytään esiintyjien välisten suhteiden kautta symbioosiin neljään luokkaan:
parasitismiin, kommensalismiin, amensalismiin ja mutualismiin. Jokaisella luokalla on
omanlaisensa säännöt, jotka määrittävät suhteen luonteen.
Parasitismi eli loisinta – jossa loinen saa isännästään yksipuolista hyötyä.
Mutualismi(yhteistoiminta) – Molemmat osapuolet hyötyvät toisistaan
Kommensalismi(pöytävierassuhde) – Toinen hyötyy toisesta aiheuttamatta tälle haittaa
Amensalismi(epäsuorahaittasuhde) – Toinen osapuoli aiheuttaa tietämättään toiselle haittaa
hyötymättä tästä kuitenkaan itse
Lavalla nähdään neljä erilaista kohtausta, joissa jokaisessa syvennytään yhteen symbioosin luokista.
Esiintyjien lisäksi keskiössä ovat köydet, jotka kuvastavat symbioosille ominaista fyysistä sidettä.
Köyttä hyödynnetään monipuolisesti kuvastaan kunkin symbioosin luokan ominaisluonnetta.
Lopputuloksena innovatiivinen ja tanssillinen ilma-akrobatia teos, jossa esiintyjien väliset suhteet
ovat pääosassa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: circ2m
Esiintyjät: Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi
Äänisuunnittelu: Teemu Kiiskilä
Valosuunnittelu: Paul Damade
Tuotanto:Circ2m ja Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö
(Alkuperäinene)Juliste: Jere Virta/ kuva: Pia Vainio
Teaser: Jussi Pajuniemi
Esitystä ovat tukeneet Taike Varsinais-Suomi, SKR Varsinais-Suomi, TOP-säätiö, Cirko-uuden
sirkuksen keskus, Sirkus Faktori

Liput täältä!

Työttömien teattari: Nimetön näytelmä työttömyydestä

Kun työllisestä tulee työtön, hän huomaa joutuneensa syöksykierteeseen, jonka pohjalta löytyy tuore kasa täytettäviä lomakkeita. Asunto, työ, oma-arvontunto, elämän ilo, nämä kaikki ja paljon muuta saa täyttämällä nämä hakemukset.

Hän menetti työnsä, hän menetti puolisonsa ja koiransa, jonnekin meni myös se itsemääräämisoikeus. Kuinka hän selviää tulevasta virastoverkosta? Säilyttääkö työtön järkensä vai hylätäänkö se pöydälle muiden hakemuksien seassa?
Jos kuvittelit näytelmien olevan pelkkää todellisuuspakoa, tulit katsomaan väärää näytelmää. Tervetuloa pahoittamaan mielesi Työttömien teatterin ensimmäisen näytelmän parissa. Täällä otamme todellisuudesta kiinni kaksin käsin.

Esitykset NÄYTTÄMÖ-teatterissa. Pilkontie 7,Joensuu
20.2.2020 (ennakko) klo 11
22.2. klo 19 ens-ilta
23.2. klo 19
26.2. klo 11
4.3. klo 11
5.3. klo 11

(Esityksiin vapaa pääsy)

Lumo Company: Kiljaise ennen kuin tipahtaa

1.2. klo 11 ja 19

Kiljaise ennen kuin tipahtaa sirkusteos pohjautuu visuaalisuuteen, näyttävään lajeja yhdistävään sirkustekniikkaan ja kahden yksilön väliseen kisailuun. Sirkusartistit ​Sini Napari ja ​Kanerva Keskinen tuovat sirkuskentälle uusia oivalluksia ja haastavat itseään yli lajirajojen.

Entiset luokkakaverit, nuorallatanssija Sini ja jonglööri Kanerva, ovat molemmat valmistuneet Salpauksen sirkusartistikoulutuksesta sirkusartisteiksi. Yhteinen koulutus- ja nuorisosirkustausta sekä samanlainen ajatusmaailma saattoivat heidät työskentelemään yhdessä. Kahden perinteisen sirkuslajin epätavallinen yhdistäminen sekä molempien lajien armottomuus kiehtovat esiintyjiä. Pitkäjänteistä harjoittelua vaativien lajien yhdistäminen vaatii esiintyjiltä luovuutta, rohkeutta ja periksiantamattomuutta.

Kesto noin 45 min,  Teos sopii yli 6-vuotialle.

Sirkus Supiainen: SIRKÜS

15.-16.2. klo 19  (+ yksityisnäytös klo 11)

Esitys rapistuneissa sirkusväreissä
Esitys ja esiintyjät Rauli Katajavuori, Miika Nuutinen, Teemu Riihelä

SIRKÜS on hauska ja yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva lämminhenkinen sirkusparodia joka elää ja hengittää menneisyyden sirkusromantiikkaa. Esitys tarkastelee sirkushistoriaan kuin menneisyyden sirkusvaunun rikkinäisestä ikkunasta.

Esityksn esiintyjät muuttavat roolihahmojaan numerosta toiseen, näyttämölle saapuu niin pöyhkeää ranskalaista baskeripäätä kuin kurimuksessa kärsivää sirkuseläintä, ja nähdään esityksessä huima washington trapetsi -numerokin. Ironisen ivallinen mutta kuitenkin lempeä ja herkkä SIRKÜS -esitys iskee silmää yleisölle, koko estetisoiva sirkustaide ja romantisoitu sirkuskuvasto päätyvät näyttämölle koko totuudessaan. Eikä ketään varmasti häiritse, vaikka vatsastapuhuja ei ole kovin hauska, temput eivät aina onnistu, tirehtööri on ylidramaattinen ja orkesteri soittaa vähän sinne päin. Mutta se kaikki kuuluu sirkukseen: mennyt loisto ja jäntevä nuoruus. Sama artisti esiintyy monella nimellä, myy välissä ylihintaista popcornia – taiteilijat venyvät kaikkeen. Ja kaikessa on vähän huijauksen makua, kuten sirkuksessa kuuluu ollakin!

Mutta kaikki esityksessä on kuitenkin totta, kaikki sirkus tapahtuu oikeasti siinä katsojien silmien edessä – ei ruudussa, ei virtuaalisesti. Keilat lentävät, ruoska napsuu, trapetsi keinuu ja haju tarttuu nenään. Ja kuten K.S. Stanislawskikin sanoi ’Sirküs – sirkus on paras paikka maailmassa’.

HERRA KOSKINEN: HOHDE

Ravintolataikuuden Suomenmestari Herra Koskinen tuo uuden HOHDE -lähitaikaa esityksensä Joensuun Näyttämölle 10.-11.1.2020

HOHDE tuo taikuuden ihmisten silmen eteen ja jättää unohtumattoman mielikuvan mahdottomuudesta. Koskinen on viihdyttänyt lähitaikuudella ympäri maailmaa jo lähes 20 vuoden ajan ja tuonut siihen mukaan oman tyylinsä ja karismansa. Nyt nähtävässä HOHDE esityksessä yleisö pääsee kokemaan miltä taikuus omissa käsissä tuntuu ja näkemään jotain aivan uskomatonta mitä ei voi sanoilla selittää. HOHDE tuo ravintolataikuuden teatteriin ja viihdyttää yleisöä rennossa tunnelmassa koko illan. Luvassa on unohtumaton ilta taikuuden ja viihteen parissa.

Esityksen kesto n. 60minuuttia

SYKSY 2019

Manifesti
7.12. klo 19
8.12. klo 19

Manifesti
‘Näinä aikoina viihde on vaikea laji.’
Lavastus, valosuunnittelu, suunnittelu, esiintyminen: Rauli Katajavuori
Suunnittelu, musiikki, esiintyminen: Juha Rautio

Runoilija-muusikko Juha Rautio ja sirkustaiteilija Rauli Katajavuori purkavat ja tutkivat humoristisessa teoksessaan poikkitaiteellisuutta. Itsetietoiset kalvosulkeiset analysoivat esittävän taiteen rajoja viihteestä taiteeseen, runoudesta sirkukseen. Alkaako tästä poliittisen sirkuksen paradigma? Onko tämä runosirkuksen kuolinisku? Onko tarkoitus naurattaa vai kutsua ajattelemaan? Tervetuloa kirkastamaan strategiaa kanssamme.

‘Jonglööri Samuli Männistön ja runoilijavirtuoosi Juha Raution Manifesti piti yleisöä lujassa otteessaan.’
– Seija Lappalainen, Lapin Kansa.14.11.2011

‘Esitys kulkee ironian ja nerokkuuden rajalla.’
– Erika-Evely Eisen, Sirkuspyramidi 3/2012 Kantaesitykset Helsingin Cirko-keskuksessa 12. – 16.11.2014

AMALGAM (vierailu)
14.12. klo 19
15.12. klo 19
Liput täältä!

Amalgam
Ohjaus: Onni Toivonen ja Wilma Seppälä
Käsikirjoitus: Työryhmä
Jonglööri: Onni Toivonen
Tanssija: Wilma Seppälä
Äänisuunnittelu: Konsta Leinonen
Amalgam on teos jongleerauksen ja tanssin yhteentörmäyksestä. Teos tutkii taiteenlajien rajapinnalta löytyviä mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia. Amalgam vie katsojan matkalle jossa keho, liike ja objektit kulkevat toisiinsa kietoutuneina kohti jotain osiaan suurempaa.
Jonglööri Onni Toivonen ja tanssija Wilma Seppälä ovat työskennelleet yhdessä keväästä 2018 lähtien. Toivonen on esiintynyt soolo- ja ryhmäteoksilla yli 15 maassa ja hänet on palkittu kansainvälisillä sirkusfestivaaleilla. Hänet tunnetaan liikkeellisestä ja uniikista jongleeraustyylistään. Seppälä opiskelee Tukholman taideyliopiston Dance Performance -linjalla. Hän on monipuolinen esiintyjä, jota kiinnostaa liikkeellinen keveys, kontrastit ja komiikka sekä monitaiteiset produktiot.
Esityksen äänimaailman luo äänisuunnittelija-muusikko Konsta Leinonen ja ohjauksellisena konsulttina toimii sirkustaiteilija Olli Vuorinen.

Supiaisen ohjelmalliset pikkujoulut
21.12. klo 19 (ainoastaan yksi näytös)

Liput täältä!

Sirkus Supiaisen ohjelmalliset pikkujoulut NÄYTTÄMÖllä

Tule seuraamme nauttimaan hauskasta ja viihdyttävästä pikkujouluohjelmasta. Ohjelmassa taikuutta, musiikkia ja sirkusohjelmaa.  Liity seuraamme ja tule kilistämään kanssamme syyskauden päättymisen ja joulun kunniaksi.


Valtteri Raekallio: Muistikuvia – Recollections

28.11. klo 19

Liput 15 € / 5 €

MUISTIKUVIA – RECOLLECTIONS

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Valtteri Raekallio
Tanssi: Annamari Keskinen ja Valtteri Raekallio
Musiikin sävellys ja esitys: Meriheini Luoto (viulu, avainviulu, laulu, elektroniikka)
Live-elektroniikan koodaus: Kaj Mäki-Ullakko
Lavastus: Aino Koski
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Esitysteknikot: Johannes Vartola, Pauli Riikonen
Päiväkirjatekstit ja arkistokuvat ja -taltioinnit: Valtteri Raekallio
Kaitafilmikuvaus ja projisoinnit: Thomas Freundlich
Nuken rakennus: Saima Lahtinen
Nuketuksen konsultointi: Aati Saarva
Tuotantoassistentti: Riikka Laurilehto
Tuotanto: Raekallio Corp., Zodiak – Uuden tanssin keskus

Kuvat: Lauri Lundahl

Muistikuvia – Recollections on Valtteri Raekallion uusi teos, yhteistyössä tanssija Annamari Keskisen sekä viulisti Meriheini Luodon kanssa. Sukupolvien läpi katsova esitys tarkastelee ihmistä, sinua tai ainakin minua kysyen: Missä kulkevat muistojen, fiktion ja narraation rajat?

Teos on autofiktiivinen esityshybridi, jossa lapsuus, kuviteltu yhteinen historia, toteutumattomat tulevaisuudet ja oman kuolevaisuuden kohtaaminen muodostavat kehyksen kolmen taiteilijan vuoropuhelulle. Esitys venyttää totuuden rajoja luoden hauraan maailman tiedostamattomasta; muistomme ovat valheellisia ja tulkinnanvaraisia, ja rakennamme identiteettimme aina niistä luomiemme narratiivien pohjalta.

Muistikuvia – Recollections on osa Yksin sateessa -festivaalin ohjelmistoa. Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottama festivaali järjestetään Joensuussa 28.- 30.11.2019.
Katso koko ohjelma ja osta liput: www.itak.fi

Mappo Mondo, Dado Dans

DADODANS / Gaia Gonelli

Mappamondo

30.11.2019 

klo 13.00

klo 15.00

Mappamondo

Konsepti ja koreografia: Gaia Gonelli 

Tanssi: Leila Bakhtali

Musiikki: Marijn Korff de Gidts

Taiteellinen tuki: Wiebe Gotink ja Wies Bloemen 

Suunnittelu: Tessa Verbei

Valot: Ellen Knops
Konsultointi: Katerina Dietzova
Tekniikka: Natasja Giebels
Tuotanto: Lisa Donia ja Agnese Rosati
Tiedotus: Hedwig van der Zwaal

Tukijat: Fonds Podiumkunsten, Vsbfonds & Amsterdam Fonds Voor De Kunst

Kuva: Ben van Duin

Katso, kuuntele, haista ja kosketa..

Osallistu mielikuvitukselliseen matkaan halki maan musiikin ja tanssin tahdissa!

Käyttäen hiekkaa, maata, kiviä ja soittimia tanssija ja muusikko luovat oman maailmansa täynnä väriä ja musiikkia. Tanssien eri mantereiden musiikin kiemuroissa ja käyttäen luonnon ääniä he ottavat yleisön mukaan mielikuvitusmatkalle maan halki. 

Mappamondo on hollantilaisen ammattilaisryhmän musiikintäyteinen ja mielikuvitusta ruokkiva esitys, jossa maan äänet heräävät eloon. Esitys sopii lapsille aina kaksi vuotiaasta ylöspäin. 

Ikäsuositus 2-6 vuotta.

Mappamondo on osa Yksin sateessa -festivaalin ohjelmistoa. Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottama festivaali järjestetään Joensuussa 28.- 30.11.2019.

Pete Poskiparta – Mentalisti 3.0 (vierailu)
Ainoastaan yksi näytös Joensuussa 1.12.klo 19. Liput 30 €

Mentalisti 3.0 muuttaa käsityksesi mahdottomasta!
Pete Poskiparran uusi Mentalisti 3.0 on mieletön tykitys mielen ihmeitä, mahdottomia tapahtumia ja hersyvän hauskaa komiikkaa. Koko valloittavan persoonansa peliin heittävä mentalisti lukee yleisönsä ajatuksia, leikkii mielen illuusioilla ja kokeilee muistinsa rajoja.
30-vuotista esiintyjäuraansa juhliva mentalisti on rakentanut juhlakiertueensa ohjelman heittämällä koko osaamisensa peliin. Show´ssa on mukana uudelleen sovitettuina parhaat ja kovimmat osuudet edellisiltä kiertueilta sekä koko joukko kokonaan uusia, huolellisesti käsin poimittuja ihmeitä, jotka saavat pääsi pyörälle. Tätä ei voi tarkemmin selittää, tämä on itse koettava!
Esityksen kesto 1 h 50 min sis. väliajan

’Yli 30 vuotta olen suunnitellut ja esittänyt ihmeitä ihmisten iloksi. Olen saanut esiintyä ympäri maailmaa paikoissa kuten Lontoo, Las Vegas, Chicago, Boston ja Tukholma sekä hakenut oppia maailman parhailta taikureilta ja mentalisteilta. Nyt on hyvä hetki heittää kaikki ässät pöytään ja tehdä show, jossa on vain
hauskimmat jutut ja hämmästyttävimmät ihmeet. Nähdään syksyllä.’
T. Pete


db (kantaesitys)
23.11. klo 19
24.11. klo 19

db on Rauli Katajavuoren uusin nykysirkussooloesitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.
Esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016

’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’
Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013

’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’
– Jussi Tossavainen HS 12.6.2011


Race Horse Company: Chevalier
16.11. klo 19
17.11.klo 11

Race Horse Company: Chevalier
Keppareita ja akrobatiaa
Chevalierissa nykysirkus kohtaa perinteisen hevossirkuksen. Sirkusnumerot taipuvat keppihevosten ratsaille, ja perinteistä numeropohjaisuutta rikotaan luoden teatraalisempi kokonaisuus.

Ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja esiintymisestä vastaa Race Horse Companyn taiteellinen johtaja ja sirkustaiteilija Kalle Lehto, joka on myös yksi ryhmän perustajajäsenistä. Lavalla nähdään laaja kavalkadi sirkuslajeja akrobatiasta klovneriaan keppihevosilla ja Lehdon omintakeisella break-tanssijan liikekielellä sekä humoristisella tyylillä höystettynä.


[heresy] (toiveuusinta)
9.11. klo 19
10.11.klo 19

[heresy]
‘Hienoutta, taitoa, outoutta ja yllätyksiä kerrakseen. Illan kuluessa yleisössä näkyi “ei voi olla totta” -eleitä ja hämmennyksen naurunpyrskähdyksiin kietovia reaktioita.’ – Jussi Tosavainen, HS 28.9.2013
Työryhmä Ohjaus, lavastus: Samuli Männistö
Tuotanto: Sirkus Supiainen / Samuli Männistö
Esiintyjät: Antti Nerg, Markus Nivala, Samuli Männistö & Laura Vuorjoki-Elo
Musiikki: Laura Vuorjoki-Elo
Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo
Valosuunnittelu: Saija Nojonen
Tarpeiston ja lavastuksen toteutus: Toni Saikkonen
Ääniteknikko: Antti Koukonen
Tukijat:Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Epic Juggling props, Koistinen kantele, Menu Spaustuve
Nimensä puolesta [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa. Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tämän tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat. [heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita.
[heresy]-esitys sai kantaesityksensä 25.9.2013 Helsingin Cirko-keskuksessa.

TOM OF CIRCUS (toiveuusinta)
19.10. klo 19
20.10. klo 19
2.11. klo 19
3.11. klo 19

https://youtu.be/3Czqn-lAWeA
TOM OF CIRCUS
‘refuge and liberation in art!’
Ohjaus: Rauli Katajavuori
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Puvustus: Laura Sariola
Esiintyjät: Lauri Koskinen, Rauli Katajavuori, Matti Koskela, Teemu Riihelä
Julisteen maalaus: Ville Löppönen, Tom, 2018, akryyli ja öljy kankaalle 73 x 60 cm
Juliste: Rauli Katajavuori
‘Sirkus Supiaisen Tom of Circus -esitys on mitä kiinnostavinta nykysirkustaidetta. Se ei asetu valtavirtaisen nykysirkuksen pirtaan vaan pikemmin se kommentoi ja polemisoi joitakin nykysirkuksen ominaisia piirteitä ja asetelmia. Samalla esitys viihdyttää, hauskuuttaa ja ihastuttaa.’ -Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 8.3.2018
Teesit:
1. ’TOM OF CIRCUS’ ei julista sanaa sillä ’TOM OF CIRCUS’ tietää kuinka maailma makaa.
2. ’TOM OF CIRCUS’ keskittyy asioiden todelliseen olemukseen, siihen mikä on kätketty, ja lopulta tuhottu.
3. ’TOM OF CIRCUS’ – esityksen ei ole tarkoitus herättää keskustelua koska taidepuheen aika on ohi.
4. ’TOM OF CIRCUS’ on taiteilijoiden masturbaatiota joka pakottaa yleisön luottamaan esiintyjiin sokeasti.
5. ’TOM OF CIRCUS’ ei välttele viihdyttävyyttä tai piiloudu ironiaan.
6. ’TOM OF CIRCUS’ tulee kiihottamaan älyäsi ja aistejasi.
7. ’TOM OF CIRCUS’ -Esitys koostuu tila-ajallisista kompositioista neljälle sirkustaiteilijalle.
8. Esitys on kuin kultainen leikkaus jatkuvassa muutoksessa komposition eläessä nahkauniformussaan.
9. Sanaton ja harmoninen dialogi kuljettaa sekä esiintyjät, että myös yleisön hetkestä hetkeen.
10. Tämän kaiken lisäksi ’TOM OF CIRCUS’ on myös neljän miehen herkkä ja virtuositeettia palvova hauska teos inhimillisyydestä. Kliseevapaata sirkusta rakkaudesta sirkukseen.
esityksen kesto 60min.


db (kantaesitys)
12.10. klo 19 (ensi-ilta)
13.10. klo 19

db (ensi-ilta 12.10.2019) esitys, äänet, valot, lavastus ja esiintyminen: Rauli Katajavuori puvustus: Laura Sariola lasimaalaukset: Ville Löppönen

db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio. Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.

Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille. Liput: 25 /15 € Videokatkelma otettu ensi-iltanäytöksestä 12.10.2019. Kuvattu kännykällä

db -esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016

’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’ – Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013

’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’ – Jussi Tossavainen HS 12.6.2011

db -esitykseen liittyvä pop-up taidenäyttely. 10.-11.9.2019 klo 19 – 21. (vapaa pääsy)

Näyttely esittelee Ville Löppösen db-esitystä varten maalaamia lasimaalauksia. Teokset heijastetaan esiin NÄYTTÄMÖn ulkoseiniin.
db-esitykseen liittyvä popup-valotaidenäyttelyn avulla taistellaan pimeän vuodenajan tuomaa ankeutta vastaan. Näyttelyn heijastetut lasimaalaukset muuttavat Pilkontien NÄYTTÄMÖ-rakennuksen taidemaalarin kankaaksi tai toisin sanoen heijastetuilla
lasimaalauksilla tuodaan muraali-, lasi- ja valotaideyhteen.

Popup-taidenäyttelynyhteydessä myös tulitaidetta, molempina päivinä klo 20

Näyttely toimii johdantona ja luo sillan Ville Löppösen lasimaalauksista NÄYTTÄMÖllä ensi-iltansa saavaan Sirkus Supiaisen db-esitykseen!

Kaikki pelastettu -monologiesitys
28.9. klo 19
29.9. klo 19

Liput täältä!

Kaikki pelastettu
TEKSTI Jukka Moskuvaara
OHJAUS Tuire Hindikka ja Pirkko Kurikka
SKENOGRAFIA Vilma Gröhn ja työryhmä
YHTEISTUOTANTO Ihmisen Teatteri ry ja Joensuun kaupunginteatteri
VALOSUUNNITTELU JA TOTEUTUS Tatu Vuori / Vuorenvoima
Rooleissa: Toni Riihiluoma

MIES JOKA SANOO OLEVANSA KAIKKI PELASTETTU MIES
Tämä mies on mies jolla ajattelee kaiken olevan hyvin. On koettu Alpit, maailman parhaat vuoret.
On eletty lapsuus, leikkejä ja pelejä täynnä. On kirkonrottaa parempi peli. On kesät jolloin suurennuslasi käryttää kumia, tervapahvia ja asvalttia. On isot pojat. Otetaan turpaan ja annetaan turpaan, kahden kylän rajalla. On Nokian kaapelipamput ja Erikssonin puhelinkopit. Oli lapsuus ja nuoruus. Nyt on ruuhkavuodet.
Esitys piirtää nuoren suomalaisen perheenisän kuvan, joka ei rakennu saunan, sisun, talvisodan ja koskenkorvan varaan. “Kaikki tietää Alpit. Mäki tiedän. Oon ollu Alpeilla. Kaikki on ollu. Tietysti. Onhan ne maailman parhaat vuoret.”
Tuotanto on Joensuun kaupunginteatterin ja Ihmisen Teatterin yhteistuotanto
https://www.facebook.com/pages/category/Artist/Ihmisen-Teatteri-1400194786953892/

Fatal Instrument SHOW
5.10. klo 19
6.10. klo 19

Liput täältä!

Esityksen nimi: Fatal Instrument Show
Ryhmä: Fatal Instrument
Maa: Suomi
Esiintyjät: Tatu Kalliomäki, Jaakko Hutchings, Eikka Alatalo
Tyylilaji: Toiminta, Komedia, Taistelulajit, Sirkus ja Musiikki
Kesto: 45 min
Kieli: suomi, englanti
Soveltuvuus: Kaiken ikäisille
Nettilinkit: www.fatalinstrument.fi
Facebook: https://www.facebook.com/fatalinstrument
Instagram: https://www.instagram.com/fatalinstrument/

Fatal Instrument ryhmä tuo lavoille ennennäkemättömän yhdistelmän taistelulajeja,
sirkusta, komediaa, draamaa ja livemusiikkia. Esitys on tehty pilke silmäkulmassa ja
se antaa katsojalle mahdollisuuden kokea laajan kirjon eri taitolajeja kuten
tikastasapainoilua, voltteja, stuntteja, kung fu:a, itämaisten aseiden, kuten
nunchakujen käsittelyä, musisointia ja komiikkaa. Kaikki kolme esiintyjää ovat omien
lajiensa huippuja ja heidän ainutlaatuiset ohjelmanumeronsa sulautuvat
viihdyttäväksi kokonaisuudeksi, jollaista kukaan muu maailmassa ei esitä.
Omintakeisella tyylillä toteutettu esitys on kertomus kolmen miehen unelmista ja
heidän kokemistaan vastoinkäymisistä matkalla showbisneksen huipulle. Show on
tehty toimintapainotteisella otteella ja herättää yleisössä jännitystä, hämmästystä ja
naurua. Fatal Instrument on uuden sukupolven esiintyjäryhmä, joka tuo näyttämöille
uutta nähtävää vahvalla Rock -asenteella. Esitys on tehty suurella sydämellä ja
kunnianhimoisella otteella.


Matkalaukkusirkus (vierailu)
21.9. klo 19
22.9. klo 11

Matkalaukkusirkus on matkalaukkuun mahtuva esitys, joka vie yhden miehen voimin sirkuksen monta jännittävää ulottuvuutta yleisön kuin yleisön luokse. Matkalaukkusirkus on vartavasten suunniteltu sopimaan tilaan kuin tilaan.

Esityksessä nähdään muun muassa erikoista ja taitavaa jongleerausta moneen lähtöön. Myös taikatemppu tai kaksikin sekä pallovipulauta kuuluu Kai Kuutamon repertuaariin, eikä eläinnumeroitakaan ole unohdettu! Miten kaikki tämä voi mahtua matkalaukkuun?! Se selviää tietysti Matkalaukkusirkus-esityksessä! Sirkustaiteilija Kai Kuutamo juontaa itse koko esityksen, ja vuorovaikutus lapsiyleisön kanssa on tärkeässä roolissa.
Kesto: noin 35 minuuttia

Kohdeyleisö: 2-vuotiaasta lähtien ylöspäin koko perhe

Matkalaukkusirkusta tukevat:
Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto
Sirkussirkus Putiikki

PALAUTTEITA
”Ihan paras sirkus oli! 5/5 tähteä.”
– Katsoja Seikkailupuistossa

”Hauska esitys myös aikuisille!”
– Katsoja Seikkailupuistossa

”Tosi hieno esitys! Ja tosi hienot temput myös!”
– Lapsi Kaarinassa

”Mä toivon, että sä tulet pian taas uudestaan esiintymään! Sopisiko vaikka huomenna?”
– Lapsi Turussa

”Olit todella läsnä lasten kanssa ja otit heidät hienosti mukaan esitykseen.”
– Ohjaaja Silvan päiväkoti, Kemiö

”Kiitokset esityksistä, lapset olivat innolla mukana ja pienetkin jaksoivat hyvin.”
– Päiväkodin Johtaja

”Tykkäsin todella paljon, ja lapset olivat aivan haltioissaan. Mukavaa kun otit huomioon myös yleisöstä tulleet lukuisat kommentit.”
– Päiväkodin Johtaja

”Kiitos hienosta esityksestä! Sait jopa 1,5v. vauhtiviikarin olemaan paikallaan tuon esityksesi ajan.”
– Perhepäivähoito, Kaarina

PILKE!-festivaali 7.-15.9.2019
PILKE! – esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille!

Pilke! -on esittävän taiteen festivaali, joka tarjoaa laadukasta ohjelmaa lapsille ja nuorille.
Festivaali järjestetään Sirkus Supiaisen NÄYTTÄMÖ-teatterissa Joensuussa. Tällä festivaalilla haluamme tuoda esiin ja edistää lastenkulttuuria, inspiroida ympärillä olevia ihmisiä ja olla rakentamassa parempaa, yhteisöllistä ja tapahtumarikasta Pohjois-Karjalaa. Festivaalin ohjelma koostuu lapsille ja nuorille suunnatuista ammattilaisten toteuttamista sirkus- ja teatteriesityksistä. Festivaalin yhteydessä järjestetään myös sirkustyöpajoja aiheesta kiinnostuneille. Tulevien vuosien Pilke-festivaaleille kutsumme myös Pohjois-Karjalaiset harrastustoimijat mukaan esittämään lapsien ja nuorten itsensä esittämiä esityksiä hyvällä esityskäyttöön suunnitellulla näyttämöllä.

Liput täältä

Pilke!-festivaalin ohjelma:

Ulkopuolella 7.- 8.9.2019 klo 19
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori
Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.
Esityksen kesto 50min

Kiertävän tarina 14.9.2019 klo 16

Liput täältä!
Miika Nuutisen Kiertävän tarina -esitys on fiktiivinen kertomus perinteisestä sirkuksesta. Se vie katsojan sirkuksen maailmaan ja sen kulisseihin. Se valottaa yleisölle myös esiintyjien taustoja ja tavoitteita.
Mitä kaikkea tapahtuukaan ennen esityksen alkua? Mitä näytöksen päätyttyä? Ja mitä kaikkea uhrauksia ja työtä sirkustähden elämä on vaatinut? Esitys sopii kaikenikäisille.

Taikuri 14.9.2019 klo 18
´Pieteetillä toteutettu illuusion ja silmänkääntötemppujen maailmaan vievä Taikuri-esitys on pienimuotoinen VAU-elämys sekä aikuisille että lapsille.‘ Sanna Jääskeläinen, Karjalainen 26.1.2019
Työryhmä: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen
Työryhmä Katajavuori & Nuutinen toteuttavat mystisen esityksen taikuudesta. Pintapuolelta Taikuri näyttäytyy äärimmäisen klassisena taikuusesityksenä, mutta samalla teos tulee yllättämään olemalla kaukana siitä mitä taikuudelta odotat. Esityksessä pelataan taikuuden esittämisen perinteen ja muodon pelikentällä. Kaikki tapahtuu paljaasti, ilman taikuutta, mutta silti teos tulee huijaamaan jokaisen.
Taikuri – vie katsojan mukanaan viihdyttävälle matkalle, jossa taikuus on läsnä.
Taikuri on itseasiassa kuin suuri taikatemppu, joka onnistuu olemaan samaan aikaan lumoava ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.


Yhden miehen sirkus
14.9.2019 klo 19
15.9.2019 klo 19

Yhden Miehen Sirkus
Esitys ja esiintyminen: Miika Nuutinen

Miika Nuutisen Yhden miehen sirkus –esitys koostuu monipuolisesta ja tasokkaasta jongleerauksesta ja tasapainoilusta. Esityksessä katsojat otetaan mukaan kohteliaasti keskustellen. Miika Nuutinen ottaa yleisön osaksi esitystä ja esityksen aikana useampi henkilö pääsee iästä ja taitotasosta riippumatta osallistumaan ja kurkistamaan sirkustaiteen
saloihin.

Duo Sabok: Sabotage 3.8.2019 klo 19 (demo)

Duo Sabok: Sabotage (vierailu, residenssityöskentelyjakson demo-esitys)
Artistit sekä ohjaus: Saana Leppänen (FI) Kert Ridaste (EE)
Yhteistuottaja: Sirkus Aikamoinen (Suomi)
Residenssit: Näyttämö (Suomi), Suptobia (Ruotsi), Kam Hram (Kroatia), Circus I love you (Ruotsi), PartnerAkro (Viro)
Musiikkin sävellys: Magnus Larsson
Esityksen kesto: ei tiedossa, arvio 30 minuuttia
Kohdeyleisö: suunnattu nuorille aikuisille (13-20 vuotiaat), sopii kaikeinikäisille (yli 7 vuotiaat)

Kaksi sirkus artistia Suomesta ja Virosta kokoavat esityksen, missä tanssi, pariakrobatia ja cyr rengas kietoutuvat yhteen köysien avulla luoden visuaalisesti stimuloivan kokonaisuuden. Sabotage on sukupuolineutraali sirkusesitys itsensä hyväksymisestä ja sisäisen rauhan löytämisestä. Sabotage on tarina sukupuolineutraalista henkilöstä, joka käy keskustelua oman sabotoijansa kanssa. Yleisö seuraa hänen matkaansa kohti itsensä hyväksymistä ja sisäisen rauhan löytämistä sirkuksen kautta. Useimmilla elää pieni sabotoija sisällään, joka vaikeuttaa unelmien saavuttamista luomalla epävarmuuden tunteen ja jättämällä ihmisen omalle mukavuusalueelleen. Sabotage luo maailman missä keskitymme hetkeen. Esitys tutkii samankaltaisuuttamme ja miten erilaiset kehot voivat toimia yhdessä. Sabotage korostaa molempien sukupuolten lempeän kauniita ja hauraita puolia.

Nettisivut: www.duosabok.com


Suomen vanhin Runosirkus
Juha Raution, Miika Nuutisen ja Rauli Katajavuoren vähän kaikkea sekoittavalla runosirkusesityksellä on keikkailtu paljon viime vuosina. Teos yhdistää lavarunouden, jongleerauksen ja singersongwriter-materiaalin hämmentävällä tavalla. Tyylilajit liukuvat avantgardeviihteestä painajaismaiseen ruotsinlaivaspirittiin liian lyyrisiä omia maaleja unohtamatta.

Mitä tämä oikein on? Miten tekstit, musiikki sekä jongleeraus ja muut ekstaasitekniikat liittyvät toisiinsa? Onko tämä viihdettä vai taidetta? Miksi minä kuulen tästä vasta nyt? Miksi ihmeessä toin lapseni katsomaan tätä?
https://vimeo.com/219559887
25.5. 2019 klo 19
26.5. 2019 klo 19


WireDo (vierailu)
Hanna Moisalan sooloteos WireDo yhdistää ennennäkemättömällä tavalla japanilaisen sidontataiteen Shibarin sekä sirkuksesta tutun nuorallatanssin. Kolmiulotteinen WireDo on vahvasti visuaalinen teos, joka pohtii miten ihminen muuttuu silloin kun hän antautuu sidottavaksi. Kahden erilaisen taiteenlaijin yhdistäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia tasapainon etsimiseen ja ihmisvartalon manipuloimiseen.
Kesto: 45min
https://youtu.be/kfqd5ozqyZU

17. 5.2019 klo 19
18.5.2019 klo 19


Vagabond vierailu
Vagabond on irtiotto tutusta ja turvallisesta jossa lähtöpistettä tai päämäärää ei turhaan alleviivata. Esitys on tunnelmallinen, leikittelevä ja tiivis kuvaus kahden karkurin ohikiitävästä hetkestä

Kaksi naista pakomatkalla, vapaudestaan taistellen. Esitys hengästyttää ja jännittää kun ystävykset tasapainoilevat korkealla vaijerilla ja kävelevät pullojen päällä. Matka koettelee ystävyyttä eikä vaarallisilta hetkiltä voida välttyä.

Esitys on maustettu sirkuksella ja se haisee bensalle. Vagabond kutsuu katsojat mukaan moottoriäänteen saattelemana tälle rock’n roll tarinalle.

11. 5.2019 klo 19 (ennakko ensi-ilta)
12.5.2019 klo 19


KATKOS (vierailu)
Fyysistä teatteria. Vaikeudesta kohdata.

Katkos on esitys siitä, miten ihminen himoitsee tulla muiden kohtaamaksi
– vaikka samalla unohtaa itse, kuinka kohdata muut.
Esitys tutkii humoristisella otteella ja fyysisen teatterin keinoin vuorovaikutuksen katkosta, ristiriitaa meidän tekojemme ja halujemme välillä.

”Erityisen viehättävä, lämmin ja liikuttava –” (Kauppinen Eeva, sanomalehti Kaleva 29.9.2018)

Katkos on fyysiseen teatteriin erikoistuneen Pieni Kollektiivi -ryhmän teos. Esiintyjät, Emma Virta ja Ines Kakkonen, yhdistelevät teoksessaan omalaatuisella tavalla fyysistä teatteria sekä mime corporel -tekniikkaa. Esityksen äänisuunnittelusta ja sävellyksistä vastaa Joonatan Turkki.

Katkos käsittelee vuorovaikutuksen ongelmallisia koukeroita episodimaisesti, kuuden
itsenäisen tarinan kautta. Esitys tarkastelee meidän tapaamme olla yksin ja yhdessä sekä perustavanlaatuista rakkauden kaipuuta. Katkos on esitys niille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan elämän yksinkertaisia, mutta niin jokapäiväisiä haasteita uudella tavalla.

Katkos antaa katsojalleen tilaisuuden nauraa myös itselleen sekä tutustua Suomessa vielä
harvoin nähtyyn taidemuotoon, mime corporeliin. Esityksen tarinankerronnan kielenä
ovat liike ja keho. Esityksessä ei käytetä puhetta, joten se sopii kaikille katsojille kielestä riippumatta.

Konsepti ja lavalla: Emma Virta ja Ines Kakkonen
Musiikki ja äänisuunnittelu: Joonatan Turkki
Grafiikka ja valokuvat: Laura Tikkanen ja Matti Vahtera

Esityksen kesto: noin 50 minuuttia
Ikäsuositus: yli 10-vuotiaat
https://youtu.be/c_Y2B99O6ng

4.5.2019 klo 19
5.5.2019 klo 19

Red Nose Company: Keisarin uudet vaatteet (vierailu)
Suosittu koko perheen kiertue-esitys vihdoin Joensuussa!
”Ihanaa katsoa oivaltavaa ja lasta arvostavaa esitystä, joka sekä viihdyttää ja että ajatteluttaa
myös aikuista.”
– katsoja, 40 v
”Viis kautta viis!” – katsoja, 7 v

Huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama hyppäävät roolista toiseen ja huomioivat kaikenikäiset katsojat. H.C.Andersenin klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Lapsille tarina tarjoaa oivalluksia koulumaailmasta, vanhemmille katsojille Keisarin uudet vaatteet on poliittisempi satiiri — mutta yksi asia on universaali ja varma: alastoman keisarin takapuoli naurattaa meitä kaikkia.

“Klovnien rehellisyys on aseistariisuvaa.” **** – HS, Maria Säkö
”Taidokas, selkeä, älykäs, hauska ja huh ja vau!” – Teatteri ja Tanssi -lehti, Nina Jääskeläinen

Lisäksi pari linkkiä blogeihin:
”Taas kerran Red Nose Company iskee kultasuoneen ja tuloksena on hirveän viihdyttävä ja
pikkaisen anarkistinenkin esitys… Huumoria on tarjolla niin lapsille kuin aikuisillekin. ”
– Paljon
melua teatterista -blogi (http://paljonmeluateatterista.blogspot.fi/2017/10/keisarin-uudetvaatteet-
red-nose.html)

”Suomen teatteritaivaan tämänhetkistä täydellisintä viihdyttämisnautintoa. Tuskinpa milloinkaan
ennen olen kokenut yhtäaikaista lasten ja aikuisten oikeamielisyyden riemua niin osallistuvana,
kommentoivana vuoroin kuiskauksen hiljaisuudeksi hiljentyneenä vuoroin valtoimenaan ääneen
asiaan reagoivana kuin tässä teatterin huippuesityksessä… sydämestä lähtevää hymyä ja naurua”

Lahen uutisia -blogi (https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/veijareita)
*

TYÖRYHMÄ
Suunnittelu ja toteutus: Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Tuotanto: Niina Bergius ja Tinni Torikka
Ikäsuositus: 6-vuotiaasta ylöspäin
Kesto noin 1 h
Esitys sai ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa Helsingissä 17.9.2017.

www.rednose.fi
@rednosefi
#rednosefi

Red Nose Company: Keisarin uudet vaatteet
27.4.2019 klo 19 (ainoastaan yksi näytös)

Riäkkyteatteri: Jäniksen vuosi (vierailu)

”Kattokaas muijat, siin on mies jol on menneisyys”.
Vatanen on mies, jota kaikki kutsuvat vain Vataseksi, jopa Vatasen vaimo. Edes tässä esittelyssä ei käy ilmi Vatasen etunimi, sillä eihän kukaan sitä muista. Insinöörin ura, selustassa vaaniva burnout, masennuslääkkeet, rakoileva avioliitto, alkoholi ja televisiohömppä; näistä rakentuu Vatasen elämä… mutta sitten Vatasen tielle pomppaa Jänis ja kaikki, aivan kaikki, muuttuu. Tervetuloa seuraamaan Vatasen muuttuvaa elämää!

Ohjaus: Kirsi Koskelo
Rooleissa: Kalevi Harinen, Anne Salin, Anna Antikainen ja Mammu Koskelo
LIPUT: 15/12/8€ (ovelta tuntia ennen näytöksen alkua)
ennakkolippuvaraukset osoitteeseen info.riakkyteatteri@gmail.com tai puh 050 5743412
www.riakkyteatteri.fi

12.4.2019 klo 19


Matti Nykänen – Hyppy Sumuun (vierailu)
Tiedät nimen ja lööpit, mutta tunnetko ihmisen niiden takana?

Matti Nykänen – Hyppy Sumuun -monologinäytelmä raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen. Mitä Matti Nykänen haluaa sanoa elämästään ja hyppyuran jälkeisistä vuosista? Entäpä hänen läheisensä Matista?

Näyttelijä Tatu Mönttisen kirjoittaman, lukuisista Mattia käsittelevistä kirjoista ja tv-haastatteluista koostetun, dokumenttiteatterimaisen esityksen lähes kaikki repliikit ovat oikeasti sanottuja. Tule katsomaan mitä sanottavaa Nykäsellä on rakkaudesta, masennuksestaan, perheestään, strippausurastaan, unohtamatta tietenkään Matin legendaarisia lausahduksia.

Se on kuulkaas fifty-sixty a mahikset, että tuut pitämään tästä esityksestä.

Ohjaus: Seppo Honkonen
Lavalla: Tatu Mönttinen
Valo-ja ääni: Juuso Voltti
Ääninäyttelijät: Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen

5.4. 2019 klo 19
6.4. 2019 klo 19


Kahden soolon ilta (vierailu)
SenseS
Ohjaus ja konsepti: Emma ja Markus Nivala
Esiintyjä: Emma Nivala
Äänimaailma: Toni Perttula
Esityksen kesto: n. 30min
SenseS käsittelee sirkuksen ja esittävän taiteen keinoin aisteja sekä aistittomuutta ja niiden vaikutusta ihmisen olemiseen, elämiseen ja tekemiseen. Tämä koskettava nykysirkusteos vie katsojan mukanaan aistikkaalle matkalle ajatusleikkien maailmaan.

Esityksen valmistamista ovat tukeneet:
Taike
Eero Rantasen taidekokoelmien ystävät ry
Sirkus Supiainen
Villa Karo

Rytmipallot
Esitys ja esiintyjä: Markus Nivala
Ääniteknikko: Antti Koukonen
Esityksen kesto: n. 20min
Rytmipallot teoksessa yhdistyy rytmien tutkiminen jongleerauksella sekä fyysisen komedia. Esitys on vilpitön kuvaus jonglöörin tutkimusmatkasta rytmimusiikin tuottamisen maailmaan jongleerausen keinoin.
https://youtu.be/cs9rfZw_gPE

Esityksen valmistamista ovat tukeneet:
Koneen säätiö
Taike
Sirkus Supiainen
Villa Karo

15.3. 2019 klo 19
16.3. 2019 klo 19

Herra Koskinen: VIRHE

Taikuri vaarantaa henkensä joka ilta!

Herra Koskinen on taikuri sekä jonglööri ja vaarantaa henkensä lavalla joka ilta katsojien viihteeksi hänen VIRHE, taikaa ja viihdettä -esityksessä.

Herra Koskinen on yksi harvoja esiintyjiä maailmassa joka jongleeraa esityksessä oikeilla käyvillä moottorisahoilla ja käytössä ovat myös aidot alkuperäiset terät, jotka pyörivät 15 000 kierrosta minuutissa tyhjäkäynnillä, mikä tekee niistä jongleeraamiseen erittäin vaarallisia. Riskit ovat todellisia ja virheisiin ei ole varaa.

Herra Koskisen VIRHE -esitys esitetään nyt ensimmäistä kertaa teatterissa. Tällä esityksellä Koskinen on elättänyt itsensä taikurina jo kymmenen vuotta ja nyt ensimmäistä kertaa tämä esitys on avoinna yleisölle julkisena näytöksenä. Aikaisemmin hän on esittänyt tätä vain yksityisissä yritystilaisuuksissa.

Esitys on nyt muokattu teatteriin sopivaksi ja mukana on myös taikatemppuja, joilla Koskinen on voittanut Ravintolataikuuden Suomenmestaruuden. Jonglöörinä hän on yksi maailman arvostetuimpia ja esityksessä hän myös näyttää miksi näin on.

VIRHE -esityksen teatteriensi-ilta on Joensuussa, NÄYTTÄMÖllä 9.3. klo 19

Esityksiä Joensuussa on vain kaksi kappaletta:
Lauantai 9.3. klo 19 (ensi-ilta)
Sunnuntai 10.3. klo 19

Paikka: NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, Joensuu
Esityksen kesto: 60 minuuttia.
Ikäsuositus: +16

Esiintyjästä:
Herra Koskinen on Ravintolataikuuden Suomenmestari sekä Maailmanennätys Jonglööri.
Useasta tv-ohjelmasta tuttu (mm. Nelonen, MTV3, Yle) Koskinen on myös kansainvälisesti menestynyt ja esiintynyt jo 18 eri maassa.

Turkulainen taiteilijanimeltään Herra Koskinen, eli Lauri Koskinen asuu nykyään Kirkkonummella ja aloitti esiintymisen jo 1998 ja on kehittänyt itseään esiintyjänä vuosi vuodelta. Tämä 21 vuoden kokemus tulee selvästi esille hänen lavapersoonassa ja karismassaan.

”Noi sun jutut oli niin hauskoja et ne olis toiminut ilman noita temppujakin” -Sami Hedberg

”Tätä esitystä ei voi yksinkertaisesti kuvailla, vaan se on nähtävä” -Ruutu.fi

”Otit hyvin yleisön haltuun ja olit uskomattoman taitava ja hauska” -Viking Line

www.herrakoskinen.com


Puhuva kuusi
Koko perheen tanssisatu Puhuva kuusi kutsuu mukaan suomalaisten kansantarinoiden maailmaan. Sadussa metsässä retkeilevät lapset kohtaavat kansanperinteestä tuttuja, jännittäviäkin hahmoja, joista he saavat rohkeuden ja suvaitsevaisuuden avulla uusia ystäviä.

Perinteiset tarinat kietoutuvat yhteen uuden kansantanssin kanssa upean nykykansanmusiikin säestämänä. Esityksen tähtinä loistavat Motoran 13-16-vuotiaat tanssijat. Tervetuloa seikkailuun!

ESITYKSET TORSTAINA 28.2. KLO 17.30 JA 18.30
Kesto n. 25 minuuttia.
Liput 6e, myynti ennakkoon Motoran verkkokaupasta tai ovilta mikäli tuolloin lippuja vielä jäljellä. Hanki omasi ajoissa! Kumpaankin näytökseen mahtuu n. 50 katsojaa.


Taikuri
Työryhmä: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen

Työryhmä Katajavuori & Nuutinen toteuttavat mmystisen esityksen taikuudesta. Pintapuolelta Taikuri näyttäytyy äärimmäisen klassisena taikuusesityksenä, mutta samalla teos tulee yllättämään olemalla kaukana siitä mitä taikuudelta odotat. Esityksessä pelataan taikuuden esittämisen perinteen ja muodon pelikentällä. Kaikki tapahtuu paljaasti, ilman taikuutta, mutta silti teos tulee huijaamaan jokaisen.

Taikuri – vie katsojan mukanaan viihdyttävälle matkalle, jossa taikuus on läsnä.

Taikuri on itseasiassa kuin suuri taikatemppu, joka onnistuu olemaan samaan aikaan lumoava ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.

24.1. 2019 klo 19
25.1. 2019 klo 19
14.2. 2019 klo 19
15.2. 2019 klo 19
16.2. 2019 klo 19

TOM OF CIRCUS
‘refuge and liberation in art!’

Ohjaus: Rauli Katajavuori
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Puvustus: Laura Sariola
Esiintyjät: Lauri Koskinen, Rauli Katajavuori, Matti Koskela, Teemu Riihelä
Julisteen maalaus: Ville Löppönen, Tom, 2018, akryyli ja öljy kankaalle 73 x 60 cm
Juliste: Rauli Katajavuori

‘Sirkus Supiaisen Tom of Circus -esitys on mitä kiinnostavinta nykysirkustaidetta. Se ei asetu valtavirtaisen nykysirkuksen pirtaan vaan pikemmin se kommentoi ja polemisoi joitakin nykysirkuksen ominaisia piirteitä ja asetelmia. Samalla esitys viihdyttää, hauskuuttaa ja ihastuttaa.’ -Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 8.3.2018

In our work we have no statements to make as we already know how the world lies. We are thinking only about the image itself, hidden, but then destroyed. ‘Tom Of Circus’ is not conversation piece, it is masturbation piece that produces a strong respect for our witty creation.

Kantaesitys / Premiere: 7.3.2018 Barker-teatteri Turku, Finland

Teesit:
1. ’TOM OF CIRCUS’ ei julista sanaa sillä ’TOM OF CIRCUS’ tietää kuinka maailma makaa.
2. ’TOM OF CIRCUS’ keskittyy asioiden todelliseen olemukseen, siihen mikä on kätketty, ja lopulta tuhottu.
3. ’TOM OF CIRCUS’ – esityksen ei ole tarkoitus herättää keskustelua koska taidepuheen aika on ohi.
4. ’TOM OF CIRCUS’ on taiteilijoiden masturbaatiota joka pakottaa yleisön luottamaan esiintyjiin sokeasti.
5. ’TOM OF CIRCUS’ ei välttele viihdyttävyyttä tai piiloudu ironiaan.
6. ’TOM OF CIRCUS’ tulee kiihottamaan älyäsi ja aistejasi.
7. ’TOM OF CIRCUS’ -Esitys koostuu tila-ajallisista kompositioista neljälle sirkustaiteilijalle.
8. Esitys on kuin kultainen leikkaus jatkuvassa muutoksessa komposition eläessä nahkauniformussaan.
9. Sanaton ja harmoninen dialogi kuljettaa sekä esiintyjät, että myös yleisön hetkestä hetkeen.
10. Tämän kaiken lisäksi ’TOM OF CIRCUS’ on myös neljän miehen herkkä ja virtuositeettia palvova hauska teos inhimillisyydestä. Kliseevapaata sirkusta rakkaudesta sirkukseen.

esityksen kesto 60min.

7.2. 2019 klo 19
8.2. 2019 klo 19
9.2. 2019 klo 19
21.2. 2019 klo 19
22.2. 2019 klo 19
23.2. 2019 klo 19


Kapula Kollektive: Klyyvari
Sirkustaiteilijat Susanna Liinamaa ja Kalle Lehto, sekä muusikko Yrjänä Sauros tuovat Joensuuhun nykysirkusta, kerrontaa ja musiikkia yhdistävän esityksen lapsille.

Esitys pohtii yksinäisyyttä ja hyväksytyksi tuloa lasten silmin ja tarinoiden muodossa. Esityksen päähenkilö on Sauroksen luoma hahmo nimeltään Klyyvari, isonenäinen pieni mies, joka on syntynyt munasta ja muuttaa keskelle metsää pieneen, hylättyyn mökkiin. Metsän vieressä on kylä, johon Klyyvari lähtee silloin tällöin asioille ja luonnollisestikin törmää reissuillaan kylän ja metsän asukkaisiin. Kuinka Klyyvari otetaan vastaan kylässä? Ystävystyykö hän ihmisten kanssa, entä mitä metsän eläimet tuumaavat muukalaisesta? Kiinnittävätkö muut huomiota Klyyvarin erikoiseen ulkonäköön? Klyyvari kun itse on komeasta nenästään hyvin ylpeä, eikä pelkää esitellä sitä.

Esityksen suunnittelussa on ollut mukana ensin Helsingin Lauttasaaren ala-asteen neljäsluokkalaiset ja esityksen tematiikka muodostuu lasten kirjoituksista. Tammikuussa 2018 lapsille kerrottiin Klyyvarin syntytarina, johon he saivat kirjoittaa jatkoa. Lapset ovat kirjoittaneet Klyyvarin päivittäisistä seikkailuista, kommelluksista ja kohtaamisista ja näiden kirjoitusten pohjalta Sauros säveltää ja sanoittaa teoksen muusikin ja työryhmänä kirjoitamme käsikirjoituksen valmiiksi.

Yhdessä kolme esiintyjää tulkitsevat Klyyvarin tarinan; Sauros toimii esityksen kertojana samalla kun sirkustaiteilijat kuvittavat tapahtumia. Sirkusteknisesti esitys tulee sisältämään mimiikkaa, akrobatiaa, jongleerausta, saippuakuplataidetta, hulavanteita ja tasapainoilua. Musiikin tyylilajit vaihtelevat vaivattomasti tangon, iskelmän ja äänitaiteen kautta rokkiin.

Työryhmän jäseniä yhdistää halu tehdä laadukkaita lastenesityksiä. Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin ja samalla ruokkia heidän mielikuvitustaan ja luovuuttaan tarinankerronnan saralla. Haluammekin tehdä siis esityksen lapsilta lapsille lapsenmielisten esittämänä, kuitenkin niin, että aikuisetkin viihtyisivät katsomossa.
Esityksessä haluamme ottaa kantaa tärkeään aiheeseen, toisten hyväksymiseen, ja tuoda se esille lempeästi ja tarkastella sitä tarinan muodossa alleviivamatta ja saarnaamatta. Metsän eläimet ovat isossa osassa Lauttasaaren ala-asteen oppilaiden kirjoittamissa tarinoissa ja monissa kirjoituksissa alkukankeuden ja erilaisten kommellusten jälkeen Klyyvari ystävystyykin eläinten kanssa.

Työryhmä:
Ohjaaja/sirkustaiteilija: Kalle Lehto
Muusikko/kertoja: Yrjänä Sauros
Sirkustaiteilija: Susanna Liinamaa

31.1. 2019 klo 19
1.2. 2019 klo 19
2.2. 2019 klo 19


Puupää
Finlandia-voittaja Juha Hurmeen hillitön johdatus rillumarein kulisseihin ja Pekka Puupää-elokuvien vaihtoehtoiseen todellisuuteen.
Monologin esittää Aapo Stavén.

18.1. 2019 klo 19
29.1. 2019 klo 19

SIRKÜS
Esitys rapistuneissa sirkusväreissä
Esitys ja esiintyjät Rauli Katajavuori, Miika Nuutinen, Teemu Riihelä

SIRKÜS on hauska ja yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva lämminhenkinen sirkusparodia joka elää ja hengittää menneisyyden sirkusromantiikkaa. Esitys tarkastelee sirkushistoriaan kuin menneisyyden sirkusvaunun rikkinäisestä ikkunasta.

Esityksn esiintyjät muuttavat roolihahmojaan numerosta toiseen, näyttämölle saapuu niin pöyhkeää ranskalaista baskeripäätä kuin kurimuksessa kärsivää sirkuseläintä, ja nähdään esityksessä huima washington trapetsi -numerokin. Ironisen ivallinen mutta kuitenkin lempeä ja herkkä SIRKÜS -esitys iskee silmää yleisölle, koko estetisoiva sirkustaide ja romantisoitu sirkuskuvasto päätyvät näyttämölle koko totuudessaan. Eikä ketään varmasti häiritse, vaikka vatsastapuhuja ei ole kovin hauska, temput eivät aina onnistu, tirehtööri on ylidramaattinen ja orkesteri soittaa vähän sinne päin. Mutta se kaikki kuuluu sirkukseen: mennyt loisto ja jäntevä nuoruus. Sama artisti esiintyy monella nimellä, myy välissä ylihintaista popcornia – taiteilijat venyvät kaikkeen.  Ja kaikessa on vähän huijauksen makua, kuten sirkuksessa kuuluu ollakin!

Mutta kaikki esityksessä on kuitenkin totta, kaikki sirkus tapahtuu oikeasti siinä katsojien silmien edessä – ei ruudussa, ei virtuaalisesti. Keilat lentävät, ruoska napsuu, trapetsi keinuu ja haju tarttuu nenään. Ja kuten K.S. Stanislawskikin sanoi ’Sirküs – sirkus on paras paikka maailmassa’.

Esitykset:
29.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19 (kantaesitys)
30.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
1.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
13.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
14.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
15.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
20.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
21.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
22.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Gruppo 3: Oliko (vierailu)
Ohjaus:  Aapo Stavén
Esiintyjät: Aaro Kontio, Lassi Talasmo

Teos käsittelee muistia ja muistamista. Muistoja ja muistin ongelmia. Teema ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai tiettyyn kulttuuriympäristöön, vaan jokainen katsoja voi löytää teoksesta oman samaistumispintansa. Sanaton visuaalinen kerronta johdattaa katsojat matkalle mieleen.
6.12.  NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
liput täältä

Kuningasohjus

Ohjaus, käsikirjoitus ja esiintyminen: Samuli Männistö
Lavastus ja puvustus: Laura Poranen
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Teksti/musiikki: John S. Hall/King missile 3

Kuningasohjus on sirkusesitys, joka pohjautuu amerikkalaisen runoilija John S. Hall’in tarkkanäköisiin, yhteiskunnallisesti kantaaottaviin teksteihin ja laulunsanoituksiin. Esityksessä yhdistyvät runous, musiikki ja sirkus. Kuningasohjus on kollaasi ajasta irtileikattuja ajatuksia. Esityksen sisältämä jongleeraus, taikuus ja tasapainoilu kuvittavat, keskustelevat ja hetkittäin riitelevät tarinoiden, musiikin ja tekstin kanssa. Esitys lainaa vaikutteita esitystaiteen eri suunnilta sisältäen viitteitä, vihjauksia ja vaikutteita. Pop-taide ja tämän ajan yhteiskunnallisuus kohtaavat esityksessä, muodostaen naurua sekä hetkiä, jolloin nauru takertuu katsojan kurkkuun. Kuningasohjus saa olon tuntumaan oudon levottomalta, se pakottaa ajattelemaan.

Esityksen ensi-ilta 11.6. 2009 Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamolla.

Näytökset
15.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
16.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
17.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
23.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
24.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
25.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

liput täältä

[heresy]
‘Hienoutta, taitoa, outoutta ja yllätyksiä kerrakseen. Illan kuluessa yleisössä näkyi “ei voi olla totta” -eleitä ja hämmennyksen naurunpyrskähdyksiin kietovia reaktioita.’ – Jussi Tosavainen, HS 28.9.2013
Työryhmä Ohjaus, lavastus: Samuli Männistö
Tuotanto: Sirkus Supiainen / Samuli Männistö
Esiintyjät: Antti Nerg, Markus Nivala, Samuli Männistö & Laura Vuorjoki-Elo
Musiikki: Laura Vuorjoki-Elo
Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo
Valosuunnittelu: Saija Nojonen
Tarpeiston ja lavastuksen toteutus: Toni Saikkonen
Ääniteknikko: Antti Koukonen
Tukijat:Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Epic Juggling props, Koistinen kantele, Menu Spaustuve

Nimensä puolesta [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa. Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tämän tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat. [heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita.

Näytökset:
1.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19 (Joensuun ensi-ilta)
2.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
3.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
8.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
9.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
10.11 NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Robot Loves (Vierailu)

Saippuakuplia, sormiparistoja ja outoja kohtaamisia

Kaikki kaipaavat rakkautta, myös ne joilla on patterisydän. Mutta mitä ihmettä robottirakkaus oikein on? Löytyykö se tanssilattialta? Ja miten Kuningatar E-lisabeth liittyy tähän kaikkeen? Robot loves yhdistää kineettistä teatteria ja kokeellista esine- ja nukketeatteria. Interaktiivinen teos osallistuu keskusteluun taiteen uusista muodoista ja antaa näkökulmia pohdintaan esiintyjän ja esineen, katsomon ja näyttämön sekä tilan ja lavasteen suhteesta. Robot loves tutkii liikkuvan ja osallistuvan lavastuksen sekä keinotekoisten esiintyjien suhdetta katsojaan. Lavastaja-nukenrakentaja Laura Sariolan kierrätysmateriaaleista, rikkinäisistä leluista ja elektroniikkaromusta rakentamat esiintyjät vievät katsojat rakkauden etsintään.

Esityskonsepti ja toteutus: Laura Sariola
Esityksen kesto n. 1 h Esitystä ei suositella alle kuusivuotiaille.

Robot loves esitykset
Pe 26.10. klo 19
La 27.10. klo 19
NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, Joensuu
Liput: 10/15 € Tiketti ja NÄYTTÄMÖ
Esityksen toteutusta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Pyynikin kesäteatterisäätiö, Tampereen kaupunki ja Sirkus Supiainen ry

Hand Some Feet (vierailu)

Esiintyjät: Jeromy Zwick ja Liisa Näykki
Dramaturgia: Meri-Maija Näykki
Musiikki ja musiikillinen toteutus: Liisa Näykki, Jeromy Zwick, Patrik Zeller
Tuotanto: Hands some Feet

Hands some Feet esitys kertoo tarinan sirkuksen läpi. Esityksessä seurataan kahden
hahmon kertomusta kohtaamisesta, toistensa tuntemaan oppimisesta ja
ymmärtämisestä, kompromissien teosta ja rakastamisesta.
Esityksen kaksi pääroolissa toimivaa sirkuslajia ovat nuorallatanssi ja jongleeraus.
Ryhmän ja esityksen sanaleikillinen nimi “Hands some Feet” juontaa juurensa
näistä sirkuslajeista. Hands (=kädet) Jeromylle – jonglöörille, joka käyttää käsiään
päätyökalunaan, ja Feet (=jalat) Liisalle, joka taas käyttää jalkojaan
päätyövälineenään nuorallatanssiessaan. He löytävät toisiaan täydentävät elementit
ja luovat poikkeuksellisen ja tavattoman symbioosin.
Hands some Feet on leikkisä, mutta samalla vakava esitys kaikille ja kaiken ikäisille.
Herkimmästä täysin naurettavaan, heidän hienovarainen pelleilynsä saa meidät
esimerkiksi muistamaan, miltä tuntui rakastua ensimmäistä kertaa.

Kesto: 40-50 minuuttia

4.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
5.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
6.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Yhden Miehen Sirkus
Esitys ja esiintyminen: Miika Nuutinen

Miika Nuutisen Yhden miehen sirkus –esitys koostuu monipuolisesta ja tasokkaasta
jongleerauksesta ja tasapainoilusta. Esityksessä katsojat otetaan mukaan kohteliaasti
keskustellen. Miika Nuutinen ottaa yleisön osaksi esitystä ja esityksen aikana useampi
henkilö pääsee iästä ja taitotasosta riippumatta osallistumaan ja kurkistamaan sirkustaiteen
saloihin.
Esityksestä on suunniteltu kevyesti liikuteltava. Miika voi kiertää esityksellä yksin hoitaen
lipunmyynnin, kahvion, esityksen pystytyksen, ääni ja valotekniikan yksinään. Sisällöllisesti teos on valmistettu erityisesti ajatellen koulu ja päiväkotiyleisöjä.

Näytökset:
11.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
12.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Ulkopuolella
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori

Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.

Esityksen kesto noin 50min

Näytökset:
8.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
20.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
21.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
22.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
27.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
28.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
29.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Avoin Tiedeteatteri: Kuinka tietokone ajattelee

Tervetuloa katsomaan Avoimen Tiedeteatterin: “Kuinka tietokone ajattelee” -tiedeteatteriesitystä

Kuinka tietokone ajattelee? Mikä on bitti? Tai looginen portti? Miten transistori liittyy tähän kaikkeen? Vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin selviävät tiedeteatterissa! Tiedeluentoa muistuttavassa esityksessä opettelemme digitaalitekniikan perusteita ja rakennamme yksinkertaisen yhteenlaskukoneen.

Esitys on suomenkielinen ja kestää noin tunnin. Esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille.

Tiedeteatteri -esitys 14.9. klo 18.30 ja 15.9. klo 16. NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, 80230 Joensuu(liput 10 /15 €)

Webbisivut: www.tiedeteatteri.fi
Facebook: fb.me/tiedeteatteri

Kiertävän tarina

Miika Nuutisen Kiertävän tarina -esitys on fiktiivinen kertomus perinteisestä sirkuksesta. Se vie katsojan sirkuksen maailmaan ja sen kulisseihin. Se valottaa yleisölle myös esiintyjien taustoja ja tavoitteita.
Mitä kaikkea tapahtuukaan ennen esityksen alkua? Mitä näytöksen päätyttyä? Ja mitä kaikkea uhrauksia ja työtä sirkustähden elämä on vaatinut? Esitys sopii kaikenikäisille.

14.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 18
15.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 15

Olipa kerran sirkus

Ohjaus: Markus Nivala
Esiintyjät: Emma Räisänen, Matti Koskela, Antti Nerg, Markus Nivala
Tuotanto: Sirkus Supiainen
‘Olipa kerran sirkus’ on koko perheelle suunnattu sanaton nykysirkusteos. Esitys kertoo sirkuksen perinteisistä hahmoista sekä esitystyylistä nykysirkuksen keinoin. Humoristinen ilmaisu, fyysinen teatteri sekä vaikuttavat sirkusnumerot takaavat päätähuimaavan sirkuskokemuksen. Esitys sisältää mm. käsilläseisontaa, ilma- ja pariakrobatiaa, jongleerausta sekä paljon komiikkaa!
Esityksen kesto: n.45min
7.9.2018 klo 19.00
8.9. 2018 klo 15.00