NÄYTÖKSET:

Kesäkuu 24

3.-8.6. Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys: Harry Potter -elokuvaviikko
3.6. päivänäytös Harry Potter ja viisasten kivi (UK/USA 2001 • K12 • 152 min)
3.6. klo 18: Harry Potter ja viisasten kivi (UK/USA 2001 • K12 • 152 min)
4.6. päivänäytös Harry Potter ja salaisuuksien kammio (UK 2002 • K12 • 155 min)
4.6. klo 18: Harry Potter ja salaisuuksien kammio (UK 2002 • K12 • 155 min)
5.6. päivänäytös Harry Potter ja Azkabanin vanki (UK/USA 2004 • K12 • 141 min)
5.6. klo 18: Harry Potter ja Azkabanin vanki (UK/USA 2004 • K12 • 141 min)
6.6. päivänäytös Harry Potter ja liekehtivä pikari (UK/USA 2005 • K12 • 157 min)
6.6. klo 18: Harry Potter ja liekehtivä pikari (UK/USA 2005 • K12 • 157 min)
7.6. päivänäytös Harry Potter ja Feeniksin kilta (UK/USA 2007 • K12 • 132 min)
7.6. klo 18: Harry Potter ja Feeniksin kilta (UK/USA 2007 • K12 • 132 min)
8.6. klo 13: Harry Potter ja puoliverinen prinssi (UK/USA 2008 • K12 • 153 min)
8.6. klo 16:30: Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 (UK/USA
2010 • K12 • 146 min)
8.6. klo 20:30 Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 (UK/USA
2011 • K12 • 130 min)

Tarkempi tieto kevään näytöksistä alla:

Mielipuolen päiväkirja 2.0
Toukokuussa 2023 Näyttämö-teatterissa ensi-iltansa saanut Mielipuolen päiväkirja palaa uudistuneena. Kiitellyn tragikomedian esitykset katkesivat toukokuussa 2023 näyttelijä Jukka Moskuvaaran välilevyvammaan. Nyt Mielipuolen työryhmä on työstänyt esityksestään uudistuneen, vähemmän voltteja ja tärähdyksiä sisältävän version, jossa keskitytään ennen kaikkea rohkeaan läsnäoloon, vuorovaikutukseen ja tarkkaan ajatteluun.
Esitys perustuu vapaasti ukrainalaissyntyisen, venäjäksi kirjoittaneen Nikolai Gogolin samannimiseen novelliin, joka julkaistiin vuonna 1835. Esityksen käsikirjoituksen ovat tehneet Jukka Moskuvaara ja Hanna Rentola, jotka nähdään myös lavalla. Valosuunnittelusta
ja teknisestä toteutuksesta vastaa Tatu Vuori. Musiikin ja graafisen ilmeen on tehnyt Nikolai Tiitinen. Äänisuunnittelun ovat tehneet yhdessä Vuori ja Tiitinen.
Nyt Näyttämö-teatterissa nähtävä ammattilaisryhmän valmistama Mielipuolen päiväkirja 2.0 on mukaansatempaava tragikomedia, johon jokainen joskus stressaantunut, rakastunut tai hetkellisesti etiketin yli hurmioitunut ihminen voi samaistua.

Esitykset Näyttämö-teatterilla (Koskikatu 8):
maanantai 22.4.2024 klo 19
tiistai 23.4.2024 klo 19
torstai 23.5.2024 klo 11
perjantai 24.5.2024 klo 11
Liput: 25 / 15e Tiketti ja ovimyynti
Opiskelijalippu ovelta 5e.
Myynti alkaa 1h ennen esitystä.

SIRKUS SUPIAINEN: MIELIPUOLEN PÄIVÄKIRJA 2.0
Työryhmä:
Jukka Moskuvaara, Hanna Rentola, Nikolai Tiitinen ja Tatu Vuori
Ohjaus:
Työryhmä
Käsikirjoitus, pukusuunnittelu ja rooleissa:
Jukka Moskuvaara ja Hanna Rentola
Valo- ja äänisuunnittelu, sekä tekninen toteutus:
Tatu Vuori
Äänisuunnittelu, musiikki, visuaalit ja graafinen suunnittelu:
Nikolai Tiitinen
Lavastus:
Työryhmä
Valokuvat:
Jarno Artika
Tuotanto:
Sirkus Supiainen
Ääninäyttelijät:
Veli-Pekka Koho, Pirkko Kurikka, Mikko Lakkala, Johanna Leppänen, Helmi Linnosmaa, Jukka Moskuvaara, Tilli Moskuvaara, Vuokko Moskuvaara, Henna-Mari Pitkänen, Hanna Rentola, Toni Riihiluoma, Tommi Tihtarinen, Nikolai Tiitinen
Patonkilaulu:
Mammu Koskelo

PASI WAS HERE
Riverian kansanopiston näyttelijätyön koulutuksen kevään produktiossa liikutaan erilaisuuden, normien ja nostalgian teemoissa. Tekstiksi on valikoitunut Savonlinnaan sijoittuva, Veikko Nuutisen vuonna 2016 kirjoittama PASI WAS HERE, joka sai ensi-iltansa KOM- teatterissa samana vuonna.
Pasi on normi. Pasi on vain Pasi, jonka paras ystävä Hemmo kyseenalaistaa pikkukaupungin normeja. Myöhemmin Pasin menehtyessä yllättäen, Hemmo palaa lapsuuden ja nuoruuden Savonlinnaan ja käy ystävänsä kanssa läpi lapsuutensa tapahtumia. Samalla haetaan syitä ja seurauksia, miten erilaiset taustat ja valinnat muovaavat yksilöiden maailmankuvaa ja tulevia valintoja.
Esityksellä on sisältövaroitus näytelmän takautumissa käytettävästä 80-luvun nuorisokielestä, joka sisältää voimakasta kielenkäyttöä, viittauksista henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan sekä syrjintään etnisiä ryhmiä ja seksuaalivähemmistöä kohtaan.
Ohjaus: Janne Hyytiäinen
Lavastus: Riveria lavasterakentajakoulutus, Outokumpu
Lisätiedot ja liput:
Lehtori Janne Hyytiäinen
janne.hyytiainen@riveria.fi
050 402 3201
Osoite: Koskikatu 8, Joensuu

WE ARE ZOMBIES
Post-apokalyptisellä seikkailullaan Turbo Kidillä (2015) ja Stranger Things -viboja viljelleellä trillerillään Summer of 84:lla (2018) mainetta niittäneet kanadalaiset ohjaaja-käsikirjoittajat Yoann-Karl Whissell, François Simard ja Anouk Whissell kääntävät katseensa nyt eläviin kuolleisiin. Kuten Roadkill Superstars – eli RKSS-kollektiivinimeä käyttäviltä omaäänisiltä tekijöiltä sopii odottaa, zombie-teemaa käsitellään poikkeuksellisen tuoreella, oivaltavalla ja erikoisella kierteellä.
We Are Zombiesin dystopiamaailmassa kuolleista heränneet ovat kaupungilla hortoilevia kolmannen luokan kansalaisia, joista yritykset saavat toistaitoista halpatyövoimaa. Maailmanvaltaa hamuava Coleman Corporation on tosin keksinyt niille muutakin käyttöä: zombieita haalitaan koekaniineiksi huippusalaisiin tutkimuksiin, joiden perimmäisen tarkoituksen tietää vain yrityksen ylin johto.

Keskiössä on kolme nuorta laiskuria, jotka tekeytyvät Coleman Corporationille koemateriaalihankintaa hoitavan firman työntekijöiksi ja myyvät kodeista noutamansa, eläviksi kuolleiksi muuttuneet vanhukset mustassa pörssissä. Kun vilungista jäädään kiinni, kolmikko sekä perheenjäsenensä ajautuvat välittömään hengenvaaraan. Jostain on haalittava välimiehinä toimiville gangstereille rahaa. Paljon ja heti.

Värikäs ja yllättävä musta komedia nykii täysin odottamattomia liikkeitä ja raikkaita satiirin sävyjä zombie-teemasta. Huipennuksen estoton splatter-iloittelu todella kohottaa hymyn huulille. Lopputuloksessa Kevin Smithin Clerks – Tiskirotat kohtaa Shaun of the Deadin, ja suuryrityssatiirissa on helppo nähdä yhtymäkohtia myös RoboCopiin.
RKSS-tiimi on ammentanut innoituksen käsikirjoitukseensa vuodesta 2004 saakka ilmestyneestä Jerry Frissenin ja Guy Davisin ranskalaissarjakuvasta The Zombies That Ate the World.
DRACULA A.D.
Dracula elää 16mm filmillä!
Kreivi Dracula (Christopher Lee) ja Lawrence van Helsing (Peter Cushing) ottavat yhteen Lontoossa 1872. Dracula tuhoutuu, mutta kamppailu koituu myös van Helsingin kohtaloksi. Taistelua sivusta seurannut henkilö ottaa talteen Draculan sormuksen sekä tämän tuhkaa. Vuosisata kuluu. Chelsean hippinuoriso haluaa piristystä elämäänsä ja päättää pitää mustan messun hylätyssä kirkossa ja herättää Dracula henkiin. Joukkoon kuuluu myös Jessica van Helsing (Stephanie Beacham), Lawrence van Helsingin jälkeläinen.
“Tuotanto aloitettiin syksyllä 1971, inspiraatiota saatiin aikansa sensaatiomaisesta jutusta, yliluonnollisista ilmiöistä Highgaten hautausmaalla Lontoossa. – – 
Valtion elokuvatarkastamon pitkän linjan mukaisesti Dracula-filmit kiellettiin usein kokonaan. Niin myös Dracula A.D. 1972. Jerker A. Eriksson perusteli päätöstään lain sanavalinnoilla: ”Elokuva on raaistava sekä omiaan kauhua herättämällä vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti.” – Jari Sedergren 2022


UK 1972
Kesto: 95 min
Ikäraja: K18
Kieli: englanti
Tekstitys: –
Ohjaus: Alan Gibson
Näyttelijät: Christopher Lee, Peter Cushing, Stephanie BeachamMS. 45 (AKA. ANGEL OF VENGEANCE)
Abel Ferraran tylyn ja harvoin nähdyn kostoelokuvan rinnalla Death Wish on kevyttä läpsyttelyä!
”She’s got a big gun, She’s gonna make those assholes pay, You fuck with her, She’ll blow your ass away”, laulaa nimikkoalbumillaan tiukka 80‑luvun tyttöbändi L7. Laulun nimi Ms. 45 lainattiin Abel Ferraran saman nimisestä vigilantesta, jossa raiskatun puhekyvyttömän Thanan käteen annetaan nelivitonen tykki. Siitä hetkestä alkaen Thana puhuu luodeilla, jotka iskeytyvät miesten kehoon raivokkaalla voimalla. Itsekin New Yorkin Bronxin kasvattina Ferrara saa aiheesta runsaasti irti ja hän loi erinomaisen väkivaltakertomuksen kaukaisena esikuvanaan Michael Winnerin vigilanteklassikko Death Wish. Ferraran vakiokäsikirjoittaja Nicholas St. John ei tyytynyt pelkästään kopioimaan Winneriä, vaan tarjoaa oman feministisen tarinansa, jonka pääosassa nähdään roolisuorituksellaan kulttimaineeseen ratsastanut Zoë Lund.” – Jari Mustonen / Elitisti


USA 1981
Kesto: 80 min
Ikäraja: K18
Kieli: englanti
Tekstitys: –
Ohjaus: Abel Ferrara
Näyttelijät: Zoe Lund, Albert Sinkys, Darlene Suto
Pääosissa: Ryland Brickson Cole Tews, Olivia Graves, Wes Tank, Doug Mancheski, Luis Rico

Vappunäytös: The Room
Ja taas sitä mennään. Vappuaattona on varmasti tuttuun tapaan huono sää, joten kannattaa tulla jälleen kerran katsomaan 2000-luvun suurin kulttiklassikko The Room. Vai kannattaako? Liput 10 € / 8 € (Elokuvahommia Joensuussa -etukortilla + opiskelijat, eläkeläiset, työttömät). Lippukassa avautuu 30 min ennen näytösten alkua, kortti, MobilePay ja käteinen käyvät maksuvälineenä. Ennakkolipun näytökseen voi ostaa Mobilepaylla: maksa summa Kino Sihiksen MobilePay-numeroon 59789, ja laita maksun viestiksi esitettävän elokuvan nimi + näytöksen päivämäärä. Maksukuitti näytetään Kino Sihiksen lippukassalla ennen näytöksen alkua. —– Tommy Wiseaun magnum opus The Room (2003) on muodostunut yhdeksi 2000-luvun populaarikulttuurin merkkiteoksista, jolle on irvailtu jopa Simpsoneissa asti. Elokuvan ohjaaja ja pääosan esittäjä Wiseau on kruunattu tämän teoksen ansiosta eräänlaiseksi uuden vuosituhannen Ed Woodiksi. The Roomin juoni rakentuu kolmiodraaman ympärille. Päähenkilö Johnnyn morsian Lisa on kyllästynyt elämäänsä miehensä rinnalla. On siis ryhdyttävä tuumasta toimeen ja vieteltävä Johnnyn paras kaveri Mark. Elokuva on sukellus ihmiselämän draaman hurjemmalle ja intohimoisemmalle puolelle. Mutta The Roomissa on kysymys tietenkin kaikesta muusta kuin juonesta tai mistään mistä uskaltaisi käyttää sanaa draama tai ihmiselämä. Sen rinnalla Kauniit ja rohkeat vaikuttaa mestariteokselta. The Room on kuin roskalava, jonne on heitetty mutaation läpikäyneitä irvokkaita rakkauden hedelmiä. Kannattaa tutustua myös elokuvan katsomisoppaaseen ja ottaa taskut täyteen muovilusikoita: http://www.avclub.com/article/a-viewers-guide-to-the-room-25721 USA 2003 99 min Kieli: englanti Tekstitys: – Ikäraja: K18 Ohjaus, käsikirjoitus, rahoitus, pääosa jne: Tommy Wiseau
 Mikko Sarvanne Garden
08.05.2024 19:00 – 08.05.2024 21:00
 Näyttämö!, Koskikatu 8, Joensuu

Säveltäjä-multi-instrumentalisti Mikko Sarvanteen uusi yhtye Mikko Sarvanne Garden vie kuulijan rinnakkaiseen todellisuuteen, puutarhaan jossa kaikuvat etiäiset niin nykyvokaalimusiikista, pehmeästä jazzsoinnista kuin äänitaiteestakin. Kolmesta lauluäänestä, sellosta, bassosta, perkussioista ja elektroniikasta koostuva yhtye tarjoaa kuulijalle toismaallisen kokemuksen – nousevan auringon lailla hehkuva syntetisaattori, syvänä juurakkona rymisevät matalat jouset ja perkussiot, ja kirkkaiden lauluäänien taipuisat katedraalit sulkevat kuulijan hellään syleilyynsä.
Yhtyeen esikoisalbumin ”Heräämisen valkea myrsky” sävellykset palkittiin Teosto-palkinnolla keväällä 2023
Josefiina Vannesluoma – laulu
Virva Immonen – laulu
Selma Savolainen – laulu
Aino Juutilainen – sello
Oskari Siirtola – kontrabasso
Jesse Ojajärvi – rummut ja perkussiot
Mikko Sarvanne – sävellykset, elektroniikka

xr:d:DAFq9V6zSno:171,j:948432651334114234,t:24041508
RELOAD 7.0 on Riveria Outokummun tanssin koulutuksen soolotöiden vierailuilta Joensuun Näyttämöllä. Vierailuillassa nähdään kolmen tanssijan soolotyöt, jotka ovat saaneet ensi-iltansa helmikuussa 2024. Ohjaavana opettaja soolotöissä on toiminut Katariina Vähäkallio.
Esiintyjät:
Helmi Kuisma: grey area
Sanja Väyrynen: Entä jos?
Siiri Haatainen: Jätän jälkeeni aaveet


”Mihin olisimme päätyneet, jos olisimme valinneet toisin?”
”Mitä olisi erkaantuminen ja irrottautuminen kehollisena kokemuksena?”
“Mikä merkitys yleisöllä on teokselle, tilalle, esiintyjälle?”
Muun muassa näitä kysymyksiä sooloprosessit ovat pitäneet sisällään.
Tervetuloa tanssitaiteen äärelle!
Vierailuesitys on toteutettu yhteistyössä Näyttämön ja Riveria Outokummun tanssin koulutuksen kanssa.
Esitykseen on vapaa pääsy.
RELOAD 7.0
Keskiviikkona 24.4.2024 klo 18
Näyttämö
Koskikatu 8, Joensuu
Lämpimästi tervetuloa!
kuva: Kiia Laakkonen

Alfred Jarryn näytelmä, Kuningas Ubu kertoo vallanhimoisesta hirmuhallitsijasta, jonka keinoja kaihtamaton röyhkeys saa koomisen absurdit mittasuhteet.
Pohjoiskarjalaisista esittävän taiteen ammattilaisista ja harrastajista koostuva UBU-kollektiivi on valmistanut klassikkoteoksesta hillittömän surrealistisen seikkailun, joka lähestyy ihmisyyden suuria kysymyksiä niin leikittelevän farssin kuin vakavampienkin tyylilajien kautta.
Väliajan kanssa reilun kaksi tuntia kestävän esityksen pääosissa Isä Ubuna nähdään Tero Sarkkinen ja Äiti Ubuna Sanna Könönen. Esityksen musiikista vastaa Mammu Koskelo ja koreografioista Maarit Ryynänen. Näytelmän ohjaa Henry Räsänen.
Rooleissa:
Tero Sarkkinen, Sanna Könönen, Jarkko Saksa, Olli-Kalle Heimo, Onni Hyrkäs, Oona Heikkinen, Henrietta Macri, Hermanni Nieminen, Anu Jumppanen, Anni Mehtonen, Katja Tarvainen, Aimo Salonen, Jose Martin, Eeva Siekkinen, Konsta Sarkkinen, Mikko Lauronen, sekä Joensuun runonystävien lausujaryhmä.
Esityspäivät:
La 16.3. (kutsuvieras ensi-ilta)
Ke 20.3. klo 19.00
To 21.3. klo 19.00
Pe 5.4. klo 19.00
Su 7.4. klo 15.00
Ke 10.4. klo 19.00
Su 14.4. klo 15.00
Pe 19.4. klo 19.00
Su 21.4. klo 15.00
Su 28.4. klo 15.00
Liput
25€/22€/20€ verkkokaupasta
https://ubu.eventiolive.fi
Näyttämö-teatteri, Koskikatu 8, Joensuu
Lisätiedot ja tiedustelut:
ubu.tuotanto@gmail.com
0505414181
PS. Projektimme kaipaa sinua – yhteistyökumppania! Jos haluat lähteä tukemaan tätä ainutkertaista spektaakkelia jollakin tavalla, otathan yhteyttä sähköpostitse ubu.tuotanto@gmail.com. Ubu-Kollektiivi kiittää!
Projektia tukemassa:
Maarianvaaran Teatteri
Näyttämö-teatteri
Riveria
RajaSpeksi juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan vaihtamalla arjen realiteetit taikajuomiin ja kultakirjailtuihin loitsuriimuihin. Matavaan arkeensa kyllästynyt kuriiri Saar löytää sattumalta kauan kadoksissa olleen setänsä Opuksen mystisen kirjan. Kirjan tekstit johdattavat Saarin ja hänen ystävänsä Keri-menninkäisen tarunhohtoiseen seikkailuun läpi aarniometsän, maagien hämyisten kammioiden ja itse kuninkaallisen hovinkin. Jokainen haluaa osansa kirjasta, mutta kuka ratkaisee sen salaisuudet?

Ranskan jazzskenen ylistetyimpiin saksofonisteihin lukeutuva Sylvain Rifflet tuo Suomeen kvartettinsa, jonka kokoonpanossa on jo pitkään loistanut myös Suomen trumpetistitähti Verneri Pohjola. Keväinen kiertue käynnistyy tiistaina 16. huhtikuuta Helsingin Malmitalolla. Sen jälkeen yhtyettä kuullaan Joensuussa, Savonlinnassa, Äänekoskella, Seinäjoella, Raahessa ja Turussa. Jo ennen kvartettikokoonpanon osuutta Rifflet ja Pohjola esiintyvät duona lauantaina 13.4. Janakkalassa ja sunnuntaina 14.4. Loviisassa. Kiertue jatkuu koko kvartetin voimin Baltiassa 24.-30.4.
Sylvain Rifflet (c) Sylvain Gripoix
Pariisin konservatorion kasvatti, saksofonisti, klarinetisti ja säveltäjä Sylvain Rifflet on saanut paljon tunnustusta omaperäisistä yhtyeistään ja projekteistaan. Mainittakoon vuoden 2016 ranskalainen jazzalbumi ”Mechanics”, sekä amerikkalaisen Verve-levymerkin 2017 julkaisema ”Re-Focus”, joka on kunnianosoitus Stan Getzin ”Focus” -levylle. Suomen konserteissa kuullaan Rifflet’n omille ”ikonisille enkeleille” omistettuja kappaleita. “Aux Anges” -ohjelman kappaleiden inspiraation lähteinä ovat toimineet mm. amerikkalaiset modernistit Steve ReichTerry Riley ja Philip Glass, laulaja, aktivisti Abbey Lincoln, kirjailija James Baldwin sekä ohjaaja Claude Sautet. ”Cake Walk from a Spaceship” on Verneri Pohjolalle omistettu sävellys sekä keväällä 2022 Eclipse Recordsin Suomessa julkaiseman albumin nimi.
Moninkertaisesti palkittu trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Hänen soitossaan hehkuvat lämpö, rauhallisuus sekä vahva ja ilmeikäs improvisaatio. Säveltäjä Kaija Saariahon hänelle säveltämän ja elokuussa 2023 kantaesitetyn HUSH-trumpettikonserton myötä Pohjolan muusikkous on saavuttanut entistä laajempaa yleisöä.
Vuodesta 2012 Rifflet’n kanssa yhteistyötä tehnyt Pohjola kuvailee häntä näin: ”Sylvain on todella kunnianhimoinen taiteilija, joka pyrkii aina esittämään taidettaan korkeimmalla mahdollisella integriteetillä ja tarjoamaan yleisölle jotain mitä he eivät ole aiemmin kuulleet. Saksofonistina hänellä on todella ainutlaatuinen tenorisoundi, lähes hypnoottinen. Hän on virtuoosi, mutta ei koskaan itsetarkoituksellisesti”.
Kvartetissa soittaa myös Ranskassa asuva unkarilaiskitaristi Csaba Palotaï, joka on omiaan luomaan hypnoottisia rytmejä ja mestarillisia melodioita. Rifflet’n kanssa pitkään vaikuttanut lyömäsoittaja Benjamin Flament kehittelee vastustamatonta rytmikudosta omalla kotitekoisella vibrafonillaan, jonka hän yhdistää rumpusetin kanssa.

Philippe Giordani, Verneri Pohjola, Sylvain Rifflet, Benjamin Flament
Sylvain Rifflet tenorisaksofoni, shruti box, klarinetti, sävellykset
Verneri Pohjola trumpetti, elektroniikka
Csaba Palotaï kitara
Benjamin Flament lyömäsoittimet
Sylvain Rifflet & Verneri Pohjola duo
La 13.4. klo 18 Janakkala, Keltainen Talo
Su 14.4. klo 18 Loviisa, Saltbodan
Sylvain Rifflet quartet with Verneri Pohjola “Cake Walk from a Spaceship”
Ti 16.4. klo 19 Helsinki Malmitalo / MalmiJazz
Ke 17.4. klo 19 Joensuu, Näyttämö / Jazzkerho 76
To 18.4. klo 19 Savonlinna, Kulttuurikellari / Olavin Jazz
Pe 19.4. klo 19 Äänekoski, Painotalo
La 20.4. klo 19 Seinäjoki, Kalevan Navetta / Jazzoikoon!
Su 21.4. klo 16 Raahe, Raahen Teatteri / Rantajatsiklubi
Ma 22.4. klo 20 Turku, Mestarinkadun Konserttisali
Sylvain Rifflet quartet with Verneri Pohjola on a Finnish-Baltic journey
Kiertueen tuotanto: JMP & Vapaat äänet
Kiertueetta tukevat: Ranskan Instituutti Suomessa, AJC, Adami, Spedidam

HURJATUOTANTO: THE SHOW
-mykkäkomedia
”Teatteri on parhaimmillaan mustavalkoisena, mykkänä ja tekstitettynä”

The Show tarjoilee lavan täydeltä fyysistä komiikkaa, kuljettaen katsojat 1900-luvun alun mustavalkoelokuvien maailmaan. Esitys sukeltaa kahden koomikon elämän ylä- ja  alamäkiin. Toverusten jatkuva kinastelu luo tilaa odottamattomille tilanteille ja tapahtumille, jotka vyöryvät lavalle yleisön iloksi. Esiintyjät taikovat lavalle yllättävien tilanteiden sarjan, vain kahta sermiä ja kourallista rekvisiittaa käyttäen. The Show  toteutetaan esikuviaan kunnioittaen, ilman puhetta ja sen innoittajina ovat olleet mykkäelokuvien kultakauden komediat.
Esitystiedot:
Kesto 60 min (ei väliaikaa)
Koko perheelle sopiva fyysinen komedia (suositus yli 10v.)
Tekijät:
Ohjaus: Harry Bergman
Näyttelijät: Antti Kemppainen ja Mika Juusela
Äänisuunnittelu: Harry Bergman
Äänimiksaus: Harri Neuvonen
Käsikirjoitus, Puvustus ja lavastus: Työryhmä
Esityksen valmistamista ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus  ja Suomen kulttuurirahaston Hämeen Rahasto

NÄYTÖKSET: 
pe 23.02.2024 klo 19 SUPIAINEN JOENSUU

Sirkus Supiainen: Avaruusseikkailu 2001 (diy)
Sirkus Supiaisen Avaruusseikkailu 2001 (diy) esityksessä matkataan itse tekemisen ja kokemisen syvään päätyyn. Esityksen lähtökohtana toimineen elokuva ja kirja on tullut luettua jo kauan, kauan ennen vuotta 2001, mutta eihän siihen sen tarkemmin tarvitse tutustua kun kokemus taiteesta on vahva. Tässä esityksessä sirkustaiteilijat Rauli Katajavuori ja Teemu Riihelä tulkitsevat elokuvahistorian yhtä suurinta klassikkoa vapaasti assosioiden ja oman kokemuksen tärkeyteen ja pyhyyteen uskoen. Luvassa on ennenkokematon ja rohkea sirkustaiteellinen matka avaruuden kulkemattomille korpimaille.
Näytökset:
24.2. klo 19 (ensi-ilta)
25.2. klo 19
29.2. klo 19
1.3. klo 19
Liput: 25 / 15 €
muutaman näytöksen yhteydessä Pohjois- Karjalan elokuvayhdistys esittää elokuvan 2001: Space odyssey
2001: Avaruusseikkailu
pohjoiskarjalanelokuvayhdistysnäyttämöjoensuusirkussupiainenkinosihis
8€ – 10€
Häikäisevä scifi-klassikko digirestauroituna versiona! Arthur C. Clarken kirjoittama ja Stanley Kubrickin ohjaama tieteiselokuvan suuri, salaperäinen klassikko, jossa ihmiskunta alkaa tavoitella paikkaansa maailmankaikkeudessa. Vangitseva draama ihmisen ja koneen suhteesta, hätkähdyttävä sekoitus musiikkia ja liikettä. Elokuvasta on kaksi näytöstä: la 24.2. klo 20:30 ja pe 1.3. klo 20:30. Näytökset toteutetaan yhteistyössä Sirkus Supiaisen kanssa, jonka Avaruusseikkailu 2001 (diy) saa ensi-iltansa lauantaina 24.2. klo 19. Huom! Sirkusnäytöksen lippu sisältää myös elokuvalipun! Lisätietoja sirkusesityksestä alla. Liput pelkkään elokuvanäytökseen 10 € / 8 € (Elokuvahommia Joensuussa -etukortilla + opiskelijat, eläkeläiset, työttömät). Näytöksiin ei ole verkkokauppamyyntiä, lippukassa avautuu 30 min ennen näytösten alkua. Kortti, MobilePay ja käteinen käyvät maksuvälineenä. Kahvio on auki. UK/USA 1968 2001: A Space Odyssey Kesto: 149 min Ikäraja: K7 Kieli: englanti Tekstitys: suomi —– Sirkus Supiainen: Avaruusseikkailu 2001 (diy) esityksessä matkataan itse tekemisen ja kokemisen syvään päätyyn. Esityksen lähtökohtana toimineen elokuva ja kirja on tullut luettua jo kauan, kauan ennen vuotta 2001, mutta eihän siihen sen tarkemmin tarvitse tutustua kun kokemus taiteesta on vahva. Tässä esityksessä sirkustaiteilijat Rauli Katajavuori ja Teemu Riihelä tulkitsevat elokuvahistorian yhtä suurinta klassikkoa vapaasti assosioiden ja oman kokemuksen tärkeyteen ja pyhyyteen uskoen. Luvassa on ennenkokematon ja rohkea sirkustaiteellinen matka avaruuden kulkemattomille korpimaille. Näytösaikataulu: 24.2. klo 19 (ensi-ilta) + 20:30: elokuvanäytös 2001: Avaruusseikkailu 25.2. klo 19 29.2. klo 19 1.3. klo 19 + 20:30: elokuvanäytös 2001: Avaruusseikkailu Liput: 25 / 15 €
Cinemare: (Pri)sons (K18)
cinemarepohjoiskarjalanelokuvayhdistysnäyttämökinosihis8€ – 10€

Bright Fame Pictures

Suomen ehkä kaikkien väkivaltaisimmassa elokuvassa juuri vankilasta päässyt rikollinen päätyy ovimieheksi salaperäiselle, syrjäisellä huvilalla sijaitsevalle herrasmiesklubille. Pian hänelle käy ilmi, että klubi ja sitä pyörittävät veljekset tarjoavat asiakkailleen muutakin kuin vain viihdettä – ja hän löytää itsensä keskeltä koston, murhien ja kidutuksen täyttämää painajaista. Vanhan huvilan salaisuuksien paljastuessa joukko verenhimoisia palkkatappajia ryhtyy systemaattisesti tappamaan sen asukkaita, ja eripuraisten selviytyjien on liittouduttava yhteen säilyäkseen hengissä aamunkoittoon. Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=PmhM6-TJWXw Näytökset Kino Sihiksessä (Koskikatu 8, Näyttämö): la 17.2. klo 17 ti 27.2. klo 19 Liput 10 € / 8 € (Elokuvahommia Joensuussa -etukortilla + opiskelijat, eläkeläiset, työttömät). Näytökseen ei ole verkkokauppamyyntiä, lippukassa avautuu 30 min ennen näytösten alkua. Kortti, MobilePay ja käteinen käyvät maksuvälineenä. Kahvio on auki. Suomi 2024 100 min Ikäraja: K18 Genret: kauhu, toiminta Ohjaus: Esa Jussila Käsikirjoitus: Esa Jussila Näyttelijät: Jere Saarela, Katriina Rajaniemi, Jarmo Pukkila, Ari Savonen, Gareth Lawrence, Veera W. Vilo, Ilkka Koivula, Karoliina Blackburn Musiikki: Jussi Huhtala Tuottajat: Minja Tuomisalo, Matti Rego, Ari Savonen Tuotantoyhtiö: TR Productions Levitys: Bright Fame Pictures
Taru sormusten herrasta
näyttämöjoensuupohjoiskarjalanelokuvayhdistyskinosihis8€ – 10€
ELKE

Ensimmäinen Taru sormusten herrasta -filmatisointi digirestauroituna valkokankaalla! J. R. R. Tolkienin eeppinen tarina kertoo nuoresta hobitti Frodosta, joka lähtee ennennäkemättömään seikkailuun tuhotakseen maagisen sormuksen ja vastustaakseen kauhean Sauronin yritystä valloittaa koko Keski-Maa. Ralph Bakshin ohjaama klassinen Taru sormusten herrasta vuodelta 1978 on ensimmäinen kansainvälinen elokuvasovitus Tolkienin romaaneista. Uraauurtavalla tekniikallaan siitä tuli virstanpylväs animaatio- ja fantasiaelokuvassa, ja ylipäätään koko elokuvahistoriassa. Näytösaikataulu: la 2.3. klo 19 la 9.3. klo 19 Liput 10 € / 8 € (Elokuvahommia Joensuussa -etukortilla + opiskelijat, eläkeläiset, työttömät). Näytöksiin ei ole verkkokauppamyyntiä, lippukassa avautuu 30 min ennen näytösten alkua. Kortti, MobilePay ja käteinen käyvät maksuvälineenä. USA/UK/Espanja 1978 Kesto: 134 min Ikäraja: K12 Kieli: englanti Tekstitys: suomi Ohjaus: Ralph Bakshi Käsikirjoitus: Chris Conkling, Peter S. Beagle – J. R. R. Tolkienin romaaneista Levittäjä: Elävän kuvan keskus ELKE ry

La Tierra Blanca Live!

Näyttämö! Koskikatu 8 keskiviikko 28.02.2024 – klo 19

T_PLACEHOLDER_IMAGE

 28.02.2024 19:00 – 28.02.2024 21:00

 Näyttämö!, Koskikatu 8, Joensuu

 Verkkosivu

LA TIERRA BLANCA LIVE!

Anna Murtola: La Tierra Blanca

Maailman pohjoisimman flamencolaulajan, Anna Murtolan uusi projekti ”La Tierra Blanca” on maailmanluokan flamencomusiikkia pohjoisesta Suomesta. Alkuvuodesta 2023 julkaistu La Tierra Blanca -albumi on Murtolan toinen soololevy ja sen julkaisun yhteydessä nähdään äänitaidetta, suomenkielistä runoutta ja flamencomusiikkia yhdistävä valovoimainen julkaisukonsertti. Albumi on kerännyt runsaasti positiivisia arvioita kansainvälisesti ja elokuussa 2023 se valittiin mm. Saksan levykriitikoiden vuoden albumi -ehdokkaaksi.

La Tierra Blanca (suom. Valkoinen maa) on espanjalaisen flamencoperinteen ja laulajan omien pohjoisten juurien välinen liitto. Oulusta lähtöisin olevan Murtolan musiikin sanoitukset ja teemat ammentavat pohjoisesta luonnon- ja mielenmaisemasta, henkilökohtaisista kokemuksista sekä menneisyyden tarinoista. Osin myös suomalaisesta kansanperinteestä.

Konsertissa äänitaiteilja Paavo Impiön luonnonäänten ja synteettisten äänimaisemien kollaasit kohtaavat ihmisäänen herkkyyden ja aseistariisuvan voiman. Koskettavat sävellykset ja sanoitukset yhdistyvät pohjoismaisen flamencon huippumuusikoista koostuvan kokoonpanon tinkimättömään musiikilliseen osaamiseen.
 

Laulu: Anna Murtola
Kitara: Joonas Widenius
Perkussiot: Ricardo Padilla
Viulu: Lotta-Maria Heiskanen
Äänitaide: Paavo Impiö

Lumous-sirkusvarieté 2024 kiertää jälleen uudella esityksellään teattereissa ympäri Suomen!

Lumous-sirkusvarieté 2024 kuljettaa tyylikkäällä kaoottisuudellaan katsojan läpi toinen toistaan häikäisevämpien sirkusnumeroiden. Uudessa esityksessä nähdään muun muassa nuorallatanssia, pari- ja notkeusakrobatiaa, taikuutta sekä cyr-renkaalla taiteilua.

Kannattelevana teemana Lumous-sirkusvarietéssa on sirkustaiteilijoiden lähes yliluonnollisen täydellinen olemus sirkusnumeron aikana – kontrastina numeroiden väleissä tapahtuvaan valtavaan kaaokseen ja raatamiseen. Sirkusnumeroiden lomassa nähdään kurkistus kulisseihin; kuinka suurinkin diiva joutuu lopulta puurtamaan ja mukautumaan, sekä millainen sekamelska hetkellisen järjestyksen ja tyylipuhtauden taustalla todellisuudessa onkaan.

Vuoden 2023 kiertue sai yleisöltä ja alan ammattilaisilta ylistäviä arvioita. Keväällä 2024 Lumous-sirkusvarieté palaa kattauksella uusia esiintyjiä ja sirkuslajeja, ja tuo keskieurooppalaisvivahteisen varieteen nähtäväksi myös suomalaisyleisölle.

Kesto noin 1 h 30 minuuttia, sisältäen 20 minuutin väliajan. Lopullinen kesto tarkentuu lähempänä esitysajankohtaa.


Esiintyjät:
Hannu Juntunen 
– Taikuus, jongleeraus
Ira Oinonen – Notkeusakrobatia, pariakrobatia
Jere Virta – Pariakrobatia, sikarilaatikot
Saila Jantunen alias Miss Divane – Löysä nuora
Hanna Närhisalo – Cyr-rengas

Kokonaisuuden ohjaus:
Hannu Juntunen

Ideointi:
Koko työryhmä

Zappa herää henkiin

Näyttämö! Koskikatu 8 keskiviikko 13.3.2024 – klo 19

T_PLACEHOLDER_IMAGE

 13.03.2024 19:00 – 13.03.2024 21:00

 Näyttämö!, Koskikatu 8, Joensuu

ZAPPA HERÄÄ HENKIIN !

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta säveltäjä, yhtyeenjohtaja ja kitaristi Frank Zappan (1941-1993) kuolemasta. Zappaa voidaan hyvin syin pitää yhtenä 1900-luvun jälkipuolen merkittävimmistä musiikin tekijöistä, jonka panosta arvostettiin niin nykymusiikin, jazzin kuin rock musiikinkin kentillä, maailmanlaajuisesti. Tämän lisäksi hän toimi myös Tšekkoslovakian valtion virallisena kansainvälisenä konsulttina, presidentti Havelin nimityksestä. Joten, Zappassa on aihetta moneen.

Jazzpastori Markku Salo juhlistaa Zappan elämää ja taidetta Zappa herää henkiin musiikkidraamalla. Jazzsarjoista tutussa konseptissa elävä musiikki, puhutut tekstit, aikalaisvideot ja haastattelut muodostavat ainutkertaisen musiikillis-draamallis-tiedollisen keitoksen. Zappan musiikkia tulkitsevat suomalaisina sovituksina:

Pertti ”Pepa” Päivinen: saksofonit, huilut, bassoklarinetti ja lausunta
Mikko Pettinen: trumpetti, flyygelitorvi ja lausunta
Mikko Enqvist: kitarat ja lausunta
Jan-Olof Strandberg: bassot ja lausunta
Anssi Nykänen: rummut ja lausunta
Jazzpastori Markku Salo: käsikirjoitus ja lausunta

Sirkus Supiainen: VOID
‘Kyse ei ole siitä, ovatko asiat olemassa vai ei, vaan siitä, miten ne ovat olemassa.’

Ohjaus: Rauli Katajavuori
Esiintyjät: Rosa Laukkanen, Tomi Pitkäjärvi, Rauli Katajavuori
Musiikki: Tomi Pitkäjärvi

Void -esitys pureutuu tyhjyyden käsitteeseen ‘sirkustaiteen’ näkökulmasta; ilmiöt ovat aina riippuvaisia muista ilmiöistä, kuten teot muista teoista, ja niiden olemassaolo on siten ehdonvaraista, muuttuvaa ja pysymätöntä. Tyhjyys ei ole sama kuin ei-mikään ja Totuus on poluton maa. Lopulta kyse ei ole siitä, ovatko asiat olemassa vai ei, vaan siitä, miten ne ovat olemassa.

Void -esityksen tyhjä näyttämötodellisuus ei siten näyttäydy kylmänä ja kolkkona olemattomuuden sfäärinä, vaan pikemminkin monisyisenä olemassaolon prosessina ja verkkona. Void -esityksen ensi-ilta 1.6.2022 NÄYTTÄMÖ-teatteri, Joensuu 

LIPUT

YKSIN SATEESSA: Matriarkka

23.11.2023 19:00

Osta liput

25.11.2023 19:00

Osta liput

Matriarkka on tanssinsekainen monologi haudan takaa, kolkkoudessaan armollinen puheenvuoro välitilasta, jossa ei olla edistytty hautuumaata pidemmälle. Kauna, kateus ja pikkusieluisuus sen kun tiivistyvät ruumiin maatuessa – ja vallanhalu on kuolematon. Onko naapurihaudalla taas kauniimmat kukkaistutukset? Mustan huumorin sävyttämä teksti tekee Matriarkan hahmosta tunnistettavan ja liikkeellinen kerronta tuo esiin henkilön, joka on olemassa toisessa ulottuvuudessa. 

Teos esitetään torstaina 23.11. yhteisillassa lollollollollollollollollolin kanssa. Torstai-illan päätteeksi on yleisökeskustelu.

 
Matriarkka: 
Johanna Keinänen 

Käsikirjoitus:
 Johanna Keinänen ja Taru Kivinen 

Ohjaus: 
Taru Kivinen 

Visuaalinen suunnittelu: 
Jaana Kurttila ja Mirkka Nyrhinen 

Äänisuunnittelu:
 Ilkka Tolonen 

Projisoinnit: 
Antti Lindholm

Kuvat: Mortti Saarnia

YKSIN SATEESSA: lollollollollollollollollol

23.11.2023 19:00

Osta liput

lollollollollollollollollol on post-milleniaali teos, joka on syntynyt heikon estetiikan, kauniin ja ylevän, vilpittömyyden, masennuksen, prekaariuden, seksin, ystävyyden ja internet-nostalgian ääreltä. Näistä käsin teos muodostaa LOL-nettiakronyymin poetiikkaa tunnelmoivan komposition. 

LOL on alunperin tarkoittanut laughing out loud, mutta kärsinyt inflaation lakoniseksi kuittaukseksi. Teoksen nimessä lollit muodostavat jylyn, jossa nykyhetki venyy.

Teos esitetään yhteisillassa Matriarkan kanssa. Illan päätteeksi on yleisökeskustelu.

Koreografia ja esitys: Terhi Hart ja Sanni Kriikku

Äänisuunnittelu, videosuunnittelu: Eetu Palomäki

Skenografia:
 Jaana Kurttila ja Mirkka Nyrhinen

Tukijat: 
Itä-Suomen tanssin aluekeskus, Taiteen edistämiskeskus, Kuopion SoiJaTanssit

Rouge – Varietee
Show/tapas/wine/Champagne
NÄYTTÄMÖ-teatteri, Koskikatu 8 Joensuu
Valoa, musiikkia ja keskieurooppalaista varieteetunnelmaa!
Valot, elävä musiikki ja sirkustaiteilijat täyttävät Joensuun NÄYTTÄMÖ-teatterin, kun Rouge -varietee täydentää elämäsi.
Luvassa upeita sirkusohjelmia, tulta, elävää musiikkia, mieltä hämmentävää taikuutta unohtamatta, kun salaperäinen ja yllätyksellinen Rouge – Varietee toteuttaa elämäsi shown keskieurooppalaiseen tyyliin.
Tarjoilut: Rouge Bar & Bistro
Kesto: noin 1h 30 minuuttia.
Musiikki: Heiduška
LIPPUHINTA: 45 € (incl. Show + tapas + 12cl)
BAR OPEN 18 -22
SHOWTIME 19
näytöspäivät:
17.11. klo 18 -22
18.11.klo 18 -22
1.12. klo 18 -22
2.12. klo 18 -22
8.12. klo 18 -22
9.12. klo 18 -22
Tässä loistava kohde pikkujouluille! Ryhmämyynnit supiainen@supiainen.com LIPUT: 45 € https://www.tiketti.fi/rouge-varietee-nayttamo-joensuu-lippuja/91404?fbclid=IwAR2dvScizlP4AFNahTg_XJOrf_Cuj91pkPc6UaT0zoIwlx3mfA0Qbnj7mg8

Tervetuloa mukaan kisaamaan Poetry Slamiin!

Pohjois-Karjalan osakilpailu järjestetään perjantaina 1.9.2023 Näyttämö-teatterilla (Koskikatu 8, entinen Lyseon lukion rakennus) klo 19 alkaen. VAPAA PÄÄSY!

Poetry Slam on leikkimielinen lavarunokilpailu, johon osallistutaan omilla runoilla. Kierroksia on kolme, ja jokainen runoilija saa tuomaristolta pisteet runoistaan. Jokaisella kierroksella osa runoilijoista putoaa ja osa pääsee jatkoon. Pohjois-Karjalan Poetry Slam -karsinnan voittaja pääsee edustamaan maakuntaa Suomenmestaruuskilpailussa, joka järjestetään lauantaina 9.9.2023 Tampereella. Karsinnat kisaillaan kansainvälisillä Poetry Slam -säännöillä (katso alta).

KILPAILIJAKSI

Osallistu kilpailijaksi lähettämällä sähköposti osoitteeseen: lavarunosiipi@gmail.com
Sähköpostissa mainitse nimesi ja puhelinnumerosi. Otamme sinuun yhteyttä ennen karsintoja. Huomaa että jos voitat, edustat Pohjois-Karjalaa myös Suomenmestaruuskisoissa lauantaina 9.9.2023 Tampereen Työväen Teatterilla. Finaalin järjestää Kirjoittajayhdistys Viitapiiri ry, ja se korvaa matkat (Joensuu-Tampere-Joensuu) ja majoituksen Tampereella.

Kilpailuun otetaan mukaan 15 ensiksi ilmoittautunutta. Mikäli paikkoja jää yli, voi niitä kysellä vielä puoli tuntia ennen tapahtuman alkamista paikan päällä. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta Poetry Slamiin osallistumisesta. Riittää, että sinulla on kolme omaa runoa, jotka kestävät ääneen luettuina n. 3 minuuttia.

TUOMARIKSI

Kilpailun tuomareiksi valitaan yleisöstä viisi henkilöä. Tuomari voi olla kuka tahansa, aiempaa kokemusta ei tarvita. Tuomariksi voi ilmoittautua mieluiten ennakkoon osoitteeseen lavarunosiipi@gmail.com
tai paikan päällä puoli tuntia ennen tapahtumaa.

POETRY SLAMIN SÄÄNNÖT

1. Runoilija ilmoittautuu joko a) mieluiten etukäteen järjestäjille tai b) paikan päällä puoli tuntia ennen runoilujen alkua, mikäli vapaita kisailupaikkoja on vielä jäljellä.

2. Runoilija esittää vain omia runojaan.

3. Esityksen kesto on enintään 3 min. Ajanotto alkaa runoilijan runon ensimmäisestä sanasta. Ajan päättyminen ilmoitetaan, ja ajan ylityksestä rangaistaan puoli pistettä kultakin alkavalta kymmeneltä sekunnilta.

Tuomarit eivät rankaise pisteissään ajanylityksestä, vaan antavat pisteet, jotka olisivat antaneet muutenkin. Sen sijaan pisteidenlaskija vähentää kokonaistuloksesta pisteitä ajanylityksen kestosta riippuen seuraavasti:

3:00:01 – 3:10 → -0,5 pistettä.
3:10:01 – 3:20 → -1 piste.
3:20:01 – 3:30 → -1,5 pistettä.
jne.

4. Mikrofonin, tekstipaperin, puhelimen tai ipadin (tai muun vastaavan laitteen, josta runo luetaan) käyttö on sallittua. Muun rekvisiitan tai musiikin käyttö EI ole sallittua.

5. Ensimmäisellä kierroksella runoilijoiden esiintymisjärjestys arvotaan. Arvonta suoritetaan julkisesti tilaisuuden alussa.

6. Kilpailun tuomaristo koostuu 5 yleisön edustajasta. Raadin viisi yleisöjäsentä valitaan ennen kilpailun alkua vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden, puolueettomien ihmisten joukosta.

7. Yleisöraati jakaa pisteet asteikolla 1,0‒10,0 niin, että 10 on paras. Ylin ja alin arvostelu jätetään pois, ja kolmen keskimmäisen pisteet lasketaan yhteen. Tasapisteiden sattuessa ensimmäisellä kierroksella otetaan molemmat/kaikki tasapisteet saaneet kisailijat semifinaalikierrokselle mukaan. Semifinaalikierroksella toimitaan samalla tavoin. Mikäli finaalikierroksellakin sattuu tulemaan tasapisteet, kuullaan kisailijoilta vielä neljännet runot.

8. Toiselle kierrokselle pääsee puolet runoilijoista, joista ensimmäisenä esiintyy vähiten pisteitä saanut. Mikäli kisailijoita ei ole ensimmäisellä kerralla tasalukua, otetaan jatkoon puolet kisailijoista siten, että luku pyöristetään ylöspäin. Jos kisailijoita on ensimmäisellä kierroksella esimerkiksi 11 henkeä, otetaan semifinaalikierrokselle tällöin 6 henkilöä. Toisella ja kolmannella kierroksella ei lasketa mukaan edellisten kierrosten pisteitä.

9. Karsintojen kolmannella kierroksella runoilee kolme kilpailijaa (paitsi tasapistetilanteessa), joista voittajan valitsee sama tuomaristo.

Loppiaisaatto eli Miten Mielitte

Teatteri Fiasko tarjoaa syksyn iloksi William Shakespearen kirjoittaman  klassikkokomedian LOPPIAISAATTO, toiselta nimeltään Miten Mielitte.  Esitykset

NÄYTTÄMÖ-TEATTERILLA 7.9., 8.9. ja 9.9.

Loppiaisaatto on ratkiriemukas rakkauden ilotulitus ja lemmentuntojen komedia vuodelta 1602. Tapahtumat sijoittuvat Illyyrian herttuakuntaan Adrianmeren rannikolle. Tarina vie meidät aluksi todistamaan traagista haaksirikkoa ja päädymme hieman pysähtyneeseen valtakuntaan, jota hallitsee herttua Orsino.

Illyyria on maa, jossa kaikki toimii nurinkurisesti: ylhäistä sukua oleva tyttö esiintyykin poikana, ylhäinen nainen rakastuu salamannopeasti oman kosijansa palvelijaan, ynseä hovimestari huijataan luulemaan, että hänen ylhäinen emäntänsä himoitseekin häntä. Juopottelevat ritarit muuttavat yön päiväksi ja päivän yöksi.  Komedian  ensiesitys tapahtui Loppiaisaattona 1602 kuningatar Elisabeth I tilauksesta Whitehallin palatsissa.

Tarinan käyttövoimana ovat rakkauden tunteet. Mutta komedian henkilöt ovat silmiinpistävän viattomia, kuin lapsia. Rakkauden asioissa ei ole fyysisyyden häivääkään; rakkauden aate, idea ja ajatus pyörittää

tapahtumia, joissa lemmenjumalain nuolet sujahtelevat, huijataan ja huiputetaan, kaksintaistellaan ja ryypätään. Ja luonnollisesti vietetään myös häät.

Teoksella Teatteri Fiasko juhlistaa 44. toimintavuottaan niin että vielä puolet näyttelijäkunnasta on alkuperäisjäseniä ja puolet tuoreita taitajia.

Esitykset NÄYTTÄMÖ-TEATTERILLA, Koskikatu 8: To 7.9. klo 19, Pe 8.9. klo 19 ja La 9.9. klo 19

Ennakko: www.tiketti.fi

Liput: 23 €/20 €

[heresy]
‘Hienoutta, taitoa, outoutta ja yllätyksiä kerrakseen. Illan kuluessa yleisössä näkyi “ei voi olla totta” -eleitä ja hämmennyksen naurunpyrskähdyksiin kietovia reaktioita.’ – Jussi Tosavainen, HS 28.9.2013
Työryhmä Ohjaus, lavastus: Rauli Katajavuori
Tuotanto: Sirkus Supiainen / Rauli Katajavuori
Esiintyjät: Antti Nerg, Markus Nivala, Rauli Katajavuori & Laura Vuorjoki-Elo
Musiikki: Laura Vuorjoki-Elo
Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo
Tarpeiston ja lavastuksen toteutus: Toni Saikkonen
Tukijat:Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Epic Juggling props, Koistinen kantele, Menu Spaustuve
Nimensä puolesta [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa. Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tämän tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat. [heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita.
Näytökset:
20.9. klo 19
21.9. klo 19
22.9 klo 19
23.9 klo 19
24.9. klo 19 LIPUT: https://www.tiketti.fi/sirkus-supiainen-heresy-nayttamo-joensuu-lippuja/91392?fbclid=IwAR3fB5jo5RF6pRRI86R744aoiLbe6FZpCEi0W-w09oIC62-ADpPZznku7ww

Ihmisyyttä rakastavassa tragikomediassa lyijykynänterottaja Aksenti Ivanovitš yrittää voida paremmin. Oikkuileva mielenterveys tulee vastaan, niin kuin aika monelle meistä. Itku, nauru ja mustat hetket kuuluvat elämään. Hyvä niin.
Tulossa Joensuun Näyttämölle Mielipuolen päiväkirja. Esitys perustuu vapaasti Nikolai Gogolin saman nimiseen novelliin.
Työryhmä: Jukka Moskuvaara, Hanna Rentola, Nikolai Tiitinen ja Tatu Vuori.
Käsikirjoitus, pukusuunnittelu ja rooleissa: Jukka Moskuvaara ja Hanna Rentola
Valosuunnittelu ja tekniikka: Tatu Vuori
Äänisuunnittelu, musiikki, visuaalit ja graafinen suunnittelu: Nikolai Tiitinen
Lavastus: työryhmä
Tuotanto: Sirkus Supiainen
Esitykset:
1.10. Mielipuolen päiväkirja klo 15
4.10 Mielipuolen päiväkirja klo 19
5.10. Mielipuolen päiväkirja klo 19
6.10. Mielipuolen päiväkirja klo 17
7.10. Mielipuolen päiväkirja klo 19
8.10. Mielipuolen päiväkirja klo 15

LIPUT

Suomen ykkösmentalistin esitykset ovat eräänlaisia mielen ihmeiden konsertteja, joissa esiintyjä ja yleisö pelaavat yhteen kuin taitava jazz-orkesteri. Ainutlaatuinen kokonaisuus syntyy joka ilta vaihtuvasta sisällöstä, johon on poimittu Peten hämmästyttävimmät osuudet vuosien varrelta sekä koko joukko uutta ja ennen näkemätöntä materiaalia!
Koko valloittavan persoonansa peliin heittävä mentalisti lukee yleisön ajatuksia, leikkii mielen illuusioilla ja kokeilee muistinsa rajoja. Esitystä on helppo kuvailla sanoilla hauska ja hämmästyttävä, sillä se saa yleisönsä nauramaan ja hämmästymään kerta toisensa jälkeen.
Pete Poskiparta on Vuoden Taikuri 2014 Suomessa, kansainvälisen Dunninger Memorial Award 2019 palkinnon voittaja (mentalismin arvostetuin palkinto maailmassa) sekä Suomen yrittäjien valitsema Vuoden yksinyrittäjä 2021.
Hänen kiertueensa ovat keränneet jo yli 33 000 katsojaa ympäri Suomen.
Esityksen kesto n. 2 h sis. väliajan. Suositus ikäraja 10+ LIPUT 30 € https://www.tiketti.fi/mentalisti-pete-poskiparta-nayttamo-joensuu-lippuja/91402?fbclid=IwAR3uECnscUbqhGq24TlfZxnzCnZRwDEZekaHy3q3rtHSGmTJq1gyV-MUW2Q

RajaSpeksi 2023: …ja yksi ei pelastunut
Liput myynnissä 1.3. alkaen osoitteessa rajaspeksi.fi ✨
Tällä kertaa katsoja pääsee Speksin mukana syvälle englantilaiseen maalaismaisemaan. Eksentrinen paroni, kartano täynnä toinen toistaan epäilyttävimpiä henkilöitä, sekä aavistus että jotain on tapahtumassa. Voivatko Lontoon nerokkaimmat ja vastahankaisimmat etsivät auttaa saamaan selvyyttä tähän juttuun?
Tule selvittämään mysteeriä Näyttämölle huhtikuussa!
Esitykset ti 4.4., ke 5.4., ke 12.4., la 15.4., ti 18.4., ke 19.4., la 22.4., ke 26.4. ja pe 28.4. Tarkemmat tiedot esitysajoista sekä muut lisätiedot löydät nettisivuiltamme!
Supiaisen sirkuskoulu: Sirkusmetsä
Sirkuskoulun kevätnäytöksessä yleisö pääsee seikkailemaan esityksen aikana sirkusharrastajien luomaan taianomaiseen sirkusmetsään. Sirkusmetsässä yleisö pääsee tutustumaan niin vekkuleihin metsäneläimiin kuin mytologiasta tuttuihin satuhahmoihin. Esitys tuo yhteen Supiasen eri-ikäiset harrastajat aina 4-vuotiaista aikuisiin.
Esitykset la 22.4. & su 23.4. klo 15
Aikuiset 10e
Lapset 5e
Perhelippu (sis 4 hlö) 25e
Lippu sis. kahvin ja kahvileivän.
Esityksessä lyhyt väliaika.
Avaamme myös ennakkopaikkavarauksen sirkuskoulun näytöksiin pian, näin varmistamme että kaikki halukkaat mahtuvat katsomoon.
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdkzAV185S…/viewform
Riveria näyttelijäntyön koulutusohjelma 2022-2023/ Teatteri Rajarikko esittää näytelmän ”HÄIRIÖTEKIJÄ”

Näytelmä on saanut kantaesityksensä vuonna 2013 Q-Teatterissa ja siitä on tehty elokuva 2015, jonka on ohjannut Aleksi Salmenperä. Käsikirjoituksesta vastaa Q-teatterin ensemble, mm. Tommi Korpela, Jani Volanen, Eero Ritala, Elina Knihtilä, Lotta Kaihua…

Häiriötekijä näytelmän tyylilaji on komedia ja se tarkastelee aikamme ilmiöitä ja olosuhteita.

Ensi-ilta on 21.4

Teatteri Näyttämö, Koskikatu 8 Joensuu.

Lippuvaraukset: janne.hyytiainen@riveria.fi tai 050 4023201

MONOLOGIFESTIVAALI
https://www.tiketti.fi/monologifestivaali-nayttamo-joensuu-lippuja/89815
Monologifestivaali Joensuussa 14.-21.5.2023 NÄYTTÄMÖ-teatteri
Ohjelmassa mm:
1. Virpi Peitso: EVERSTINNA (1.sija Oulun monologikilpailuissa 2023)
2. Jarno Hyökyvaara: Pyöreä totuus (2.sija Oulun monologikilpailuissa 2023)
3. Lassi Alhorinne: Kymmenen kohtausta kirkossa (3.sija Oulun monologikilpailuissa 2023)
4. Henry Räsänen: Hyvänen aika! (2.sija Oulun monologikilpailuissa 2020)
5. Mielipuolen päiväkirja (ensi-ilta)
6. Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies
7. Festivaaliklubi
AIKATAULU:
11.5. Mielipuolen päiväkirja (ensi-ilta) klo 19
14.5. Everstinna klo 19
17.5. Mielipuolen päiväkirja klo 19
18.5. Mielipuolen päiväkirja klo 19
19.5. Mielipuolen päiväkirja klo 18
19.5. Hyvänen aika! klo 19.30
19.5 open mic ”pride” klo 20.30 (yläsali)
20.5. Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies klo 17
20.5. Pyöreä totuus klo 18
20.5. Kymmenen kohtausta kirkossa klo 19.30
20.5. NÄYTTÄMÖn viralliset avajaiset / MONOLOGIFESTIVAALIKLUBI klo 21
21.5. Monologit: kymmenen kohtausta kirkossa klo 15
21.5. Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies klo 17

Sirkus Supiainen: Mielipuolen päiväkirja
Ihmisyyttä rakastavassa tragikomediassa lyijykynänterottaja Aksenti Ivanovitš yrittää voida paremmin. Oikkuileva mielenterveys tulee vastaan, niin kuin aika monelle meistä. Itku, nauru ja mustat hetket kuuluvat elämään. Hyvä niin. Esitys perustuu vapaasti Nikolai Gogolin saman nimiseen novelliin.
Työryhmä: Jukka Moskuvaara, Hanna Rentola, Nikolai Tiitinen ja Tatu Vuori.
Käsikirjoitus, pukusuunnittelu ja rooleissa : Jukka Moskuvaara ja Hanna Rentola
Valosuunnittelu ja tekniikka: Tatu Vuori
Äänisuunnittelu, musiikki, visuaalit ja graafinen suunnittelu: Nikolai Tiitinen
Lavastus: työryhmä
Tuotanto: Sirkus Supiainen
Esitykset:
11.5.2023 klo 19 ensi-ilta
17.5.2023 klo 19
18.5.2023 klo 19
19.5.2023 klo 19
Esityksen kesto: 1h 20min. Ei väliaikaa.

Monologifestivaali 19.-21.5.2023
Ohjelmistossa:
Lassi Alhorinne: Kymmenen kohtausta Kirkossa (kolmas sija, Monologikilpailuissa 2023, Oulu)
Jarno Hyökyvaara: Pyöreä Totuus (toinen sija, Monologikilpailuissa 2023, Oulu)

Pyöreä totuus
Pyöreä totuus kertoo nuoren ihmisen kasvutarinan jalkapallon maailmassa. Tarina kuvaa sitä, millaista on katsoa vaihtopenkiltä kun unelmat liukutaklataan kumoon. Esitys käsittelee auktoriteetteja, työpaikkakiusaamista, omien valintojen merkitystä sekä menettämisen pelkoa. Näytelmä pohjautuu näyttelijä, käsikirjoittaja Jarno Hyökyvaaran omiin kokemuksiin ammattijalkapalloilijana ja on hyvin henkilökohtainen esitys. Jarno on pelannut itse ammatikseen jalkapalloa vuosina 2004–2006 ja on ollut joukkueensa mukana voittamassa Veikkausliigassa pronssia sekä Suomen Cup -mestaruuden. Esitys on valmistettu Lappeenrannan kaupunginteatteriin keväällä 2021.
Monologifestivaali 19.-21.5.2023
Ohjelmistossa:
Lassi Alhorinne: Kymmenen kohtausta Kirkossa (kolmas sija, Monologikilpailuissa 2023, Oulu)
Jarno Hyökyvaara: Pyöreä Totuus (toinen sija, Monologikilpailuissa 2023, Oulu)

Kymmenen kohtausta Kirkossa
Kirjoittanut: Lassi Alhorinne – Kai Sadinmaa
Ohjaus: Lassi Alhorinne
Muu työryhmä: Aleksi Kaufmann (sello), koira Bobik
Ikäsuositus: 13+
Kesto: 1h 30 min
Kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään perustuvassa esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Toisaalta äänensä saavat kuuluviin tämänkin ajan teemat, jotka puhuttavat sekä Suomen evankelisluterilaista kirkkoa että koko Suomen kansaa. Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, Kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet.
Lassi Alhorinne on koulutukseltaan näyttelijä ja teatterin opettaja. Hän on kolmenkymmenenviiden vuoden aikana toiminut näyttelijänä teatterissa, elokuvassa, televisiossa ja radiossa. Alhorinne on myös ohjannut klassikoita ja kokeellista teatteria.
Sirkus Supiainen: Ytimessä
Esitys ja esiintyjä: Rauli Katajavuori
Musiikki: OJJ
 
Astukaa peremmälle piskuiseen kupolitelttaan ja pääsette matkalle sirkustaiteen ytimeen! Nimittäin, Sirkus Supiaisen Ytimessä -esitys tapahtuu huomattavan suljetussa tilassa, jonka pimeys ja savuisuus tuovat ensimmäisenä mieleen saunan. Teltan keskiössä sijaitsee halkaisijaltaan vajaan kolmen metrin kokoinen sirkusmaneesi ja Rauli Katajavuori muuttaa musiikin, lamppujen ja pallojen avulla pienen näyttämön hetkellisesti maailman keskipisteeksi. Vajaan tunnin ajan mikään ei voisi olla niin kiinnostavaa kuin varjojen ja värien vaihtuminen, esineiden kulku ilman halki ja riisuttu konemusiikki. Ytimestä löytyy liikkeen ja valon hypnoottista voimaa ja kenties palasia totuudesta. (ensi-ilta toukokuu 2023, radanvarsifestivaali)
31.5. klo 19
1.6. klo 19
2.6. klo 19
3.6. klo 19

Open Mic Club käynnistyy!
Työttömien Teatteri ry:n Open Mic jatkuu taas 24.2.2023
Viime vuonna fokuksena oli streamaus, tällä kertaa tähtäämme intiimimpään klubikeikka tunnelmaan kun Open Mic järjestetään Näyttämö teatterin yläsalissa, jossa on oikea korotettu lava esiintymistä varten. Kokeilimme konseptia viime vuoden pikkujoulu-Open Micissä, ja totesimme idean hyvinkin toimivaksi.
Joten, nyt ei tarvitse ujostella kameroita, vaan voi rauhassa esiintyä hämärässä klubi-tunnelmassa.
Kuten aiemmin, sana ja tyyli on vapaa, kunhan esitys on edes osittain verbaalinen. Esitysten suositeltu enimmäiskesto 5 minuuttia.
(Ilmoittautuminen etukäteen on suotavaa, mikäli esityksessäsi tarvitset mikrofonia enempää tekniikkaa, esim. soittimet ja taustanauhat. Muuten lavalle voi nousta tapahtuman aikana)
Ennakkoilmoittautuminen 17.1.2023 mennessä.
Open Mic
24.2.2023
Kello 18:00
Näyttämö (Yläsali)
Koskikatu 8
Tapahtuma on maksuton.
Ilmoittautumiset: https://forms.gle/9KpYUyG3TsopQ6rh7
Lisätietoa:
tyottomien.teatteri@gmail.com
www.tteatteri.fi
www.youtube.com/@tyottomienteatteri
Mankonen / Kärkäs / Kuosmanen:
KOSTEIKKOJA
Aika kuluu. Muistatko vielä mistä olet tihkunut tänne?
Kosteikkoja on haparoiva, kohiseva ja läikkyvä esitys tai seremonia, joka etsii tapoja valua, virrata ja imeytyä maisemaan, materiaaleihin sekä toisiin käsitteellisesti ja konkreettisesti. Teos haastaa subjektin pysyvyyteen, kiinteyteen ja ykseyteen liitettyjä käsityksiä nesteisyyden idean avulla. Miten ymmärryksemme muuttuu, kun yritämme ymmärtää niin kuin vesi?
Teosprosessin lähtökohtana toimivat Astrida Neimanisin hydrofeministiset tekstit, joiden esittämään kysymykseen vedeksi tulemisesta Kosteikkoja vastaa liikkeen ja tekstin virroilla. Haptinen esiintyjien ja materiaalien vuorovaikutus tuo näyttämölle yhteiselon vuotamisen ja kuivumisen vaihtelun sekä kehollistaa ja kielellistää tapoja, joilla ruumis muistuttaa olevansa sekoittunut tila, säiliö ja osa nesteiden kiertoa.
Tanssi on ajattelua yhdessä veden kanssa.
NÄYTÖKSET:
1.3. Klo 19
2.3. Klo 19
Kesto: noin 45 min
Esiintyjät: Vilma Mankonen, Mikael Kuosmanen, Laura Kärkäs
Koreografia: Vilma Mankonen, Laura Kärkäs
Äänisuunnittelu: Mikael Kuosmanen
Kuva: Rita Anttila
Teosta on tukenut Taike.
Kiitos Mustarinda-seura, Riverian tanssin koulutus, Joensuun näyttämö sekä Mustarindan residenssiyhteisö 10/22

https://youtu.be/HNIcy6-SfyI
Sirkus Supiainen: db 
3.3. klo 19
4.3. klo 19
db (ensi-ilta 12.10.2019) esitys, äänet, valot, lavastus ja esiintyminen: Rauli Katajavuori puvustus: Laura Sariola lasimaalaukset: Ville Löppönen
db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio. Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.
Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille. Liput: 25 /15 €
db -esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016
’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’ – Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013
’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’ – Jussi Tossavainen HS 12.6.2011
Either put on these glasses or start eating that trash can
Kesto: 45 min
Ikäsuositus: 12+
10.3. klo 19
11.3. klo 19
12.3. klo 19
Liput: 25 /15


It is the year 1985 – Dawn of a new age. Kauko-idästä kantautuu hiljainen dubattu huuto. Mystiset ja silminnähden lapselliset voimat vangitsevat kokonaisen sukupolven. Huono laatu on uusi normi. Miekanterät kimaltelevat kuvaputkitelevisioissa kaikissa sateenkaaren väreissä ja tusinatuotetut Ninja -toimintaelokuvat valtaavat beta- ja vhs-hyllyt. Karatesalit täyttyvät, syntetisaattorit pumppaavat subharmonista pahuutta ja rasvatut muskelit pullottavat jokaisen teinipojan unelmissa.
40 vuotta myöhemmin. Maailma on absurdi. Kultaisen sukupolven loisto on tummunut. Vitsikirjat ovat vaihtuneet meemeihin, hybridikybersota on totta ja Uri Geller on palannut. Nostalgian raunioiden sammaloituneesta graniitista paljastuu kaksi aikakapseliin kapaloitua VHS-soturia, jotka tietämättään ovat odottaneet tätä hetkeä syntymästään asti.
Anders Lillhongan ja Matti Haaponiemen improvisatorisen työskentelyn keskiössä on vuorovaikutus ja leikki, jossa yhdistyy lapsuuden toimintaelokuvien sankarit, pop-kulttuuri, tietokonepelit sekä itämaisten taistelulajien mystiikka, estetiikka ja pseudo-tiede. Kouriintuntuvan fyysisyyden lisäksi työskentely pursuaa taiteilijoiden itse tekemiä analogisia ja synteettisiä ääni- ja videomaisemia. Työ on jatkuvasti syvenevä improvisaatioesitys, joka samanaikaisesti muistelee menneitä ja kehittyy eletyn elämän mukana. Tekijöille työ on parhaimmillaan, kun se nautitaan yhdessä yleisön kanssa. Tervetuloa!


Anders Lillhonga
Anders Lillhonga on kokkolalainen tanssitaiteilija ja pitkäaikainen budolajien harrastaja. Hän on valmistunut Outokummun tanssilinjalta (Riveria) vuonna 2018, ja on sen jälkeen työskennellyt kollektiivisissa työryhmissä. Lillhongaa kiinnostaa taiteellisissa projekteissaan tutkia erilaisia poikkitaiteellisia (synergia) ratkaisuja, kuten kamppailulajien, akrobatian, tanssin, ääni- ja videotaiteen yhdistelemistä.
Budolajeista Lillhongalle ammentuu ajatus käytännöllisestä, adaptoituvasta, mutta tarkasta liikemateriaalista, jonka tarkoitus on suojella harjoittajaansa vaativissa olosuhteissa. Edellä mainittu yhdistettynä tanssilliseen, improvisatorisen ja ei-rajattuun ulostuloon, vie häntä uusille ja tutkimattomille poluille. Tämän tuloksena on syntynyt taiteellinen filosofia ”The whole body as an artistic weapon”.
Lillhongan lapsuuden suuria innoittajia ovat olleet muun muassa lain vahvana kätenä tunnettu Marion ”Cobra” Cobretti sekä ”lihaksikas ja älykäs tappokone” (lähde Wikipedia) John James Rambo. Tuolloin roolimallit ammennettiin kaverien VHS-nauhoilta, heittotähdet tilattiin Thaimaasta ja K-raudan kassalla myytiin Rambo-puukkoja. Piirileikit olivat tylsiä, mutta lasermiekkasodat naapurin metsämailla olivat ”the s*it”.
Matti Haaponiemi
Matti Haaponiemi on toiminut itsenäisenä taiteilijana sekä kollektiivisissa työryhmissä vuodesta 2013 alkaen. Omassa taiteellisessa työssään Haaponiemi on kiinnostunut erityisesti improvisaatiosta, vuorovaikutuksesta, kontaktityöskentelystä sekä sisäisten maailmojen näkyväksi tulemisesta. Syksystä 2018 lähtien Haaponiemi on rakentanut elektronisia äänilaitteita, esittänyt äänitaidetta sekä kehitellyt konsepteja, joissa yhdistyy liike ja syntetisaattorit. Äänisynteesin myötä Haaponiemi on myös kiinnostunut videosynteesistä, jossa kuvaa tehdään, kuten äänisynteesissäkin, sähköisillä signaaleilla.
Nykytanssin äärelle Haaponiemen johdatteli kontakti-improvisaatio ja siellä muodostuneet tuttavuudet, joista myöhemmin kehittyi taiteellisia projekteja. Työskentely ammattilaisten kanssa rohkaisi syventymään liikkeen hämmästelyyn ja vuonna 2017 Haaponiemi valmistui Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummusta tanssijaksi.
Ollessaan nelivuotias Haaponiemen ehdottoman rakkauden kohde oli suuri oikeustaistelija Don Diego de la Vega, joka tunnetaan paremmin nimellä Zorro. Myöhemmin hänen rinnalleen Pantheoniin nousi Hollywoodin toimintasankarit. Viimeinen selittämätön sielunveljeys muodostui lemmikkietsivä Ace venturaan, jonka seikkailuja 10-vuotias Matti saattoi katsoa VHS-kasetilta kolme kertaa peräkkäin päivässä. 
Salaperäinen ja yllätyksellinen Lumous-sirkusvarieté saapuu teattereihin ympäri Suomen. Lumous-sirkusvarieté sai kantaesityksensä vierailutuotantona Turussa Linnateatterissa keväällä 2022 ja kevään 2023 kiertueella koukkaa Joensuuhun.
Nimensä mukaisesti, sirkusvarieté kokoaa yhteen jongleerausta, niin käsillä kuin jaloillakin, yksipyöräistaiteilua, taikuutta sekä pari ja -notkeusakrobatiaa. Tätä kaikkea ja paljon muuta maan ja taivaan väliltä on luvassa keskieurooppalaisin vivahtein sirkusvarietéssa.
Kesto: noin 1h 30 minuuttia, sis. 20 minuutin väliajan.
Esiintyjät: Roni Heimo, Suvy Lahti, Ira Oinonen, Hannu Juntunen, Jere Virta
Ohjaus: Hannu Juntunen
Valokuvaus: Koldo Toribio, Jesper Dolgov, Emma Tolonen
Routa Company: Kuu tuntee minut
Routa Companyn nykytanssiteos Kuu tuntee minut saa ensi-iltansa Generaattorilla perjantaina 20.1.2023.
Esitys on matka sisäisen äänen ja liikkeen äärelle. Kaksi tanssijaa kertoo tarinan ystävyydestä ja
yksinäisyydestä, niistä hetkistä, kun yhteys katkeaa.
Kuu tuntee minut antaa katsojalle eväitä omalle matkalle kohti kanssakulkijaa, joista läheisin on hän itse. ”
Kuuhun liittyy paljon mystiikkaa. Kuulla ei ole omaa valoa, vaan se näkyy vain auringon heijastaman valon
kautta. Myös ihmiset tulevat näkyviksi vuorovaikutuksessa toistensa kanssa”, esityksen koreografi Kira
Riikonen kertoo. Teoksen valmistusprosessiin liittyy vahvasti myös alitajunta: ”Meissä on paljon
selittämätöntä, samoin kuin kuussa. Tuntuu että kuu tietäisi meistä paljon enemmän kuin me itse.
Kuuhulluudesta ei puhuta suotta. Kuun vaiheet vaikuttavat meihin, kehoon ja mieleen”, Riikonen jatkaa. Esitys
herättelee katsojat pohtimaan omia ihmissuhteitaan unohtamatta suhdetta tärkeimpään, eli omaan itseen.
Kehon ja tanssin kieli on kaikille yhteinen ja teoksen tarina jokaisen itse tulkittavissa.
Esityksen inspiraationa on toiminut kirjallisuus. Työryhmä on käynyt keskusteluja Selja Ahavan Ennen kuin
mieheni katoaa ja Maggie Nelsonin Sinelmiä romaanien pohjalta. Esitys sisältää puhetta, mutta suoria
lainauksia kirjoista ei kuulla. ”Kirjoista on poimittu teemoja ja niiden kautta on peilattu omia ajatuksia. Tämä
esitys on monella tapaa työryhmälle hyvin henkilökohtainen, materiaalia on etsitty omista kokemuksista.
Yhdeksi merkittäväksi asiaksi on noussut viime vuosien iso aihe, korona. Se osoitti meille hyvin konkreettisesti
toisten ihmisten merkityksen. Eristyksissä tajuaa, miten tärkeää kanssakäyminen ja kohtaaminen on”,
äänisuunnittelija Mila Laine avaa teosprosessia.
Kuu tuntee minut on syntynyt Routa Companyn koreografihaun tuloksena. Tanssin kentällä perinteinen
asetelma, jossa koreografi valitsee teoksensa tanssijat, keikautettiin päälaelleen: Routa kutsui esitykseen
tanssijat, ja nämä valitsivat itselleen koreografin avoimella haulla järjestetyn hakumenettelyn kautta.
Esityksen koreografiksi valikoitunut Kira Riikonen on kajaanilaisille tuttu tekijä, hän toimi Routa Companyn
taiteellisena johtajana vuosina 2012 – 2017. Kajaanin kauden jälkeen Riikonen on toiminut freelancerina
pääkaupunkiseudulla.
Esityksessä lavalla nähdään kaksi tanssijaa, Heli-Maria Latola ja Satu Rinnetmäki. Lavastuksen on tehnyt
Markku Hernetkoski, puvustuksesta vastaa Soile Savela ja valosuunnittelun on tehnyt Raisa Kilpeläinen.
Esityksen musiikin on säveltänyt ja toteuttanut Mila Laine sellolla ja muilla instrumenteilla. Akustisena
toteutetun äänimaailman osana kuullaan Routa Companyn kummiluokan, Keskuskoulun musiikkiluokka 8C:n
kuoroa.
Esitystä on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto sekä Koneen Säätiö.
Kuu tuntee minut Kajaanin Generaattorilla, Kauppakatu 36
Ensi-ilta 20.1., esitykset jatkuvat 26.2. saakka
www.routacompanyIndigo
Vangitsevan ulkoilmateoksen mystinen steampunk tyyliä puhkuva Indigo hevonen kiehtoo ja vie katsojan unelmien ja fantasian äärelle. Vikellysakrobaatit tanssivat ja tasapainoilevat taituroiden Indigon villissä pyörteessä ja tempaavat yleisön ajatukset mukaansa arjen tuolle puolen.
Hanna Moisalan ja Jenni Lehtisen ura vikeltäjänä ja mielenkiintoa herättävä mekaaninen hevonen antavat perustan tälle ainutlaatuiselle teokselle.


Luova työryhmä: Hanna Moisala ja Jenni Lehtinen
Esiintyjät: Hanna Moisala ja Jenni Lehtinen
Musiikki ja äänisuunnittelu: Miro Mantere
Lavastaja ja tekninen toteutus: Petri Haapakoski
Pukusuunnittelu ja toteutus: Hilla Ruuska
Graafinen suunnittelu ja elokuvaaja: Jonathan Frazer
Valokuvaaja: Janne-Pekka Manninen
Tuotanto: Lumo Company
Yhteistyössä: Agit-Cirk
Ainoastaan yksi näytös
Monologi äideistä, tyttäristä ja sukupolvien läpi virtaavasta janosta rakkauteen.

Käsikirjoitus, lavalla: Laura Kaljunen
Ohjaus: Laura Kaljunen ja Tiia-Mari Mäkinen
Tuotanto: Teatteri Laura Kaljunen ja työryhmä / Sirkus Supiainen
Tekninen toteutus: Sirkus Supiainen/Näyttämö
Teoksen syntyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Joensuun kaupunki.
Laura Kaljunen
www.teatterinayttamo.fi

Numeroimattomat istumapaikat. LIPUT: Täältä

Näytökset:
la 14.1. klo 18 ensi-ilta
su 15.1. klo 15
ke 18.1. klo 18
to 19.1. klo 14
pe 20.1. klo 19
ke 1.2. klo 14
to 2.2. klo 18
pe 3.2. klo 19
la 4.2. klo 18

Monologin kesto on n. 1 tunti ilman väliaikaa.
Ikärajaton
Liput ovelta, mikäli jäljellä. Ovimyynnissä suositaan korttimaksua.

Sivulliset 8.10.2022 klo 18
Sivulliset on biofiktiivinen esitys, joka vie katsojat matkalle menneeseen, suomalaisen kultakauden kulttuurielämään ja sen kääntöpuolen arkipäivään. Esityksen keskushenkilöt ovat Suomalaisen Teatterin näyttelijätär Saimi Swan ja valokuvaaja Adele Sallin, jotka jäivät maamme historiaan kuuluisien miestensä, Eero Järnefeltin ja Viktor Barsokevitschin, vaimoina. Teatteri aulis kertoo nyt historian toisin, naisten näkökulmasta.
Eletään syksyä 1887 Kuopiossa. Nuori näyttelijätär Saimi kohtaa ansioituneen valokuvaajan ja liikkeenharjoittajan Adelen. Heillä kummallakin on intohimonsa ja haaveensa oikeudesta hyvään elämään, jota rajoittaa ajan laki ja ajatusmaailma, joka avioliiton keinoin kieltää naista harjoittamasta ammattia tai hallitsemasta omaisuuttaan. Esitys tuo esiin samoja toiseuden ja sukupuolisen syrjinnän teemoja, mitä naiset nykyäänkin vielä kohtaavat. Näytelmän naiset käyvät  keskustelua kaikesta siitä: naisena olemisesta, taiteesta ja identiteetistä, työnteon oikeutuksesta, sekä työn ja perheen yhdistämisestä tai sen mahdottomuudesta.
Sivullisten tarinan kertominen on merkityksellistä paitsi historiallisesta näkökulmasta, myös osana keskustelua naisen asemasta yhteiskunnassa – nyt ja menneisyydessä.
Sivulliset saa ensi-iltansa Kuopiossa Kulttuuriareena 44:ssa 23.9.2022, jonka jälkeen esitys lähtee kiertueelle ja on tilattavissa ympäri Suomea. Liput varattavissa nyt: aikuiset 25 €, eläkeläiset, työttömät, opiskelijat 22 € ja lapset 17 v asti 15 €. Esitystä ei suositella alle 13-vuotiaille. 
Sivulliset-työryhmä:
käsikirjoitus ja ohjaus Katja Väänänen, puvut Kirsi Robertson, musiikki Ari Satomaa, valot ja äänet Arttu Rautiainen, rooleissa Kati Häyrinen, Anna Olkinuora ja Jukka Kolehmainen.
Sirkus Supiainen: Epäsovinnaisen runosirkuksen iltamat
14. -15.10. klo 19
Julkkisrunoilija Miika Nuutinen ja sirkuspelle Rauli Katajavuori lyövät päätään seinään tietotekniikan alttarilla. Luvassa on taideiltama, jossa ’muka’ raflaavan tekstin höysteenä esitetään helpohkoja sirkustemppuja, melko kehnolla tekniikalla toteutettuna! Esityksessä on varmasti hetkensä, ajattelemaan se ei kuitenkaan pakota.

Miltä tuntuukaan hypätä mäkeen missä ei ole maata alla?
Nyt käsillä on kahden päivän aikana koottu suurteos valtavasta sydämettömyydestä.

Ei äideille! Eksät ja muut heilat ja hoidot, tää on teille, tervetuloa.

Esityksen ensi-ilta on järjestetty FB-livessä 9.5.2020.
Nyt toteutuu esityksen live ensi-ilta!

Tuotanto:
 Sirkus Supiainen
Esiintyjät:
 Miika Nuutinen & Rauli Katajavuori
Sirkus Supiainen: Epäsovinnaisen runosirkuksen iltamat
Torstai 13.10. klo 19.00 live ensi-ilta ITAK-näyttämö, Suokatu 42/2, Kuopio

Akropatit: Muiat 15.10. klo 12 ja klo 16
Anniinan huulet painautuvat mutrulle, kun hänen poskensa liiskautuvat toisiaan vasten Kamillan reisilihasten väliin. Kamillan jalkapohjat ovat juurtuneet maahan ja hänen kylkiluunsa painautuvat sisäänpäin, kun Anniina puristaa käsiään niiden ympärille. Anniina ei voi päästää irti.
Hikinen tossu astuu Kamillan pään päälle sotkien juuri tehdyn kampauksen. Paine kasvaa Iitun pään sisällä, kun hän asettaa hartiansa Anniina jalkaterien päälle ja nostaa omat jalkansa ilmaan. Hameen helma nousee Iitun korvien ohi. Kamilla hymyilee.

MUIAT on rehellinen nykysirkusteos, jossa naiset saavat olla juuri sellaisia kuin he ovat, eikä heidän ominaisuuksiaan kyseenalaisteta. Teoksessa esiintyvät Kamilla Nisso, Iitu Kivimäki ja Anniina Peltovako. Ihmispyramideja, nuorallatanssia ja akrobatiaa sisältävä esitys kyseenalaistaa vanhanaikaisia sukupuolirooleja ja pyrkii avartamaan katsojien mieltä, huumoria unohtamatta.
Teos on Suomen Kulttuurirahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tukema.
www.teatterinayttamo.fi

20.10. Lola (suomen ensi-ilta) (vierailu) klo 19 : A twisted exploration of trying to remember and not remembering. In this two-hander, featuring tightwire, aerial straps and all manner of circus skills, frustration and distorted moments arise from each attempt, and failure, to remain connected to the world.
Lola explores themes of loneliness, social exclusion and dementia through the lens of black comedy and circus. Physical comedy and circus stunts bring humour and lightness to serious subjects – always with a strong spirit of the absurd.
Näyttelijätär” on esitys etsimisestä ja löytämisestä. Se on myös teatterillinen tutkielma näyttelemisestä, rooleista ja ajallisuudesta. ”Näyttelijätär” tuo lavalle kaksi näyttelijää, joiden välissä kummittelee sata vuotta suomalaista teatterihistoriaa. Välissä on muutakin: intohimo näyttämöön ja sukulaisuussuhde. Mutta onko vanhojen kaivelu lopulta tie ulos kellarista vai löytyykö vastaus lopulta lähempää?
Kuka oli näyttelijätär Niina Kärnä (1864-1945)? Ja mitä meistä jää kun valot sammuu? Näihin kysymyksiin vastausta etsii näyttelijä, käsikirjoittaja Kirsi Kärnä (1977-):
”Näyttelijätär” on pitkäaikainen unelmani, jota kirjoittaessa on pitänyt sukeltaa Suomen historiaan uudesta näkökulmasta. Koulukirjoista aikanaan päntätyt aatteet, kuohut ja henkilöt asettuvat uusiin suhteisiin, kun mittakaavana onkin teatterista innostunut nuori nainen. Hän, joka ei ollut kotona pesemässä pyykkejä tai hyssyttämässä lastaan unten maille. Hän, joka toimi näkyvällä paikalla yhteiskunnassa aikana, jolloin naisten palkkatyö vasta teki läpimurtoaan. Hän, joka olosuhteista piittaamatta toteutti omaa tahtoaan ja siten väistämättä tuli kompastuneeksi yhteiskunnan normeihin. Hän, jonka nimi ei ole jäänyt historiaan, mutta rooli nähdäkseni on. Tällä reissulla apunani on ollut ”Impyet-näyttelijättäret Suomalaisen teatterin palveluksessa”- teoksen kirjoittanut dramaturgi, FT Hanna Suutela.”
”Näyttelijätär” on muodoiltaan teatterileikki. Se on saanut vaikutteita teatteriklovneriasta jota esityksen demovaiheessa treenasimme sirkustaiteilija Jenni Kallon kanssa.
Käsikirjoitus: Kirsi Kärnä
Dramaturginen apu: Hanna Suutela
Ohjaus: Jenni Kallo ja työryhmä
Valo- ja äänisuunnittelu: Antti Lindholm
Pukusuunnittelu: Mila Matilainen
Rooleissa: Kirsi Kärnä ja Laura Kaljunen
Esityksen kesto n. 1 h 20 min. ei väliaikaa
Esityksen valmistumista ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin säätiö ja SKR:n keskusrahasto.

22.10. NÄYTTELIJÄTÄR klo 18 (vierailu)
23.10. NÄYTTELIJÄTÄR (vierailu) klo 14
23.10. NÄYTTELIJÄTÄR (vierailu) klo 18

Sirkus Supiainen: VOID 2. -10.11.2022
‘Kyse ei ole siitä, ovatko asiat olemassa vai ei, vaan siitä, miten ne ovat olemassa.’
Ohjaus: Rauli Katajavuori
Esiintyjät: Rosa Laukkanen, Tomi Pitkäjärvi, Rauli Katajavuori
Musiikki: Tomi Pitkäjärvi
Void -esitys pureutuu tyhjyyden käsitteeseen ‘sirkustaiteen’ näkökulmasta; ilmiöt ovat aina riippuvaisia muista ilmiöistä, kuten teot muista teoista, ja niiden olemassaolo on siten ehdonvaraista, muuttuvaa ja pysymätöntä. Tyhjyys ei ole sama kuin ei-mikään ja Totuus on poluton maa. Lopulta kyse ei ole siitä, ovatko asiat olemassa vai ei, vaan siitä, miten ne ovat olemassa.
Void -esityksen tyhjä näyttämötodellisuus ei siten näyttäydy kylmänä ja kolkkona olemattomuuden sfäärinä, vaan pikemminkin monisyisenä olemassaolon prosessina ja verkkona. Void -esityksen ensi-ilta 1.6.2022 NÄYTTÄMÖ-teatteri, Joensuu
https://youtu.be/rqwwtqjwOsU

Lindon Shimizu: Birongitai (ビロンギタイ) 12.-13.11.klo 19
on tanssiteos maadoittumisen ja kuulumisen siirtymistä. Teos liikkuu tärisevällä maalla, jossa tanssin värähtely dekolonisoi nykyisen rakenteen. Maanjäristyksen tavoin värinä kytkeytyy nesteisiin kutsuen tilaa yhä uudelleen muodostuvaan liikkeeseen. Teoksen koreografi, japanilais-brasilialainen maahanmuuttaja Lindon Shimizu, ohjaa syntyperältään suomalaista tanssijaa värisevään ympäristöön etsien näköaloja valta-asetelmien liikkeelle monipuolisten tekstuurien välillä. Tiedäthän, se on yksi niistä juhlista, jossa huomaat liikkuvasi sieltä missä olet

Koreografi: 
Lindon Shimizu
Esiintyjä: Tuija Lappalainen
Skenografi: Tuomas Hämärä
Tuotanto
: Itä-Suomen tanssin aluekeskus, työryhmä
Valokuva
: Pasi Räsämäki

Lindon Shimizu
 on Porto Alegressa, Brasiliassa syntynyt ja Japanissa kasvanut tanssija-koreografi, joka asuu tällä hetkellä Joensuussa, Suomessa. Shimizu työskentelee tanssitaiteilijana teatterissa sekä somaattisen liikkumisen opettajana tanssi- ja mediataiteen kentällä. Shimizu on opiskellut  teatterialan tutkinnon Universidade Estadual do Rio Grande do Sulista, Brasiliasta. Hän on työskennellyt vuosia brasilialaisen koreografi Dani Liman tanssiteoksien tutkimusprojekteissa ”100 gesture” ja “Little collection of everything”, joita esitettiin ympäri Brasiliaa ja Japania vuosina 2011-2016. Tällä hetkellä hän luo omaa, Zodiakin tukemaa, soolotanssiesitystään tanssitaiteilija Dasha Lavrennikovin kanssa sekä ohjaa tanssija Tuija Lappalaista ITAK:n osatuottamassa Birongtaissa (ビロンギタイ).  Hän on kiinnostunut eettisten, esteettisten ja poliittisten kokonaisuuksien vuoropuhelusta niin olemisen kuin luovuuden strategiana. Taiteellinen prosessi liikkuu nesteiden ja kalvojen, sekä substanssin ja säilönnän välimaastossa. Koreografin mielenkiinnon kohteena on vaeltava ihminen ja taiteen tekeminen siirtolaisen perspektiivistä.

Tuija Lappalainen on Suomessa syntynyt ja kasvanut tanssija ja teatterin tekijä, joka työskentelee monialaisesti tanssitaiteen ja teatterin kontekstissa vapaan kentän työryhmissä ja teattereissa tanssijana, näyttelijänä ja koreografina. Hänen teoksia koreografina on ollut TEHDAS Teatterin ja Sanskar International Virtual Performance Festival:in ohjelmistossa. Tällä hetkellä Lappalaisen ja työryhmän tuleva teos on osana Barker-teatterin osatuotanto-ohjelmaa. Hän on valmistunut tanssijaksi Outokummun ammattiopistosta ja Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemian teatterin monimuoto-opinnoista. Lappalainen on tehnyt jatko-opintoja Postgraduate Residence Studios and Performance Research Studies ohjelmassa Saksassa, jossa hän on kehittänyt koreografista praktiikkaa, joka tutkii esiintyjän havaintoa, kokemusta ja vapautta. Keskeistä hänen työssään on kiinnostus kokonaisvaltaiseen ruumiillisuuteen erilaisissa olemassaolon tiloissa ja nykyesityksen prosesseissa sekä taiteen alojen rajapinnoilla liikkumiseen.

Tip Top Walkers: Yökylä 18.11 klo 10 ja 12

Säädyttömiä kuvia tulvillaan olevien ruumiiden yllä 24.11. klo 19
Säädyttömiä kuvia tulvillaan olevien ruumiiden yllä on kahden esiintyjän manifesti, sinfonia, oodi, kutsuhuuto, juhlat ja ylistyslaulu, jossa liekki syttyy sisäisyyteen ja edestään polttaa kaiken, ja niin palavat valmiiksi meille piirretyt reitit, ja esiin nousevat säädyttömiä asentoja tulvillaan olevat ruumiit ja silloin säädytön muuttuu muuksi ja säädylliseksi ja niin ruumiit säveltävät itse omat polkunsa.

Teos on saanut alkunsa halusta villiintyä. Villiintymisen teema on noussut esille hallitun ja kesytetyn ruumiin kokemuksesta, sekä kyllästymisestä yksipuoliseen kuvastoon naisruumiista. Haluamme olla ruumiidemme kanssa miten meitä huvittaa: hauskana, tavallisena, epämääräisenä, taitavana, kömpelönä, rönsyilevänä, rosoisena, epärytmisenä, vallattomana, aktiivisena, upeana, rumana, seksikkäänä, ällöttävänä ja levollisena. Näin monenlaisena esiintyvä ja kokonaisvaltaisesti elävä, oleva ja tunteva ihminen näyttämöllä tuottaa naisruumiista omalakista kuvastoa, paljastaen samalla kulttuurimme naisrepresentaatioiden ahtautta.

Koreografia ja esiintyjät:
 Veera Kopsala & Siiri Kortelainen
Äänisuunnittelu:
 Johanna Sulalampi
Kesto: 45 min

Säädyttömiä kuvia tulvillaan olevien ruumiiden yllä
Torstai 24.11. klo 19.00
NÄYTTÄMÖ, Koskikatu 8
Liput ennakkoon 18 € / 10 €
Liput ovelta 22 € / 14 €
K9 -kortilla 2 €
ITAK-kausikortti
Verkkokauppa suljetaan ja ovilipunmyynti avataan 30 min ennen esitystä.
Liput ennakkoon ITAK:n verkkokaupasta osoitteesta www.itak.fi.

RED DESERT 27.11. klo 14.00
Ne, jotka kulkevat aavikolla,
tuntevat ja aistivat lihallaan,

keräävät luita,
juoksevat ajattomina ja vapaina.

Huutaen ja raivoten ne juhlivat sitä voimaa, 
joka usein vaiennetaan.


Red Desert tuo näyttämölle pitelemättömän esiintyjäkolmikon, joka heittäyttyy tutkimaan aggression eri kehollistumia. Teoksessa aggressio moninaisuudessaan toimii lähtökohtana liikemateriaalille, kehollisuuksille ja kompositiolle. Aggressiota käsitellään ruumiillisena tapahtumana, energiana, hahmoisuutena ja universaalin ilmiönä, joka resonoi esiintyjien kokemushorisonttia vasten. Teoksen lähtökohtina toimivat kysymykset ja pohdinnat naisen aggressiosta, sen vieraudesta sekä eri ilmenemismuodoista kulttuurisesti.

Teoksen maailma on inspiroitunut mm. omakohtaisista kokemuksista, Iltapäiväkerhosta, Pirjo Heikkilän Naisen Kosto -podcastista, Viljonkasta, anime-piirrossarjojen ‘’voimankeräys’’ kohtauksista sekä Clarissa Pinkola Estésin kirjasta Naiset, jotka kulkevat susien kanssa (1992). Estésin kirjan tarinat kuten Susinainen, Hyljenainen ja Baubo -vatsajumalatar ehdottavat teoksen dramaturgisen rakenteen.

Teoksessa leikitellään erilaisten esiintyjäntyöllisten praktiikoiden, kuten improvisatoristen liiketehtävien, asetetun materiaalin, partneroinnin sekä muuntuvien olemisen tapojen välillä. Työryhmä kutsuu katsomaan teosta panoraamamaisena kuljetuksena aggression eri vivahteiden sekä maastojen läpi. Red Desert on purskahteleva kokonaisuus, joka käsittelee naisen aggressiota raikkaalla ja hienovireisellä otteella.

Koreografia: Mia Jaatinen ja työryhmä
Esitys:
 Minna Karttunen, Mia Jaatinen ja Elisa Tuovila
Äänisuunnittelu:
 Josu Mämmi
Valosuunnittelu:
 Riikka Karjalainen
Tuotanto: Kinetic Orchestra, Mia Jaatinen
Kesto: 50min

Red Desert
Sunnuntai 27.11. klo 14.00
NÄYTTÄMÖ, Koskikatu 8
Liput ennakkoon 18 € / 10 €
Liput ovelta 22 € / 14 €
K9 -kortilla 2 €
ITAK-kausikortti
Verkkokauppa suljetaan ja ovilipunmyynti avataan 30 min ennen esitystä.
Liput ennakkoon ITAK:n verkkokaupasta osoitteesta www.itak.fi.
Maannos
Nykysirkussoolo metsästä, juurista ja elämästä.
Ehkä syynä on modernin elämän uuvuttava rytmi tai näennäinen turvallisuus, ehkä ihmiskunnan valtavien ongelmien aiheuttama näköalattomuus? Uudessa sooloteoksessaan sirkustaiteilija Tuomas Vuorinen purkaa kokemaansa merkityksen puutetta ja tyhjyyden tunnetta sekä menee metsään etsiessään ratkaisua. Voiko luontoyhteyden vahvistaminen muistuttaa jotakin olennaista ihmisenä olemisesta? Tuomas rakentaa näyttämölle lapsuutensa metsän ja kutsuu yleisön kanssaan vaellukselle, etsimään elinvoimaisuuden lähdettä. Vaikka esityksessä todellisuus ajoittain sumenee tunnistamattomaksi ja autenttisuus kietoutuu keinotekoisuuteen, pysyy pyrkimys rehellisyyteen ehdottomana läpi yhteisen matkan.
Maannos on esinemanipulaatioon ja keppijongleeraukseen pohjautuva nykysirkusteos, jonka vahva visuaalisuus rakentuu kerros kerrokselta videotaiteen yhdistyessä tanssinomaiseen liikkeeseen ja installaatiomaiseen lavastukseen. Aistiärsykkeitä tulvivat maailmat antavat tilaa vähäeleiselle sirkukselle ja vilpittömille kohtaamisille.

Ohjaus ja esiintyminen Tuomas Vuorinen
Valosuunnittelu Kauri Klemelä
Tuotanto Blind Gut Company

8.-11.12.2022

Työttömien Teatteri: Suurmetsän salapoliisit
Suurmetsässä tapahtuu kummia. Outoja ääniä kaikuu puiden latvoissa ja sienivanhukseltakin on kadonnut useita sivuja hänen kallisarvoisesta sukukirjastaan. Kuka tai mikä on mysteerin takana? Tule ja auta Arvo Menninkäistä ratkaisemaan arvoitus.
14.9. TT: Suurmetsän salapoliisit Klo 9.00 (ensi-ilta) LOPPUUNMYYTY
15.9. TT: Suurmetsän salapoliisit Klo 9.00 LOPPUUNMYYTY
16.9. TT: Suurmetsän salapoliisit Klo 9.00 LOPPUUNMYYTY
16.9. TT: Suurmetsän salapoliisit 9.45 LOPPUUNMYYTY
21.9. TT: Suurmetsän salapoliisit Klo 9.00 LOPPUUNMYYTY
21.9. TT: Suurmetsän salapoliisit 9.45 LOPPUUNMYYTY
mahdollisesti lisänäytöksiä tulossa.

The Veil 1.10. klo 19
 The Veil on nykysirkusteos, joka muistuttaa unta, satua ja runoa. Se kuljettaa katsojan ihmismielen sisäiseen maailmaan, joka näyttäytyy päällekkäisten muuttuvien pintojen, köysien, verhojen, varjojen, projisointien ja liikkeen vyyhtinä. Esitys tekee näkyväksi vaiheen, jossa ajatukset ja tunteet ovat vielä suodattamattomina. Vyyhdin ytimessä ja sen läpi vaeltaa esityksen osana omia aikojaan Edison-kissa, joka vapaasta tahdostaan kohtaa ilma-akrobaatti Salla Hakanpään jäsennellyn liikkeen, nousevat ja laskeutuvat verhot sekä yleisön katseen – jos on kohdatakseen. Teoksen työryhmään kuuluvat ilma-akrobaatti Salla Hakanpää, valo-ja videosuunnittelija Ainu Palmu, pukusuunnittelija Anne Jämsä ja dramaturgi Eira Virekoski.
 
Taikuutta jo neljällä vuosi­kymmenellä
Taikuri Tapio Salomaa on kahdeksankertainen taikuuden SM-mitalisti, joka on tuttu myös useista TV-ohjelmista, kuten Talent Suomi ja Mahdoton tehtävä.
Ammattitaikurina vuodesta 1996 lumonnut silmänkääntäjä on esiintynyt tuhansilla estradeilla, muun muassa laivoilla, Linnanmäellä ja Tykkimäellä. Ohjelmistossa on taiturimaisen kiehtovaa lähitaikuutta, klassista estraditaikuutta, stand up -taikaesityksiä, mentalismiakaan unohtamatta.

HAMISH
”En muista koska olisin nauranut näin paljon esityksessä viimeksi”
”Poskiin sattuu ku nauroin niin paljon”
Mika Formusen sooloesitys Hamish on takuuvarma nauruhermot avaava esitys ja tarjoaa iloa ja naurua alkavaan syksyyn.
Hamish on rokki uransa taakse jättänyt fakiiri, joka on sittemmin siirtynyt vakavamman taiteen pariin. Hänen esityksensä ovat yhtä aikaa tuskaa ja nautintoa, niin kuin fakiirille sopiikin. Tämä omasta mielestään vakavasti otettava taiteilija pääsee aina tavoitteeseensa, vaikka tie on joskus pitkä.
Hamish on sanaton esitys, klovneriaa ja fyysistä komiikkaa, höystettynä fakiiritempuilla. Esityksessä pelataan vähäeleisyydellä ja keskitytään hahmon reaktioihin ja hänen tapaansa selviytyä ongelmista.
Esitys kertoo tuskallisesta ongelmien ratkaisusta ja se haastaa nykykatsojan seuraamaan rauhallista toimintaa.
Esitys on sanaton joten se sopii kaiken kielisille.


Kesto:45 min
Ikäsuositus:10+
Ohjaus: Jenni Kallo
Kuvat: Tatu Kantomaa
Tuotanto: Piste Kollektiivi, Kallo Collective
Aapo Repo: Omanlainen peilikuva
Suurikokoinen marionetti, joka itsessään on jo monella tapaa taideteos ja suuri kunnianosoitus käsityölle.
Koko marionetti kehikkoineen on valmistettu puusta. Esiintymiseen yhdistettynä vaikuttava kokonaisuus tarjoaa katsojille ainutlaatuisen kokemuksen, jonka jokainen kokee omalla tavallaan, omanlaisenaan peilikuvana.
Esitys toimii sellaisenaan tuomaan inspiraatiota kaikille ikäluokille.
HARTIKAINEN – KIVINEN – SNELLMAN: SODOMA, GOMORRA JA BLANCO
18.8. klo 19
20.8. klo 19
21.8. klo 15
Sodoma, Gomorra ja Blanco – jatkuvan tuhon tuskasta nousevat narrit – on ruumiillinen ja musiikillinen esitys, jossa yhdistyy kansanomainen ja ylevä. Tanssitaiteilija Terhi Hartikaisen, tanssitaiteilija Veera Snellmanin sekä näyttelijä-muusikko Miko Kivisen teoksen lähtökohtana ovat olleet tuho ja nautinto sekä Vanhan Testamentin Sodoman ja Gomorran tarina.
Kuvitelkaa jatkuvan tuhon tuskasta nousevat narrit vaaleanpunaisessa huoneessa, mustassa huoneessa tai kohdussa. Linnunradalla, suolistossa, lihassa. Kuvitelkaa niin nopeasti pyörivä kärrynpyörä, että se sinkoutuu taivaalle. Tai perunoiden vesiputous, joka rummuttaa kalliot hiekaksi. Kuvitelkaa, että jenkkaava jumalatar laskeutuu taivaalta laulamaan rakkauslaulun pepulle.
Sodoma, Gomorra ja Blanco – jatkuvan tuhon tuskasta nousevat narrit – on ruumiillinen ja musiikillinen esitys, jossa yhdistyy kansanomainen ja ylevä. Tanssitaiteilija Terhi Hartikaisen, tanssitaiteilija Veera Snellmanin sekä näyttelijä-muusikko Miko Kivisen teoksen lähtökohtana ovat olleet tuho ja nautinto sekä Vanhan Testamentin Sodoman ja Gomorran tarina. Työryhmä haluaa antaa tilaa leikkivälle, nauttivalle ja groteskille ruumiille, tehokkaan ja kuluttavan ruumiin sijaan. Esitys on suunnattu aikuisille.
Koreografia, esiintyminen:Terhi Hartikainen, Veera Snellman ja Miko Kivinen
Äänisuunnittelu: Miko Kivinen
Pukusuunnittelu ja skenografia: Mirkka Nyrhinen
Valosuunnittelu: Mia Jalerva
Osatuottaja: Itä-Suomen tanssin aluekeskus
Tukijat: Teaterstiftelsen Vivicas Vänner
Valokuvat: Jussi Ulkuniemi
Terhi Hartikainen on iisalmelaislähtöinen ja Helsingissä asuva tanssitaiteilija. Tällä hetkellä Terhiä kiinnostaa maalaisuus identiteettinä ja kuinka se pulpahtelee esiin hänen taiteessaan. Häntä kiehtoo ehtymättömän halun tilassa tanssiva ruumis. Terhi rakastaa kissoja ja harjoittelee leuanvetoa.
Veera Snellman on helsinkiläissyntyinen tanssitaiteilija ja esiintyjä. Taiteessa häntä kiehtoo leikki, reaktiivinen esiintyjyys, ihmisten kohtaaminen ja tanssin saavutettavuus. Lisäksi Veera toivoo tulevansa paremmaksi punk-rumpaliksi ja kasvien hoitajaksi.
Miko Kivinen on näytelmäkirjailija, näyttelijä ja muusikko. Häntä kiinnostaa elektroninen musiikki, huono maku ja riiston eri ilmiöt. Mikon uusimmat intohimot liittyvät pedaaleihin ja parrankasvatukseen.
Barbora Xu (Tšekin tasavalta) – kantele, gu zheng, laulu 1.7. klo 19
Barbora on fuusiota tekevä laulaja-lauluntekijä, jonka laulut rakentuvat suomalaisista ja kiinalaisista perinnesoittimista sekä -runoista.
Tšekin tasavallasta kotoisin oleva Barbora on asunut Taiwanissa ja opiskellut Suomessa perinteisiä laulutyylejä ja kielisoittimia, erityisesti kiinalaista Gu Zhengiä ja kanteletta.
Uransa aikana Barbora on esiintynyt ympäri maailmaa useilla tärkeillä kulttuuripaikoilla, kuten King’s Place:ssa Lontoossa, Megaron-konserttisalissa Kreikassa ja Turun konserttisalissa. Hänen työnsä on saanut näkyvyyttä mm. YLE:ssä, MTV3:ssa, Taiwanin kansainvälisessä radiossa ja Tšekin kansallisessa radiossa.

LIPUT:

https://www.tiketti.fi/barbora-xu-nayttamo-joensuu-lippuja/83391

Perttula 13.7. klo 19
Toni Perttulan musiikissa lyyrinen harmonikansoitto yhdistyy pajavasaroiden ja alasimien karkeisiin pamauksiin, kutsuen kuulijan maailmaan jossa musiikkia sulatetaan uuteen muotoon.
Toni Perttulan ennakkoluulottomat kokeilut erilaisten musiikkityylien parissa ovat johdattaneet hänet luomaan omaa, uniikkia musiikkiaan.
”PERTTULA follows his own path on Pajavasara where accordion meets primal rhythmic blacksmith percussion. There is much to enjoy here; prepare for a few surprises.”
– Folk Radio UK, Philip Thomas, 25.5.2021
Esiintyjä:
Toni Perttula: harmonikka, ohjelmointi

Se on italialainen, tulipunainen, tyylikäs ja kiihtyy nollasta sataan viidessä sekunnissa.
Aivan, se on RajaSpeksi 2022 – TYYLIN VIEMÄÄ.
Italialaisen muotitalon kulisseissa kuohuu: kenestä on työn jatkajaksi, kuka rakastaa ja ketä, mitä on huippumuoti ja miksi kaikki tarjoillaan ilmakuivatun kinkun kera?
Juuri teille, juuri sellaisena kuin se esitetään, kuin Milanon muoti.
Nauttikaa, per favore!Esitykset Näyttämöllä (Koskikatu 8, 80100 Joensuu)

Esityspäivät:
3.5.,
6.5.,
7.5.,
10.5.,
11.5.,
12.5.,
15.5. klo 14
17.5.,
18.5. ja
21.5.
Kaikki esitykset alkavat klo 19 paitsi su 15.5. klo 14.🔥Lipunhinta: 17€.

Blind Gut Company: Transparent Surfaces 2.4. klo 19

Blind Gut Company: Transparent Surfaces 2.4. klo 19

Kun luovumme materiasta, mitä jää jäljelle? Nykysirkusteos Transparent Surfaces on jäähyväisrituaali kulutuskulttuurille ja omistuskeskeiselle maailmankuvalle. Teos purkaa suhdetta materiaan tarkastelemalla kuinka objekteihin kiinnittyminen ja välineellistäminen läpäisevät tapojamme toimia maailmassa. Teos rakentaa alttarin romusta ja ihmiskehoista esiintyjien kiinnittyessä vuoroin toisiinsa, vuoroin metallin kappaleisiin. Tavanomaisten sirkusvälineiden puute synnyttää omaleimaista liikettä ja groteskia estetiikkaa. Transparent Surfaces haastaa sirkukselle ominaisen virtuositeetille rakentuvan esityskielen ja antaa haurauden, haavoittuvuuden ja uupumuksen näkyä esiintyjien kehoissa. Se nojaa esiintyjien, lavan täyttävien romun kappaleiden ja yleisön fyysiseen läsnäoloon ja vuorovaikutukseen. Barbora Silhanovan taianomainen guzheng-musiikki johdattelee katsojat ja esiintyjät läpi rituaalin vaiheiden.

Ohjaus: Tuomas Vuorinen Sirkusesiintyjät: Aino Savolainen, Jere Virta, Tuomas Vuorinen Musiikki: Barbora Xu Äänisuunnittelu: Petteri Rajanti Valosuunnittelu: Kauri Klemelä Taiteellinen keskustelu: Saana Peura, Inga Björn

Ainoastaan yksi näytös!

Lauantai 2.4. klo 19

Sirkus jää pystyyn!
(Circus remains the same)

https://youtu.be/a9cgEafyDrE


Työryhmä: Rauli Katajavuori & Timo Torvinen
Valosuunnittelu: Riku Elo Puvustus: Laura Sariola
Tuotanto: Sirkus Supiainen

’Sirkus jää pystyyn’ on lihaksi tullut runoelma, pamfletti ja rujo tutkielma rock ’n’ rollista. Luvassa on diy-henkinen menneiden vuosikymmenien estetiikalla toteutettu massiivinen konsertti, jossa kitarat ulvovat ja rumpukone paukkuu, kun (proto)Torvinen laulaa laulua haikeaa. Näissä tarinoissa karvaan pettymyksen tuska ja viha naurattaa, eikä edes katkera blues paranna, kun 90-luvulla oli vielä ok olla ’synkkis’ ilman ironian tarvetta, tai markkinointimiesten paketoimaa narratiivia.

Kaipuu ja mahdollisuus käpertyä sisäänpäin kaikuu kaiken taustalla, kun esteettinen, retrofuturistinen sirkustaide kohtaa mustan aukon.

Kaiken lopussa, kun korvat soivat, kun strobovalojen välke lakkaa: Sirkus Jää Pystyyn – Circus remains the same!

Esityksen tekijät:Rauli Katajavuori tunnetaan omaperäisistä, omailmeisistä ja tinkimättömistä esityksistään, jotka yhdistävät vaikutteita aina nykyteatterista nukketeatteriin.”Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.” – HS 28.9.2013”Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.” – HS 12.6.2011”Rauli Katajavuori ei ole koskaan halunnut tehdä sirkustaidettaan helpoimman ja ilmeisimmän kautta. Hän kokeilee ja venyttelee rajoja äärimmilleen.” – HS 12.4.2010”Katajavuori on suomalaisen kokeellisen jongleerauksen pioneereja.” – HS arvio 6.4.2008Timo Torvinen on tunnettu muun muassa omalle musiikilleen keksimistä nimityksistä. ”Epä-rockin” ja ”Itä-Suomi-rockin” rinnalle Torvinen on lanseeraamassa termiä AOG, ”adult oriented goth”.”(proto)Torvinen on pelottava, analyyttisen tutkiskeleva sivustakatsoja, jonka näkemys maailmasta viiltelee kuulijan sydämen siisteiksi siivuiksi.” – Humu-klubi, 2019”Ai millaista se niinku on? Vähän niin kuin Prince, mutta huonompi.” – anonyymi, 2014”Torvinen on suomirockin Mad Max!” – Timo Torvinen, 2018

Näytökset
7.4. klo 19
8.4. klo 19
9.4. klo 19 Liput: 25/15

HOTA jazz-iltapäivä
Hota on hiomattomaan parvi-improvisaatioon perustuvaa taide- jazz- ja elektronimusiikkia. Yhtyeessä on esiintynyt myös nuorisomusiikin parissa ansioituneita taiteilijoita, jotka tuoneet soittoon viimeisimmän pop-musiikin tuulahduksia.
HOTA aloitti toimintansa Joensuussa vuonna 1984. Yhtyeelle kertyi keikkoja pääasiassa Joensuussa, mutta keikalla käytiin myös Jyväskylässä ja Oulussa. Vuonna 1987 HOTA-nimen alla järjestettiin myös taidenäyttely Joensuun Arttelissa. Yhtye on viettänyt hiljaiseloa viimeiset 30 vuotta, mutta toiminta aktivoitui uudelleen kesällä 2021. Soittajat ovat tosin olleet koko ajan aktiivisia muissa kokoonpanoissa: muun muassa HOTAn ja Khemin yhteisprojekti Kheta Hotem on julkaissut 11 levyä.
HOTAn soitto perustuu parvi-improvisaatioon ja kommunikaatioon soittajien sekä yhtyeen ja yleisön välillä. Soitossa on vaikutteita muun muassa jazzista, etnisestä musiikista ja konemusiikista. Yhtyeen ytimen muodostavat Martti Haila, Jarmo Saarti, Raino Kukkonen ja Hannu Pelkonen. Kokoonpanoa saatetaan myös täydentää tilaisuudesta riippuen.

Tervetuloa katsomaan MUURAHAISIA -näytelmää.Esityspäivät ja -ajat:12.4. klo 19 (ensi-ilta)
14.4. klo 19
19.4. klo 19
20.4. klo 19
22.4. klo 19
23.4. klo 19
4.5. klo 19
ja
5.5. klo 19
Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Janne HyytiäinenLIPUT8€ (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset)/
12€LIPPUVARAUKSETjanne.hyytiainen@riveria.fi
TAI p. 0504023201″Kuin muurahaiset kävelisivät selkärankaani pitkin. Häntäluusta päähäni asti. Ensin niitä on yksi, sitten kolme…”

’kuinka kaikki kärjistyy kohti traagista loppua’
Woyzeck on sorrettu. Woyzeck on sotilas. Woyzeck on herkkä nuori mies, joka joutuu vastakkain elämän ikävien puolien sekä itsensä kanssa. Woyzeck on Georg Büchnerin kirjoittamasta samannimisestä näytelmästä Rauli Katajavuoren monologinäytelmäksi sovittama visuaalisen teatterin esitys.
Klassikoksi muodostunut kertomus Woyzeckistä on kiihottava tarina intohimosta, mustasukkaisuudesta, nöyryytyksestä ja kuolemasta. Ohjaaja Rauli Katajavuoren tulkinta päivittää teoksen teatteri ja tanssitaiteilija Jasu Parviaisen esittämäksi sooloteokseksi.
Pohjimmiltaan Woyzeck -esitys on tarinnankerronnaksi naamioitu teatteriesitys valkoisen scifi- kupolin sisällä. Esitkyksen näyttämö on piskuinen areena, jossa esiintyjän esittämä kuvaelma imaisee yleisön mukaansa. kupoliteltta toteuttaa sen, mihin perinteiseen yleisö-lava-suhteeseen perustuvat konsertit ja teatteriesitykset varsin harvoin pystyvät. Tila tihentää yleisön kokemusta, vetää sen lähemmäksi esityksen ja musiikin maailmaa.
Alkuperäisteksti: Georg Büchner
Ohjaus, tekstin sovitus, lavastus ja valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä: Jasu Parviainen

https://youtu.be/JpiY4dDNSEg

Minni Hirvonen: MÖYKKY
Esitystaiteilija Minni Hirvonen esittää 2000-luvun tähän mennessä synkimmän vuosikymmenen kolmessa vartissa:
Elämme pohjoiskarjalaisen uniikin luonnon turvassa. Esityksessä saavutamme theta-aaltojen taajuuden ja antaudumme ajalle, jolloin rakennelmat sortuivat ja ihmismielet rakoilivat, suojanamme metsät, se mitä vielä on jäljellä.
100 vuotta sitten kirjailija Anna Ahmatov saavutti runoissaan globaalin 2010-20 vuosikymmenten hengen silloisen Venäjän aikaan.
Oikeastaan esitys on audiovisuaalinen ja fyysinen kirje valtioiden päämiehille/naisille. Se sopii hyvin myös kuunneltavaksi.

Ensi-ilta perjantaina 25.2. klo 19, jonka jälkeen 50-vuotis juhlan kunniaksi tarjoillaan kakkukahvit ja yleisöllä on mahdollisuus keskustella taiteilijoiden kanssa.

Esityksen kesto n. 45 min ja se soveltuu parhaiten aikuisille.

Seuraavat näytökset Joensuussa la 26.2. klo 19 ja su 27.2. klo 15.

Liput tiketistä: ensi-ilta 35€, muut 25€.

Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies
Työttömien Teatterin kolmas näytelmä perustuu Sampsa Salon todellisuuspohjaiseen monologiin, josta työryhmä on muokannut autofiktiivisen esityshybridin, jollaista et ole ennen nähnyt.
Pitkäaikaistyötön pätkätyöläinen Sampsa Salo on elämänsä aikana kouliintunut suorastaan ammattimaiseksi ceeveiden ja työhakemusten laatijaksi. Silti hänen lukuisat työsuhteensa eivät ole koskaan kestäneet pitkään. Mikä on outoa, sillä hakemukset ja ansioluettelo näyttävät kyllä hyvältä. Kenties yöllinen vieras osaa selittää miksi työsuhteet eivät jatku?
Esitystä ei suositella araknofoobikoille.
 
Työryhmä:
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
koreografia, näyttelijäntyön ohjaus, Työpajaohjaus: Jasu Parviainen
Käsikirjoitus Sampsa Salon monologin pohjalta: Sampsa Salo, Teemu Laumo, Rauli Katajavuori, Jasu Parviainen vai / Työryhmä?)
Piirtoheitinlavastusoperaattori: Tiina Meronen
Kameraoperaattori/kuvaaja/videot: Jani Kauppinen
Projisoinnit / animaatiot: Jonna Kaasinen
musiikki: Tomi Pitkäjärvi
ääniteknikko: Jarkko Ritavehmas
valoteknikko: Tiina Vepsä
Juliste: ????
Näyttämöllä:
Sampsa Salo: Sampsa Salo, Tomi Pitkäjärvi, Jani Kauppinen ja Tiina Meronen
 

Työttömien teatteri
Työttömien Teatteri -hankeen lähtökohtana on ehkäistä syrjäytymistä ja sosiaalista pahoinvointia teatteritoiminnan avulla. Työttömien Teatteri -hanke toteutetaan sosiaalisen ja soveltavan teatterin keinoin. Kaikessa Työttömien Teatterin toiminnassa pyritään vahvistamaan osallistujien vuorovaikutustaitoja, toimijuutta, itsetuntemusta ja elämänhallintataitoja erilaisten ilmaisullisten ja toiminnallisten menetelmien avulla. Näytelmät ovat kantaaottavia ja niiden pyrkimyksenä on tuoda osallistujien ääni kuuluviin -osaksi yhteiskunnallista keskustelua ja aktiivisempaa kansalaisuutta.

Sirkus Supiaisen Työttömien teatteri toteutetaan yhteistyössä Joensuun kaupungin ja Siun Soten kanssa. Työttömien teatteri ESR-hanketta rahoittavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, ESR (Tarkista nämä kohdilleen) sekä Euroopan Sosiaalirahasto.
 
 
Työttömien Teatteri: Hämähäkkimies
 
2.3. ENSI-ILTA klo 18.00
3.3. Klo 18.00
4.3. Klo 18.00
5.3. Klo 18.00
8.3. Klo 11.00
9.3. Klo 11.00
10.3. Klo 11.00
 

HUPS – Kokkishow

HUPS on kaikenikäisille sopiva erityisesti lapsille suunnattu nykysirkusesitys, jossa kaksi kokkikaverusta laittaa illallista kokkausohjelmien tyyliin. Esityksen aikana kokit valmistavat kaikki ruokalajit katsojien silmien edessä. Illallisen valmistuksen lomassa ja sen mahdollistamiseksi kaksikko temppuilee taidokkaasti keittiövälineillä luoden ruoanlaitosta kommelluksilla maustettuja ja huumorilla höystettyjä nykysirkuskohtauksia. Tässä esityksessä ruoalla ei leikitä vaan temppuillaan tosissaan vesi kielellä ja kieli poskella.

Esiintyjät: Lauri Luukkonen ja Hannu Pham

Ohjaus: Kalle Lehto

Musiikkien sävellys: Diego Machado

NÄYTÖKSET:

20.1.2022 klo 18

21.1.2022 klo 18

22.1.2022 klo 18

NUKKETEATTERI REAKTORI: OVIMIKKO 28.1.2022 klo 19

Ovimikko on omanlainen huutomerkki ja vaikka se on kirjoitettu vuonna 1980, se on edelleenkin osuva ja oikeastaan vielä osuvampi nyt kuin omana aikanaan. Kuka tahansa voi räjähtää. Ovimikko kertoo paikannäyttäjän tarinan. Hän haluaa parantaa maailmaa, tehdä siitä kunnollisen paikan, pitää tehdä tarkat säännöt, tiukat normit ja katsoa että niitä noudatetaan. Ovimikko on absurdi teksti ja myös osuva kuvaus nykyajan suuntauksista. Se ei ole osoitteleva, mutta katsoja voi itse miettiä omalla kohdallaan, miltä tuntuu olla pieni kärpänen tässä maailmassa, jolla on halua tehdä muutos. Ikäsuositus 13+.
Ovimikko korvaa, Pinokkio-addiktio esityksen joka jäi pois koronatilanteen hankaloitumisen takia

Siilin talvi 29.1.2022 klo 14

Hieno soolonukketeatteriesitys. (marionetti/pöytänukke)
Kesto: n. 25 min.
Ikä suositus: 3-vuotiaat ja sitä vanhemmat

Talvisin siili on normaalisti horroksessa. Tänä syksynä hän saa ajatuksen, että hän haluaa nähdä talven ensimmäistä kertaa. Siili työskentelee kovasti pysyäkseen jalkeilla ja odotus on kova. Talvi ja luonnon taianomainen muodonmuutos lopulta saapuukin tuoden mukanaan monia uusia kokemuksia ja tuttavuuksia. Miten siilin käy talven kanssa?

Hauska ja vähän jännittäväkin tarina. Klassisia nukkenumeroita uusilla mausteilla, tervetuloa katsomaan!

 

 

SYKSY 2021

IlmastoUtopia -tanssiteatteriteos unelmista

“Hyökyaalto tulee, halusitte tai ette!”

Esitykset: 4.12 kello 18 Ensi-ilta5.12 kello 1211.12 kello 1812.12 kello 12 Näyttämö, Koskikatu 8, Joensuu

IlmastoUtopia-teos kysyy, kuinka unelmoida ja säilyttää toivo moninaisten kriisien aikakaudella. Se kuljettaa meitä lempeällä huumorilla itsetuhoisten ylikulutuskarkeloiden läpi kohti luontoyhteyden autuutta sekä kehottaa laittamaan kyynisyyden kompostiin mikrobien myllättäväksi.Teos puhuttelee yleisöä tuttujen ilmastokriisiin liittyvien teemojen, kuten pikamuodin ja ruokajärjestelmän kautta. Esiintyjät kamppailevat pikamuotia vastaan, kutoen kestävämmän suhteen vaatteisiin ja niiden tuotantoon. Runosateessa he haaveilevat lavalle uusia todellisuuksia ja mahdollisuuksia, etsien yhteyttä itseensä, toisiinsa sekä luontoon.Teos on oodi toivolle ja kurkistus tulevaisuuteen, jossa ihmiseläin osaa jälleen elää rinnakkain muun luonnon kanssa. IlmastoUtopia muistuttaa meitä siitä, että mahdoton muuttuu mahdolliseksi sillä hetkellä kun uskallamme unelmoida ja tarttua toimeen.Teos on viimeinen osa IlmastoUtopia-kokonaisuudesta. Syksyllä 2021 järjestetyissä IlmastoUtopia-työpajoissa on käsitelty ympäristötunteita unelmoinnin ja taiteen keinoin. IlmastoUtopia-tanssiteatteriteos rakentuu työpajoista kerätyille materiaaleille.Teoksen rekvisiitta on kierrätettyä ja lahjoituksena saatua. Kesto n.45min + vapaaehtoinen keskustelu teoksen jälkeen.

Koreografia: Arvo Jean-Michael Saarinen

Esiintyjät: Ida Teeri, Arvo Jean-Michael Saarinen

Äänisuunnittelu: Vertti Korkki

Valosuunnittelu: Rauli Katajavuori

Ääniajo: Tiina Vepsä

Työpajat / Keskustelun ohjaajat: Juni Roosa Sinkkonen, Riikka Linjama

Liput 25e/15e teatterinayttamo.fi (Tiketti) LIPUT TÄÄLTÄ

Juliste: Petri Kiukas

Teosta ovat tukeneet Pohjois-Karjalan SKR, Taike, Joensuun kaupunki, Old Mine Residency, Näyttämö.Kiitokset: Työpajoihin osallistuneille, ulkopuoliset silmät ja Riverian tanssinkoulutus.

RUNSAUDEN PULA -tanssiteos

Runsauden Pula tanssiteoksen kantava teema on runsaus – sen käsittämättömyys, kauheus ja kauneus. Teoksessa yhdistyvät breaking-, popping- ja whacking- tanssilajien liikekieli sekä tanssiteatteri.Teoksen maailmassa tapahtumia tarkkaillaan galaksien välisen Runsauden Pula- huoltoaseman ja sekatavarakaupan silmin. Huoltoaseman asettaminen teoksen kokijaksi auttaa tanssijoita tarkastelemaan elämän runsautta maagisen realismin keinoin. Katsoja kutsutaan teoksessa pysähdykselle Runsauden Pulaan seuraamaan huoltoaseman sisälleen kätkemää paljoutta; sen lävitse kulkevien hahmojen moninaisuutta, heidän salaisimpia toiveitaan, pelkojaan, ilojaan ja haasteitaan.Teos lähestyy teemaa puvustus, sen luoma materiaalisuus ja visuaalisuus sekä äänimaailma koreografisina pääelementteinään. Runsauden Pula tarjoaa katsojalle moniaistillisen elämyksen, joka kutsuu leikkisästi syleilemään paljoutta ympärillämme, itsessämme sekä muissa.Esitykset Teatteri Näyttämöllä Joensuussa:
10.12. 19:00 Ensi-ilta
13.12. 19:00
14.12. 19:00
15.12. 19:00 Esityksen kesto: n. 50min
Lippujen hinnat: 25/15€
Liput: Tiketti.fi
Teos soveltuu kaiken ikäisille.Esitykset ovat Teatteri Näyttämön uusissa tiloissa osoitteessa Koskikatu 8, 80100 Joensuu.Työryhmä:
Esiintyjä-koreografit: Ira Wuolle, Lauri Lohi
Äänisuunnittelija: Sebastian Kurtén
Pukusuunnittelijat: Nour Ainasoja ja Autuas Ukkonen
Valokuvat: Anna PoleteliTeosta on tukenut Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan maakuntarahasto.

4.12. ILMASTOUTOPIA (vierailu)
5.12. Ilmastoutopia
11.12. Ilmastoutopia
12.12. Ilmastoutopia

Herra Koskinen: Kokoperheen SHOW!

Herra Koskisen koko perheen show
Taikaa ja jongleerausta!
Tule nauttimaan yksin, kaverin kanssa tai koko perheen voimin Herra Koskisen viihdyttävästä esityksestä, joka on suunnattu kaikenikäisille. Koskisen esiintyminen viihdyttää niin lapsia kuin aikuisiakin ja kaikki saavat hämmästyä hänen teknisesti vaikeista jongleeraustempuista. Mukana on myös temppuja, millä Koskinen on tehnyt
maailmanennätyksiä.
Esitys sisältää jongleerausta ja taikuutta, standup komiikkaa sekä show-elementtejä sekä moottorisahajongleerausta!
Tule ja koe vuoden paras pikkujoulushow.
Herra Koskinen on monelle tuttu esiintyjä eri TV-ohjelmista ja TikTokista.
Hän on Ravintolataikuuden- ja Viihdeohjelmien Suomenmestari, sekä tehnyt 13 Guinnessin
maailmanennätystä.
Herra Koskinen on esiintynyt säännöllisesti vuodesta 1998 asti ja tehnyt yli 1000 esitystä.
Kansainvälisesti tunnettu ja esiintynyt jo 18 eri valtiossa.

***VAIN KAKSI ESITYSTÄ***
Teatteri Näyttämö
Koskikatu 8, Joensuu
Pe 17.12. klo 18
La 18.12. klo 15
Liput 15€
Perhelippu 50€ (4 hlö)
Esityksen kesto 1h 20min (sisältää väliajan).
Lippuja rajoitettu määrä, joten varaa omasi heti.
Liput ovelta tai ennakkoon Tiketistä.

https://youtu.be/_NFEUmG7xz8

Kuroa kollektiivi: ”Korppipäinen mies”

Hiljaisuus ei palvele ketään. Hiljaisuus mahdollistaa rikoksen. Kauhisteletko uutisia? Vetäydyt kavahtaen kauemmaksi? Silti ja juuri siksi, koe tämä. Naurat, itket, hämmennyt, suutut, herkistyt, ymmärrät, aktivoidut. Lasten Me Too -kampanja on aikuisten asia. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on aihe, jota ympäröi vahva vaikenemisen kulttuuri. Mikään ei kuitenkaan muutu hyssyttelemällä. Pahimmillaan hiljaisuus rikkoo lisää – jättää uhrin ja läheiset ilman tarvitsemaansa terapiatukea ja suojelee seksuaalirikoksen tekijää. Järkälemäisellä otteella vaiettuun aiheeseen tarttunut teatterintekijä Kati Keskihannu on työryhmineen luonut aiheesta näyttämösooloteoksen, joka ei jätä kylmäksi. Korppipäinen mies perustuu tutkimustietoon, haastatteluihin ja Enna Airikin kirjaan. Se on yhdistelmä perinteistä teatterikerrontaa, tanssivideota, nukketeatteria ja animaatiota. Teos kuljettaa katsojan älystä tunneälyyn ja takaisin. Tulkitsee ja nostaa monikerroksisesti ja timanttisen tarkkanäköisesti esiin sen mikä pirstaleina peilikuvan taakse kätkeytyi. Tarinan siitä, kun elämä meni rikki ilman lapsen omaa syytä. Ja mitä sitten tapahtui. Ja miten sen voisi muuttaa. Tämä teos huutaa, koska jonkun täytyy. Unohtamatta kuitenkaan, että tärkeintä on kohtaaminen, turva, lohtu ja toivo; vaikeistakin asioista on mahdollista toipua ja ketään ei jätetä yksin.Rikotaan hiljaisuus. Ei anneta sen rikkoa lasta.Kesto 1hTyöryhmä: Ohjaaja – Merja Pöyhönen Käsikirjoittaja, esiintyjä – Kati Keskihannu Kuvittaja-kirjailija – Enna Airik Tanssija-koreografi (videolla) – Jouni Järvenpää Projisoinnit – Kristina Laine Säveltäjä-äänisuunnittelija – Henri Kivistö Pukusuunnittelija, tarpeistonvalmistaja – Tytti Nieminen Nukenrakennus – Maija Westerholm Lavastus – Kati Keskihannu, Tytti Nieminen Dramaturgian assistentti – Veli-Ville Sivén Web Designer – Tanja Eskola Valokuvat – Marcus Lindén (myös VV Sivén, Saimi Ollikainen, Kati Keskihannu) Juliste ja traileri – Marcus Lindén

NÄYTÖKSET:

6.11. klo 15

7.11. klo 15

LIIKKUVA LAUTAPELI

Tule pelaamaan kanssamme!
Liikkuva Lautapeli on interaktiivinen lastentanssiteos kaiken ikäisille. Valtavalla pelilaudalla seikkailevat pelinappulat Pinksu ja Vinksu, joiden tehtävänä on pelastaa maailman värit.
Yleisö saa omilla pelipalloillaan vaikuttaa pelin kulkuun eli musiikkiin ja liikkeeseen: Laitetaanko musiikki päälle vai pois? Hidastetaanko vai nopeutetaanko? Pysäytetäänkö kokonaan? Yleisön tehtävänä on joka tason jälkeen tunnistettava tanssittu ja soitettu lastenlaulu. Näin pelastuu aina uusi väri ja pelimatka seuraavalle tasolle jatkuu.
Laulun tunnistamisesta ja pelin kulusta vahtia pitää Pelituomarimme Pirketta ja rytmijalan laittaa liikkeelle Muusikkomme Nimi. Liikkuva Lautapeli tarjoaa hullunkurisia hetkiä, jännitystä ja yllätyksiä sekä antaa yleisölle mahdollisuuden toimia aktiivisina pelinrakentajina.
Oletko valmis Liikkuvan Lautapelin seikkailuun?
Pe 22.10 klo 14.00
La 23.10 klo 11.00
Su 24.10 klo klo 11.00
Taiteelliset johtajat ja tanssijat Riikka Tolonen & Serja Vesterinen
Äänitaiteilija Ilmari Tiitinen
Näyttelijä Riikka Voutilainen
Lavastus Sarah Wegner
Tukijat Niilo Helanderin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Joensuun kaupunki ja NÄYTTÄMÖ-teatteri
Suositusikä 4+ vuotiaat
Kesto noin 40 min

24.-25.9. Kaj-Mikael Schütt: Life becomes us (ensi-ilta)

Yhden hengen nykysirkusesitys kuolemasta ja elämästä.
#lifebecomesus
Life Becomes Us on Kaj-Mikael Schüttin yhden hengen nykysirkusteos, joka tutkii poikkitaiteellisesti kuolemaa ja elämää.
Teoksessa tarkastellaan ihmisen suhdetta omaan ja läheisten kuolemaan. Teos ei ole synkkä vakavasta aiheesta huolimatta, pikemminkin se on rakkauskirje elämälle, jossa kuolema vain näyttelee keskeistä roolia ja antaa kaikelle merkityksen. Kuoleman pelko, menetyt läheiset, oman lopun kohtaaminen, eletty elämä, katumuksen karkoitus ja olemattomuuden hyväksyminen ovat läsnä esityksessä kuin teemaa sivuavina haamuina.
Teos hyödyntää ja yhdistelee luovasti jongleerausta, esinemanipulaatiota, runoutta, musiikkia, valotaidetta ja minimaalista fyysistä tulkintaa. Ohjaajana toimii teatteritaiteen maisteri Rauli Katajavuori ja ulkopuolisena taiteellisena neuvonantajana runoilija ja sirkustaiteilija Miika Nuutinen.
”Ensimmäiset ajatukset tästä teoksesta syntyivät vuonna 2017 omien elämää mullistavien kokemusten myötä. Tuntui jotenkin ajankohtaiselta ja tärkeältä tarttua tähän aiheeseen oman osaamisen kautta, ja pyrkiä luomaan jonkinlainen kuvaelma erilaisista viime vuosina läpikäydyistä tunnelmista. Ajatuksia kuolemasta minulla on ollut jo pienestä pitäen ja uskon että aihe on sellainen, että se koskettaa meitä kaikkia. Kuolemaa ei mielestäni tulisi ajatuksena vältellä tai romantisoida, kuten nykyään monessa hyvinvointiyhteiskunnassa ja populaarikulttuurissa on tapana. Se on osa meidän kaikkien matkaamme. Viimeinen päätepiste. Joudumme kohtaamaan sen itse ja joudumme hyväksymään sen ympäristössämme, kun joku tai jokin muu saa tavalla tai toisella matkansa päätökseen. Sen vuoksi jokaiselle on tärkeätä käsitellä kuolemaa ajatuksen tasolla, ja valmistaa itseään sen tuomiin muutoksiin elämässä ja arjessa.”
– Kaj-Mikael Schütt
TYÖRYHMÄ:
Esiintyjä – Kaj-Mikael Schütt
Ohjaaja – Rauli Katajavuori
Runot – Miika Nuutinen
Valosuunnittelu – työryhmä
Äänisuunnittelu – työryhmä
Julistegrafiikka – Hans-Peter Schütt
Kesto – noin 40 minuuttia
Ensi-ilta 24.9. 2021, NÄYTTÄMÖ-teatteri, Joensuu

25.9. NUUA: Meanwhile (ennakko)

Meanwhile-teos perustuu absurdiin esinemanipulaatioon absurdissa kontekstissa, mikä ruokkii kokemustamme ajan kulusta ja sen käytöstä sekä ylistää yhteiskunnallisella tasolla turhaksi kokemamme tekemisen. Kaksi jonglööriä lavalla tragikoomisissa
tunnelmissa koettelevat ymmärrystämme siitä, kuinka turhanpäiväiseksi kokemamme tekeminen voi synnyttää
arvomaailman muutoksen sekä olla kaunista katseltavaa. Näin syntyy minimalistista komiikkaa ja mukaansatempaavaa virtuoottista esineiden liikettä, joilla esitys tuo esille kuvia ja tunteita tämän hetken
kulttuuristamme ja sen toiminnan absurdista tärkeysjärjestyksestä.
Meanwhile on estetiikaltaan surrelistinen ja ajaton. Esityksen voi kokea eri puolilla maailmaa sen avautuessa
hieman eri merkityksessä kokijalleen. Vinksahtanut teos asettuu jongleerauksen, esinemapulaation ja visuaalisen teatterin maailmaan.

Olli Vuorinen ohjaa esityksen vuosia kehittämällään tekniikalla, jossa tarkasti rytmitetty esinemanipulaatio
teatraalisessa kontekstissa rakentaa uudenlaista nykysirkusta, joka on monitulkintaista, vinksahtanutta,
mutta koskettavaa. Jouni Ihalainen toimii esityksen taiteellisena sekä teknisenä assistenttina.
Esityksen kesto noin 55 minuuttia.
Teaser video :
https://www.youtube.com/watch?v=RfmKLEqnJqY&feature=youtu.be
TYÖRYHMÄ
Ohjaus: Olli Vuorinen
Esiintyjät: Merri Heikkilä, Onni Toivonen
Pukusuunnittelu : Jenni Räsänen
Valosuunnittelu: Teo Lanerva
Äänisuunnittelu: Konsta Leinonen
Tuotanto: Nuua & Pragma Helsinki
Yhteistuotanto: Näyttämö / Sirkus Supiaien
Tukijat ja yhteistyökumppanit : Helsingin kaupunki,
Taiteen edistämiskeskus, STOA, Sirkus Faktori

PILKE -esittävän taiteen festivaali 28.8.-5.9.

4.-5.9. SUPIAINEN: Ulkopuolella (teltta)

Ulkopuolella
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori
Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.
Esityksen kesto 50min

4.-5.9. Acting for Climate: BARK!

Nykysirkusta puiden latvoissa
Acting for Climate teoksellaan BARK kutsuu sinut kokemaan nykysirkusta puissa ja puiden latvoissa. BARK on runollinen ja ajatuksia herättävä nykysirkusteos metsälle, yleisölle ja viidelle taiteilijalle. BARK on ulkoilmaesitys ja tapahtuu metsässä käsitellen yhteyttä toisiimme ja luontoon, ilmastonmuutosta ja sosiaalisen muutoksen mahdollisuutta. Esitys tarjoaa uudenlaisen näkökulman kokea lähimetsämme ja yhdistää sirkusta ja metsäkävelyä aisteja aktivoiden. BARK on paikkasidonnainen kävelyteos, joka tuodaan ja luodaan uudelleen paikalliseen metsään kunkin metsän erityislaatuisuuden mukaan.
Metsä, kangas, lehdot ja puut ovat päähenkilöitä esityksessä ja luovat teoksen yhdessä taiteilijoiden kanssa. Esitys on tehty yhteistyössä ilmastotutkijoiden kanssa ja perustuu Karen O’Brienin teoriaan sosiaalisesta muutoksesta (Quantum social change).
Esitys yhdistää ryhmäakrobatiaa, vertikaalitanssia, fyysistä teatteria ja tanssia yhdessä äänimaisemien ja runollisen tekstin kanssa. Kaikki tapahtuu puissa, puiden kanssa ja niiden ympärillä.
Nauti päivästä luonnossa ja koe BARK, kun teos saapuu Suomeen elo- syyskuussa 2021. BARK sai ensi-iltansa 7.5.2021 Odensessa Tanskassa ja on kiertänyt Tanskassa polkupyörillä toukokuun 2021 ajan. Esitys kiertää kesällä ja syksyllä 2021 Ruotsissa Suomessa, ja keväällä 2022 Tanskassa. Kiertue kierretään polkupyörillä niin suurelta osin kuin mahdollista, mahdollisimman kestävän prosessin mahdollistamiseksi.
Acting for Climate on tanskalais-norjalainen nykysirkusryhmä, joka toimii taiteen ja ympäristönsuojelun risteyskohdassa. Vuonna 2015 perustetun ryhmän tavoitteena on innostaa ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Tieteiden ja taiteiden välisen yhteistyön kautta, jatkuvasti etsimällä uusia menetelmiä ja ilmaisua sekä uskomalla että sekä prosessi että teos ovat poliittisia, he pyrkivät kehittämään taidekenttää ja muuttamaan maailmaa.
Idea ja konsepti: Heidi Miikki (FI), Abigael Winsvold (NO), David Eisele (DE), Frøydis Dahlø (NO) ja Emma Langmoen (NO)
Esiintyjät: Heidi Miikki (FI), Abigael Winsvold (NO), Fabian Hansen (DK), William Yazaki (DK) ja Stina Kopra (FI)
Outside eye: Rebecca Tiger (SE) ja Karen O’Brien (NO / US)
Esitys on luotu seuraavien tahojen tuella: Nordisk Kulturfond, SPENN Norway – Scenekunstbruket, Statens Kunstfond, Taiteen edistämiskeskus – Taike, DYNAMO – Workspace for circus & performing arts, Bergsmyrene Gård sekä monen upean ihmisen tuella ja avulla, suuri kiitos teille!
Kiitos kaikille esitykseen osallistuville metsille ja puille.
Tietoa ryhmästä löytyy täältä:
www.actingforclimate.com
https://www.facebook.com/actingforclimate
https://www.instagram.com/actingforclimate/

4. 9. WHS: PINTA (NÄYTTÄMÖ)

Yksi meistä ja köysi. Taianomaisia kuvia painottomuudesta.
Pintaa viistävä liike sitoo katseen köyden vahvojen säikeiden varaan. Kohoava pyörre vetää mukaansa, otteet kiertyvät yhteen ja jalat irtoavat maanpinnalta. Pinnoilla väreilee heijastuksia, jotka läikkyvät katsojan iholle.
Konsepti: Salla Hakanpää & työryhmä
Ohjaus: Ville Walo
Tuotanto: Zero Gravity Company, WHS

1.-4.9. SUPIAINEN: Woyzeck (ensi-ilta)

’kuinka kaikki kärjistyy kohti traagista loppua’
Woyzeck on sorrettu. Woyzeck on sotilas. Woyzeck on herkkä nuori mies, joka joutuu vastakkain elämän ikävien puolien sekä itsensä kanssa. Woyzeck on Georg Büchnerin kirjoittamasta samannimisestä näytelmästä Rauli Katajavuoren monologinäytelmäksi sovittama visuaalisen teatterin esitys.
Klassikoksi muodostunut kertomus Woyzeckistä on kiihottava tarina intohimosta, mustasukkaisuudesta, nöyryytyksestä ja kuolemasta. Ohjaaja Rauli Katajavuoren tulkinta päivittää teoksen teatteri ja tanssitaiteilija Jasu Parviaisen esittämäksi sooloteokseksi.
Pohjimmiltaan Woyzeck -esitys on tarinnankerronnaksi naamioitu teatteriesitys valkoisen scifi- kupolin sisällä. Esitkyksen näyttämö on piskuinen areena, jossa esiintyjän esittämä kuvaelma imaisee yleisön mukaansa. kupoliteltta toteuttaa sen, mihin perinteiseen yleisö-lava-suhteeseen perustuvat konsertit ja teatteriesitykset varsin harvoin pystyvät. Tila tihentää yleisön kokemusta, vetää sen lähemmäksi esityksen ja musiikin maailmaa.
Alkuperäisteksti: Georg Büchner
Ohjaus, tekstin sovitus, lavastus ja valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä: Jasu Parviainen

1.-3.9. SUPIAINEN: Vegas-Show

hurja yhden miehen sirkus!
Sirkus Supiaisen VEGAS SHOW tuo yleisön eteen itäsuomalaisen tulkinnan Vegasista, sen myyttisen loiston aikaan. Jos muistat nimet Rat Pack ja Elvis tulet kenties rakastamaan tätä Sirkus Supiaisen kaikkien aikojen suurinta yhden esiintyjän näyttämötuotantoa.
Sisällöstään huolimatta VEGAS-SHOW on perhekeskeinen show, joka viihdyttää taatusti! Koe maailmanluokan jongleeraustaidon jännitys ja itäsuomalaisen onnistujan loputon hauskuus hänen esitellessä uskomattomia taitojaan.
Tätä ainutlaatuista intiimissä kupoliteltassa esitettävää VEGAS SHOW esitystä ei kannata jättää kokematta.
Konsepti: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen
Ohjaus ja lavastus: Rauli Katajavuori
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Esiintyjä ja sirkustaide: Miika Nuutinen
Tuotanto: Sirkus Supiainen

Blind Gut Company: Kuin Kala puussa 29.8.

Kuin kala puussa on sirkusesitys kolmesta kaveruksesta, joiden elämä on täynnä kommelluksia ja oivalluksia. Yksi heistä on hajamielinen tavaroiden pyörittelijä, toinen edestakaisin säntäilevä kiipeilijä ja kolmas tasapainossa elävä haaveilija.

Kaverusten yhteistyö ei aina ole helppoa, sillä usein he pyrkivät samaan päämäärään aivan eri keinoin. Kuten sinä hauskana päivänä, kun he päättävät rakentaa oudon härvelin, kukin omalla tyylillään tietenkin…

Lumo Company: Nomad 29.8.  (ennakko)

Nomad is a solo tightwire performance by Hanna Moisala.
The performance combines the element of sand with the art of balancing through an improvised bodily narrative.

The original music composed for the piece is an inventive fusion of a piano and a trumpet. Sand incorporates the concepts of beginning and ending.

Performer / Concept: Hanna Moisala
Composer: Terhi Pippuri
Musicians: Tero Lindberg, Trumpet. Terhi Pippuri,Piano. Timo Tolonen, Bass ja Sami Järvinen, Drums.
Costume designer: Kristine Abika
Costume maker: Rimma Kasparova
Set build: Petri Haapakoski
Production: Lumo Company
Duration: 35min
Supporters: Arts Promotion Centre Finland, Oulu City and Culture house Kanneltalo Helsinki

Sirkus Kumiankka: Tremolo 29.8.

Tremolo on kahden miehen sirkusteos, joka käsittelee kontrastia,
tempoa ja yhteistyötä. Se on abstrakti tarina jonglööristä ja
sirkusrumpalista. Aaro Kontion esinemanipulaatio yhdistyy Henri
Vahvasen monipuolisiin rytmeihin ja perkussioihin.

Aaro Kontio on jongleeraukseen panostava sirkustaiteilija ja
kuusinkertainen diabolon suomenmestari. Hän on esiintynyt
monipuolisesti mm. sirkuksissa, laivoilla, gaaloissa, elokuvissa ja
monenlaisissa yleisötapahtumissa. Hänellä on hallussaan kaksi
diabololla tehtyä maailmanennätystä.

Henri Vahvanen on lukuisissa kokoonpanoissa soittanut rumpali, joka on
kiertänyt Euroopan suurimpia festivaalilavoja. Hänen soittoaan voi
kuulla kymmenillä julkaisuilla ja tallenteilla. Hän on myös koulutettu
Paukepiiri-ohjaaja ja monipuolinen perkussiotaiteilija.

SUPIAINEN: SIRKÜSMOBILE 29.8.

esitys rapistuneessa sirkusautossa! 

SIRKÜSMOBILE on yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva koronaturvallinen ulkoilmaesitys. SIRKÜSMOBILE pysäköidään ja esitys alkaa. Sirkusta tapahtuu auton katolla, sisällä ja jopa ihan pihalla! Luvassa on jongleerausta tasapainoilua, taikuutta ja tulta.

KEVÄT 2021

 

IRTIKYTKENTÄ

29.5.2021 klo 19 (Ensi-ilta)

IRTIKYTKENTÄ on nykysirkusesitys, joka käsittelee yhteyden muodostumista ihmisten välillä. Teos käyttää yhteyden tai oikeastaan yhteyden katkeamisen metaforana kaksiosaista sirkushevosta. Hevosen pään (Saana Leppänen) ja pyllyn (Armas Lintusaari) pariakrobatianumero osoittaa, että yhteyden muodostamiseen on lukuisia toimivia, joskin yllättäviä tapoja. Yhteys alkaa pätkiä kun hevosen pää unelmoi cowboy-elämästä, kun taas peräpää näkee itsensä mieluummin catwalkilla. Hevosen kouluttaja (Noomi Forslund) puolestaan kadehtii pään ja perän välistä yhteyttä niin paljon, että päättää sahata itsensä kahtia.

Puolikkaat hevoset ja heidän kouluttajansa luovat absurdia huumoria tihkuvan todellisuuden, joka leikittelee perinteisen sirkuksen hevosnumeroilla. Esityksessä nähdään akrobatiaa, cyr-rengasta, hiuksista roikuntaa, ilma-akrobatiaa, naamioteatteria ja nykytanssia.

Vaikka olemme koronakriisin keskellä kehittäneet paljon uusia tapoja muodostaa yhteyksiä, olemme jokainen enemmän tai vähemmän irrallaan. Nyt kun pääsemme pikkuhiljaa taas kokoontumaan yhteen, on tärkeää käsitellä kollektiivista irtikytkennän kokemusta yhdessä tuntemalla ja nauttimalla. IRTIKYTKENTÄ-esitys on viritetty surumielisen verkkaisuuden, fyysisen komedian ja visuaalisen kauneuden välille, joten se tarjoilee oivat puitteet nauraa, ihmetellä ja viihtyä yhdessä.

Esityksen kesto on n. 1 h, ja se on suunnattu nuorille ja aikuisille (ikäsuositus 5 +).

____

 

Teostiedot

Konsepti ja ohjaus Meri-Maija Näykki

Lavastussuunnittelu Meri-Maija Näykki
Lavastuksen toteutus Jaana Puustinen
Esiintyjät 
Armas Lintusaari (sirkustaiteilija), Noomi Forslund (tanssija), Saana Leppänen (sirkustaiteilija)
Äänisuunnittelu Markus Tapio
Valosuunnittelu Veli-Matti Timoskainen
Pukusuunnittelu
 Enna Paavilainen
Tuotanto Tanssiteatteri Minimi
Yhteistyössä Sirkus Supiainen
Tukijat 
Taiteen Edistämiskeskus

KEHÄ on kolmen tanssiteoksen ilta, jossa tanssin ammattilaiset Maija Jormakka ja Mimmi Salo sekä tanssin opiskelija Malla Aaltonen esittävät taiteelliset työnsä.

Maija Jormakka: Verso

”Hiljaa istuen, tekemättä mitään, kevät tulee ja ruoho kasvaa itsestään.”
– vanha zen-sanonta
Verso on liikkeellinen tuumailu nykytanssin ja kangasakrobatian keinoin uudesta alusta, kevään heräämisestä ja kasvien liikkeistä.
Äänisuunnittelu: Tiina Vepsä
Valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Ohjaava opettaja: Katja Mustonen

Malla Aaltonen: HUNTU

Mä haluisin jotenkin selittää sitä mut se tuntuu tosi vaikeelta.
Tanssi ja koreografia: Malla Aaltonen
Äänisuunnittelu: Sami Valkama
Ääniajo: Tiina Vepsä
Valosuunnittelu ja -ajo: Rauli Katajavuori
Ohjaava opettaja: Katariina Vähäkallio
Lukija äänitteellä: Laura Torkkel

Mimmi Salo: Sydän lyö, minua

Sydämessäni on särö, josta valon säikeet pääsevät sisään.
sulaneita surun säikeitä-
sulavia säröelmiä
Tanssi ja koreografia: Mimmi Salo
Dramaturgia: Mimmi Salo, Petri Lehtinen
Äänisuunnittelu: Jari Vähkyrä
Tekstin äänitys ja editointi: Antti Kortelainen
Ääniajo: Tiina Vepsä
Valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Ohjaava opettaja: Katja Mustonen
Assistentti: Anna Saves

Ulkopuolella 27. ja 30.5.2021 klo 19
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori
Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.
Esityksen kesto 50min

https://youtu.be/HNIcy6-SfyI

Sirkus Supiainen: db 
17.4. klo 19
18.4. klo 19

db (ensi-ilta 12.10.2019) esitys, äänet, valot, lavastus ja esiintyminen: Rauli Katajavuori puvustus: Laura Sariola lasimaalaukset: Ville Löppönen

db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio. Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.

Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille. Liput: 25 /15 €

db -esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016

’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’ – Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013

’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’ – Jussi Tossavainen HS 12.6.2011

 

 
TYÖTTÖMIEN TEATTERI
Merta edemmäs (2021)
’koskettava tarina ihmisyydestä, elämästä ja turskasta’
Merta edemmäs-näytelmä on ihmisenä olemiseen pureutuva kolmiodraama, jossa kyse on pitkälti kohtaamisen kaipuusta, ja kuultuna olemisen tarpeesta.
NÄYTÖKSET NÄYTTÄMÖ-teatterissa, Pilkontie 7, Joensuu
5.3. (Ensi-ilta) klo 11 (loppuunmyyty)
6.3. klo 19 (loppuunmyyty)
7.3. klo 19 (loppuunmyyty)
10.3. klo 11 (loppuunmyyty)
12.3. klo 11 (loppuunmyyty)
17.3. klo 11 (loppuunmyyty)
 
 
Lisätietoa:
Työttömien Teatteri
www.tteatteri.fi

 
Sirkus Supiaisen Työttömien teatteri toteutetaan yhteistyössä Joensuun kaupungin ja Siun Soten kanssa ja on osa Joensuun KAKE 2.0 -hanketta. Hanketta rahoittavat Joensuun kaupunki, Etelä-Savon ELY-keskus sekä Euroopan Sosiaalirahasto.
 
 

Kahden tanssiteoksen ilta: Placebo / bound to clouds

20.3. klo 19, (loppuunmyyty)

21.3. klo 19, (loppuunmyyty)

27.3. klo 19, (loppuunmyyty)

28.3. klo 19 (loppuunmyyty)

10.4. klo 19 (loppuunmyyty)

11.4. klo 19 (loppuunmyyty)

Placebo
Kunnianosoitus ajatuksille ja luento mielen valtavasta voimasta.
Tutkielma liikkeestä lääkkeenä ja annos taideplaseboa.

Esitys on englanniksi.

konsepti, liike, teksti: Ulla Päivikkö
musiikki: Ilmari Tiitinen
taiteellinen mentori: Liisa Pentti
ääniteknikko: Tiina Vepsä
valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
valoteknikko ja valoajo: Pauli Ryhänen
kesto 30min

bound to clouds
Mikä on kahden tanssijan välinen painovoima? Kuinka luoda
painottomuuden illuusio ja haastaa painovoiman lakeja? Entä minne
menemme, kun haaveilemme? Miltä unelmat tuntuvat? Kuinka käsitellä
asioita, jotka ovat alati katoavia, eivätkä käsin kosketeltavissa?
bound to clouds on Katja Mustosen ja Jasu Parviaisen nykytanssia,
parityöskentelyä ja improvisaatiota yhdistävä duetto. Pilvet metaforana
maalaavat teokselle poettiset raamit, joiden sisällä tanssijat tutkivat
unelmoinnin ja haaveilun kokemuksellisuutta, fiktion värittämiä kehomaisemia ja ruumiillisuuden haastamista suhteessa painovoimaan.

Koreografia ja tanssi: Katja Mustonen & Jasu Parviainen
Äänisuunnittelu: Ilmari Tiitinen
Valosuunnittelu: Työryhmä + Rauli Katajavuori
Taiteellinen mentori: Mikko Makkonen
Valokuva: Jussi Ulkuniemi
kesto 45min
Työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus & Outokummun
kaupunki

SYKSY 2020

Sirkus jää pystyyn!

Osta liput

10. -11.10. Sirkus Supiainen: Sirkus jää pystyyn

17.-18.10. Sirkus Supiainen: Sirkus jää pystyyn

25.10. Sirkus Supiainen: Sirkus jää pystyyn

31.10.-1.11. Nuua: Hede klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Hede

Osta liput

7.-8.11. Wilma Seppälä & Onni Toivonen: Amalgam klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Amalgam

http://www.tiketti.fi/nayttamo

21.11. Mathilda Kauppila: Vakavasti otettavaa nykytanssia musikaalin ystäville klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Vakavasti otettavaa nykytanssia musikaalin ystäville

Osta liput

to 26.11. YKSIN SATEESSA -festivaali esitys klo 19 (LIPUT www.itak.fi)
su 29.11.  Tanssiesitys lapsiyleisölle YKSIN SATEESSA -festivaali klo 13 (LIPUT www.itak.fi)

Yksin sateessa-Joensuun nykytanssifestivaali 26.-29.11.2020

3.-4.10. Circus  Sabok: Don’t Leave Me Hanging klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Don’t Leave Me Hanging

22.-23.8. Metsä-esitys (paikka ilmoitetaan lipun ostaneille, ennakkovaraus välttämätön) klo 17 -18

Metsä – The Forest Project

22.-28.8. Pilke! -esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille! NÄYTTÄMÖ-teatterin  piha-alueella

Pilke!

5.-6.9 Blind Gut Company: Fierce klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Fierce

12.-13.9. Pete Poskiparta klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Pete Poskiparta – Mentalisti 3.0

18.-20.9. Duo Color Express: Vortex klo 19 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

Vortex

22.9. Sara Gurevitsch ja työryhmä: Zoe klo 19:00 NÄYTTÄMÖ -teatterissa

ZOE

KEVÄT 2020

Livestreamina toteutetut esitykset:

Jalmari: Trauma (live)

https://vimeo.com/403283029

Yei-T Friday Night Live From Näyttämö

https://youtu.be/s91z-GMVpWc

Miika Nuutinen: Kiertävän tarina

https://www.facebook.com/supiainen/videos/224414718842396/

db

https://youtu.be/HNIcy6-SfyI

14.3.kl0 19

db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita
järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio.  Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta

Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille.

Circ2m: Drops of Symbiotic Interactions – Nykysirkusteos symbioosista

7.-8.3. klo 19

Esityksessä syvennytään esiintyjien välisten suhteiden kautta symbioosiin neljään luokkaan:
parasitismiin, kommensalismiin, amensalismiin ja mutualismiin. Jokaisella luokalla on
omanlaisensa säännöt, jotka määrittävät suhteen luonteen.
Parasitismi eli loisinta – jossa loinen saa isännästään yksipuolista hyötyä.
Mutualismi(yhteistoiminta) – Molemmat osapuolet hyötyvät toisistaan
Kommensalismi(pöytävierassuhde) – Toinen hyötyy toisesta aiheuttamatta tälle haittaa
Amensalismi(epäsuorahaittasuhde) – Toinen osapuoli aiheuttaa tietämättään toiselle haittaa
hyötymättä tästä kuitenkaan itse
Lavalla nähdään neljä erilaista kohtausta, joissa jokaisessa syvennytään yhteen symbioosin luokista.
Esiintyjien lisäksi keskiössä ovat köydet, jotka kuvastavat symbioosille ominaista fyysistä sidettä.
Köyttä hyödynnetään monipuolisesti kuvastaan kunkin symbioosin luokan ominaisluonnetta.
Lopputuloksena innovatiivinen ja tanssillinen ilma-akrobatia teos, jossa esiintyjien väliset suhteet
ovat pääosassa.

Ohjaus ja käsikirjoitus: circ2m
Esiintyjät: Myrsky Rönkä ja Marjut Hernesniemi
Äänisuunnittelu: Teemu Kiiskilä
Valosuunnittelu: Paul Damade
Tuotanto:Circ2m ja Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö
(Alkuperäinene)Juliste: Jere Virta/ kuva: Pia Vainio
Teaser: Jussi Pajuniemi
Esitystä ovat tukeneet Taike Varsinais-Suomi, SKR Varsinais-Suomi, TOP-säätiö, Cirko-uuden
sirkuksen keskus, Sirkus Faktori

Liput täältä!

Työttömien teattari: Nimetön näytelmä työttömyydestä

Kun työllisestä tulee työtön, hän huomaa joutuneensa syöksykierteeseen, jonka pohjalta löytyy tuore kasa täytettäviä lomakkeita. Asunto, työ, oma-arvontunto, elämän ilo, nämä kaikki ja paljon muuta saa täyttämällä nämä hakemukset.

Hän menetti työnsä, hän menetti puolisonsa ja koiransa, jonnekin meni myös se itsemääräämisoikeus. Kuinka hän selviää tulevasta virastoverkosta? Säilyttääkö työtön järkensä vai hylätäänkö se pöydälle muiden hakemuksien seassa?
Jos kuvittelit näytelmien olevan pelkkää todellisuuspakoa, tulit katsomaan väärää näytelmää. Tervetuloa pahoittamaan mielesi Työttömien teatterin ensimmäisen näytelmän parissa. Täällä otamme todellisuudesta kiinni kaksin käsin.

Esitykset NÄYTTÄMÖ-teatterissa. Pilkontie 7,Joensuu
20.2.2020 (ennakko) klo 11
22.2. klo 19 ens-ilta
23.2. klo 19
26.2. klo 11
4.3. klo 11
5.3. klo 11

(Esityksiin vapaa pääsy)

Lumo Company: Kiljaise ennen kuin tipahtaa

1.2. klo 11 ja 19

Kiljaise ennen kuin tipahtaa sirkusteos pohjautuu visuaalisuuteen, näyttävään lajeja yhdistävään sirkustekniikkaan ja kahden yksilön väliseen kisailuun. Sirkusartistit ​Sini Napari ja ​Kanerva Keskinen tuovat sirkuskentälle uusia oivalluksia ja haastavat itseään yli lajirajojen.

Entiset luokkakaverit, nuorallatanssija Sini ja jonglööri Kanerva, ovat molemmat valmistuneet Salpauksen sirkusartistikoulutuksesta sirkusartisteiksi. Yhteinen koulutus- ja nuorisosirkustausta sekä samanlainen ajatusmaailma saattoivat heidät työskentelemään yhdessä. Kahden perinteisen sirkuslajin epätavallinen yhdistäminen sekä molempien lajien armottomuus kiehtovat esiintyjiä. Pitkäjänteistä harjoittelua vaativien lajien yhdistäminen vaatii esiintyjiltä luovuutta, rohkeutta ja periksiantamattomuutta.

Kesto noin 45 min,  Teos sopii yli 6-vuotialle.

Sirkus Supiainen: SIRKÜS

15.-16.2. klo 19  (+ yksityisnäytös klo 11)

Esitys rapistuneissa sirkusväreissä
Esitys ja esiintyjät Rauli Katajavuori, Miika Nuutinen, Teemu Riihelä

SIRKÜS on hauska ja yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva lämminhenkinen sirkusparodia joka elää ja hengittää menneisyyden sirkusromantiikkaa. Esitys tarkastelee sirkushistoriaan kuin menneisyyden sirkusvaunun rikkinäisestä ikkunasta.

Esityksn esiintyjät muuttavat roolihahmojaan numerosta toiseen, näyttämölle saapuu niin pöyhkeää ranskalaista baskeripäätä kuin kurimuksessa kärsivää sirkuseläintä, ja nähdään esityksessä huima washington trapetsi -numerokin. Ironisen ivallinen mutta kuitenkin lempeä ja herkkä SIRKÜS -esitys iskee silmää yleisölle, koko estetisoiva sirkustaide ja romantisoitu sirkuskuvasto päätyvät näyttämölle koko totuudessaan. Eikä ketään varmasti häiritse, vaikka vatsastapuhuja ei ole kovin hauska, temput eivät aina onnistu, tirehtööri on ylidramaattinen ja orkesteri soittaa vähän sinne päin. Mutta se kaikki kuuluu sirkukseen: mennyt loisto ja jäntevä nuoruus. Sama artisti esiintyy monella nimellä, myy välissä ylihintaista popcornia – taiteilijat venyvät kaikkeen. Ja kaikessa on vähän huijauksen makua, kuten sirkuksessa kuuluu ollakin!

Mutta kaikki esityksessä on kuitenkin totta, kaikki sirkus tapahtuu oikeasti siinä katsojien silmien edessä – ei ruudussa, ei virtuaalisesti. Keilat lentävät, ruoska napsuu, trapetsi keinuu ja haju tarttuu nenään. Ja kuten K.S. Stanislawskikin sanoi ’Sirküs – sirkus on paras paikka maailmassa’.

HERRA KOSKINEN: HOHDE

Ravintolataikuuden Suomenmestari Herra Koskinen tuo uuden HOHDE -lähitaikaa esityksensä Joensuun Näyttämölle 10.-11.1.2020

HOHDE tuo taikuuden ihmisten silmen eteen ja jättää unohtumattoman mielikuvan mahdottomuudesta. Koskinen on viihdyttänyt lähitaikuudella ympäri maailmaa jo lähes 20 vuoden ajan ja tuonut siihen mukaan oman tyylinsä ja karismansa. Nyt nähtävässä HOHDE esityksessä yleisö pääsee kokemaan miltä taikuus omissa käsissä tuntuu ja näkemään jotain aivan uskomatonta mitä ei voi sanoilla selittää. HOHDE tuo ravintolataikuuden teatteriin ja viihdyttää yleisöä rennossa tunnelmassa koko illan. Luvassa on unohtumaton ilta taikuuden ja viihteen parissa.

Esityksen kesto n. 60minuuttia

SYKSY 2019

Manifesti
7.12. klo 19
8.12. klo 19

Manifesti
‘Näinä aikoina viihde on vaikea laji.’
Lavastus, valosuunnittelu, suunnittelu, esiintyminen: Rauli Katajavuori
Suunnittelu, musiikki, esiintyminen: Juha Rautio

Runoilija-muusikko Juha Rautio ja sirkustaiteilija Rauli Katajavuori purkavat ja tutkivat humoristisessa teoksessaan poikkitaiteellisuutta. Itsetietoiset kalvosulkeiset analysoivat esittävän taiteen rajoja viihteestä taiteeseen, runoudesta sirkukseen. Alkaako tästä poliittisen sirkuksen paradigma? Onko tämä runosirkuksen kuolinisku? Onko tarkoitus naurattaa vai kutsua ajattelemaan? Tervetuloa kirkastamaan strategiaa kanssamme.

‘Jonglööri Samuli Männistön ja runoilijavirtuoosi Juha Raution Manifesti piti yleisöä lujassa otteessaan.’
– Seija Lappalainen, Lapin Kansa.14.11.2011

‘Esitys kulkee ironian ja nerokkuuden rajalla.’
– Erika-Evely Eisen, Sirkuspyramidi 3/2012 Kantaesitykset Helsingin Cirko-keskuksessa 12. – 16.11.2014

AMALGAM (vierailu)
14.12. klo 19
15.12. klo 19
Liput täältä!

Amalgam
Ohjaus: Onni Toivonen ja Wilma Seppälä
Käsikirjoitus: Työryhmä
Jonglööri: Onni Toivonen
Tanssija: Wilma Seppälä
Äänisuunnittelu: Konsta Leinonen
Amalgam on teos jongleerauksen ja tanssin yhteentörmäyksestä. Teos tutkii taiteenlajien rajapinnalta löytyviä mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia. Amalgam vie katsojan matkalle jossa keho, liike ja objektit kulkevat toisiinsa kietoutuneina kohti jotain osiaan suurempaa.
Jonglööri Onni Toivonen ja tanssija Wilma Seppälä ovat työskennelleet yhdessä keväästä 2018 lähtien. Toivonen on esiintynyt soolo- ja ryhmäteoksilla yli 15 maassa ja hänet on palkittu kansainvälisillä sirkusfestivaaleilla. Hänet tunnetaan liikkeellisestä ja uniikista jongleeraustyylistään. Seppälä opiskelee Tukholman taideyliopiston Dance Performance -linjalla. Hän on monipuolinen esiintyjä, jota kiinnostaa liikkeellinen keveys, kontrastit ja komiikka sekä monitaiteiset produktiot.
Esityksen äänimaailman luo äänisuunnittelija-muusikko Konsta Leinonen ja ohjauksellisena konsulttina toimii sirkustaiteilija Olli Vuorinen.

Supiaisen ohjelmalliset pikkujoulut
21.12. klo 19 (ainoastaan yksi näytös)

Liput täältä!

Sirkus Supiaisen ohjelmalliset pikkujoulut NÄYTTÄMÖllä

Tule seuraamme nauttimaan hauskasta ja viihdyttävästä pikkujouluohjelmasta. Ohjelmassa taikuutta, musiikkia ja sirkusohjelmaa.  Liity seuraamme ja tule kilistämään kanssamme syyskauden päättymisen ja joulun kunniaksi.


Valtteri Raekallio: Muistikuvia – Recollections

28.11. klo 19

Liput 15 € / 5 €

MUISTIKUVIA – RECOLLECTIONS

Taiteellinen suunnittelu ja toteutus: Valtteri Raekallio
Tanssi: Annamari Keskinen ja Valtteri Raekallio
Musiikin sävellys ja esitys: Meriheini Luoto (viulu, avainviulu, laulu, elektroniikka)
Live-elektroniikan koodaus: Kaj Mäki-Ullakko
Lavastus: Aino Koski
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Esitysteknikot: Johannes Vartola, Pauli Riikonen
Päiväkirjatekstit ja arkistokuvat ja -taltioinnit: Valtteri Raekallio
Kaitafilmikuvaus ja projisoinnit: Thomas Freundlich
Nuken rakennus: Saima Lahtinen
Nuketuksen konsultointi: Aati Saarva
Tuotantoassistentti: Riikka Laurilehto
Tuotanto: Raekallio Corp., Zodiak – Uuden tanssin keskus

Kuvat: Lauri Lundahl

Muistikuvia – Recollections on Valtteri Raekallion uusi teos, yhteistyössä tanssija Annamari Keskisen sekä viulisti Meriheini Luodon kanssa. Sukupolvien läpi katsova esitys tarkastelee ihmistä, sinua tai ainakin minua kysyen: Missä kulkevat muistojen, fiktion ja narraation rajat?

Teos on autofiktiivinen esityshybridi, jossa lapsuus, kuviteltu yhteinen historia, toteutumattomat tulevaisuudet ja oman kuolevaisuuden kohtaaminen muodostavat kehyksen kolmen taiteilijan vuoropuhelulle. Esitys venyttää totuuden rajoja luoden hauraan maailman tiedostamattomasta; muistomme ovat valheellisia ja tulkinnanvaraisia, ja rakennamme identiteettimme aina niistä luomiemme narratiivien pohjalta.

Muistikuvia – Recollections on osa Yksin sateessa -festivaalin ohjelmistoa. Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottama festivaali järjestetään Joensuussa 28.- 30.11.2019.
Katso koko ohjelma ja osta liput: www.itak.fi

Mappo Mondo, Dado Dans

DADODANS / Gaia Gonelli

Mappamondo

30.11.2019 

klo 13.00

klo 15.00

Mappamondo

Konsepti ja koreografia: Gaia Gonelli 

Tanssi: Leila Bakhtali

Musiikki: Marijn Korff de Gidts

Taiteellinen tuki: Wiebe Gotink ja Wies Bloemen 

Suunnittelu: Tessa Verbei

Valot: Ellen Knops
Konsultointi: Katerina Dietzova
Tekniikka: Natasja Giebels
Tuotanto: Lisa Donia ja Agnese Rosati
Tiedotus: Hedwig van der Zwaal

Tukijat: Fonds Podiumkunsten, Vsbfonds & Amsterdam Fonds Voor De Kunst

Kuva: Ben van Duin

Katso, kuuntele, haista ja kosketa..

Osallistu mielikuvitukselliseen matkaan halki maan musiikin ja tanssin tahdissa!

Käyttäen hiekkaa, maata, kiviä ja soittimia tanssija ja muusikko luovat oman maailmansa täynnä väriä ja musiikkia. Tanssien eri mantereiden musiikin kiemuroissa ja käyttäen luonnon ääniä he ottavat yleisön mukaan mielikuvitusmatkalle maan halki. 

Mappamondo on hollantilaisen ammattilaisryhmän musiikintäyteinen ja mielikuvitusta ruokkiva esitys, jossa maan äänet heräävät eloon. Esitys sopii lapsille aina kaksi vuotiaasta ylöspäin. 

Ikäsuositus 2-6 vuotta.

Mappamondo on osa Yksin sateessa -festivaalin ohjelmistoa. Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen tuottama festivaali järjestetään Joensuussa 28.- 30.11.2019.

Pete Poskiparta – Mentalisti 3.0 (vierailu)
Ainoastaan yksi näytös Joensuussa 1.12.klo 19. Liput 30 €

Mentalisti 3.0 muuttaa käsityksesi mahdottomasta!
Pete Poskiparran uusi Mentalisti 3.0 on mieletön tykitys mielen ihmeitä, mahdottomia tapahtumia ja hersyvän hauskaa komiikkaa. Koko valloittavan persoonansa peliin heittävä mentalisti lukee yleisönsä ajatuksia, leikkii mielen illuusioilla ja kokeilee muistinsa rajoja.
30-vuotista esiintyjäuraansa juhliva mentalisti on rakentanut juhlakiertueensa ohjelman heittämällä koko osaamisensa peliin. Show´ssa on mukana uudelleen sovitettuina parhaat ja kovimmat osuudet edellisiltä kiertueilta sekä koko joukko kokonaan uusia, huolellisesti käsin poimittuja ihmeitä, jotka saavat pääsi pyörälle. Tätä ei voi tarkemmin selittää, tämä on itse koettava!
Esityksen kesto 1 h 50 min sis. väliajan

’Yli 30 vuotta olen suunnitellut ja esittänyt ihmeitä ihmisten iloksi. Olen saanut esiintyä ympäri maailmaa paikoissa kuten Lontoo, Las Vegas, Chicago, Boston ja Tukholma sekä hakenut oppia maailman parhailta taikureilta ja mentalisteilta. Nyt on hyvä hetki heittää kaikki ässät pöytään ja tehdä show, jossa on vain
hauskimmat jutut ja hämmästyttävimmät ihmeet. Nähdään syksyllä.’
T. Pete


db (kantaesitys)
23.11. klo 19
24.11. klo 19

db on Rauli Katajavuoren uusin nykysirkussooloesitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.
Esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016

’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’
Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013

’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’
– Jussi Tossavainen HS 12.6.2011


Race Horse Company: Chevalier
16.11. klo 19
17.11.klo 11

Race Horse Company: Chevalier
Keppareita ja akrobatiaa
Chevalierissa nykysirkus kohtaa perinteisen hevossirkuksen. Sirkusnumerot taipuvat keppihevosten ratsaille, ja perinteistä numeropohjaisuutta rikotaan luoden teatraalisempi kokonaisuus.

Ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja esiintymisestä vastaa Race Horse Companyn taiteellinen johtaja ja sirkustaiteilija Kalle Lehto, joka on myös yksi ryhmän perustajajäsenistä. Lavalla nähdään laaja kavalkadi sirkuslajeja akrobatiasta klovneriaan keppihevosilla ja Lehdon omintakeisella break-tanssijan liikekielellä sekä humoristisella tyylillä höystettynä.


[heresy] (toiveuusinta)
9.11. klo 19
10.11.klo 19

[heresy]
‘Hienoutta, taitoa, outoutta ja yllätyksiä kerrakseen. Illan kuluessa yleisössä näkyi “ei voi olla totta” -eleitä ja hämmennyksen naurunpyrskähdyksiin kietovia reaktioita.’ – Jussi Tosavainen, HS 28.9.2013
Työryhmä Ohjaus, lavastus: Samuli Männistö
Tuotanto: Sirkus Supiainen / Samuli Männistö
Esiintyjät: Antti Nerg, Markus Nivala, Samuli Männistö & Laura Vuorjoki-Elo
Musiikki: Laura Vuorjoki-Elo
Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo
Valosuunnittelu: Saija Nojonen
Tarpeiston ja lavastuksen toteutus: Toni Saikkonen
Ääniteknikko: Antti Koukonen
Tukijat:Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Epic Juggling props, Koistinen kantele, Menu Spaustuve
Nimensä puolesta [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa. Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tämän tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat. [heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita.
[heresy]-esitys sai kantaesityksensä 25.9.2013 Helsingin Cirko-keskuksessa.

TOM OF CIRCUS (toiveuusinta)
19.10. klo 19
20.10. klo 19
2.11. klo 19
3.11. klo 19

https://youtu.be/3Czqn-lAWeA
TOM OF CIRCUS
‘refuge and liberation in art!’
Ohjaus: Rauli Katajavuori
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Puvustus: Laura Sariola
Esiintyjät: Lauri Koskinen, Rauli Katajavuori, Matti Koskela, Teemu Riihelä
Julisteen maalaus: Ville Löppönen, Tom, 2018, akryyli ja öljy kankaalle 73 x 60 cm
Juliste: Rauli Katajavuori
‘Sirkus Supiaisen Tom of Circus -esitys on mitä kiinnostavinta nykysirkustaidetta. Se ei asetu valtavirtaisen nykysirkuksen pirtaan vaan pikemmin se kommentoi ja polemisoi joitakin nykysirkuksen ominaisia piirteitä ja asetelmia. Samalla esitys viihdyttää, hauskuuttaa ja ihastuttaa.’ -Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 8.3.2018
Teesit:
1. ’TOM OF CIRCUS’ ei julista sanaa sillä ’TOM OF CIRCUS’ tietää kuinka maailma makaa.
2. ’TOM OF CIRCUS’ keskittyy asioiden todelliseen olemukseen, siihen mikä on kätketty, ja lopulta tuhottu.
3. ’TOM OF CIRCUS’ – esityksen ei ole tarkoitus herättää keskustelua koska taidepuheen aika on ohi.
4. ’TOM OF CIRCUS’ on taiteilijoiden masturbaatiota joka pakottaa yleisön luottamaan esiintyjiin sokeasti.
5. ’TOM OF CIRCUS’ ei välttele viihdyttävyyttä tai piiloudu ironiaan.
6. ’TOM OF CIRCUS’ tulee kiihottamaan älyäsi ja aistejasi.
7. ’TOM OF CIRCUS’ -Esitys koostuu tila-ajallisista kompositioista neljälle sirkustaiteilijalle.
8. Esitys on kuin kultainen leikkaus jatkuvassa muutoksessa komposition eläessä nahkauniformussaan.
9. Sanaton ja harmoninen dialogi kuljettaa sekä esiintyjät, että myös yleisön hetkestä hetkeen.
10. Tämän kaiken lisäksi ’TOM OF CIRCUS’ on myös neljän miehen herkkä ja virtuositeettia palvova hauska teos inhimillisyydestä. Kliseevapaata sirkusta rakkaudesta sirkukseen.
esityksen kesto 60min.


db (kantaesitys)
12.10. klo 19 (ensi-ilta)
13.10. klo 19

db (ensi-ilta 12.10.2019) esitys, äänet, valot, lavastus ja esiintyminen: Rauli Katajavuori puvustus: Laura Sariola lasimaalaukset: Ville Löppönen

db -esitys pohjaa taitelijalähtöisen, itsetehdyn, kotikutoisuuden sekä keskeneräisyyden käsitteisiin, joiden keskeisenä tapahtumana on uudelleen kokoamisen ja tulkitsemisen teema. Rikkomisen sekä purkamisen kautta kurotetaan kokoamiseen, jota kautta päästään jonkinlaiseen (uus)kubistiseen uudelleen tulkintaan. Samoja asioita järjestetään uudelleen ja uudelleen uusiin muotoihin, variaatio teemasta seuraa toistaan. Esitys antaa aikaa olla ja ajatella. Aivan kuin tavoitteena olisi tuoda esiin käsityksissämme ja käsitteissä piileviä ristiriitaisuuksia ja osoittaa yleisesti merkitysten häilyvyys toteuttamalla esityksellinen dekonstruktio. Esitys on eräänlainen sakraalimaalaus tässä ajassa. db on teos, jossa esittävän ja ei-esittävän elementit synnyttävät uuden näkökulman ja tulkinnan. Esitys on yksinkertaisen kaunista sanatonta sirkustaiteen runoutta.

Esityksen kesto 50 min. Suositus yli 12-vuotiaille. Liput: 25 /15 € Videokatkelma otettu ensi-iltanäytöksestä 12.10.2019. Kuvattu kännykällä

db -esitys tarjoaa vastapainoa ’Rauli Katajavuoren duracell-pupumaiselle menolle ja kiihkeälle paasaamiselle. -Veera Kuure, Lapin kansa 7. 11.2016

’Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.’ – Jussi Tossavainen Julkaistu: HS 28.9.2013

’Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.’ – Jussi Tossavainen HS 12.6.2011

https://youtu.be/HNIcy6-SfyI

db -esitykseen liittyvä pop-up taidenäyttely. 10.-11.9.2019 klo 19 – 21. (vapaa pääsy)

Näyttely esittelee Ville Löppösen db-esitystä varten maalaamia lasimaalauksia. Teokset heijastetaan esiin NÄYTTÄMÖn ulkoseiniin.
db-esitykseen liittyvä popup-valotaidenäyttelyn avulla taistellaan pimeän vuodenajan tuomaa ankeutta vastaan. Näyttelyn heijastetut lasimaalaukset muuttavat Pilkontien NÄYTTÄMÖ-rakennuksen taidemaalarin kankaaksi tai toisin sanoen heijastetuilla
lasimaalauksilla tuodaan muraali-, lasi- ja valotaideyhteen.

Popup-taidenäyttelynyhteydessä myös tulitaidetta, molempina päivinä klo 20

Näyttely toimii johdantona ja luo sillan Ville Löppösen lasimaalauksista NÄYTTÄMÖllä ensi-iltansa saavaan Sirkus Supiaisen db-esitykseen!

https://youtu.be/ftHNXkqbE_I

Kaikki pelastettu -monologiesitys
28.9. klo 19
29.9. klo 19

Liput täältä!

Kaikki pelastettu
TEKSTI Jukka Moskuvaara
OHJAUS Tuire Hindikka ja Pirkko Kurikka
SKENOGRAFIA Vilma Gröhn ja työryhmä
YHTEISTUOTANTO Ihmisen Teatteri ry ja Joensuun kaupunginteatteri
VALOSUUNNITTELU JA TOTEUTUS Tatu Vuori / Vuorenvoima
Rooleissa: Toni Riihiluoma

MIES JOKA SANOO OLEVANSA KAIKKI PELASTETTU MIES
Tämä mies on mies jolla ajattelee kaiken olevan hyvin. On koettu Alpit, maailman parhaat vuoret.
On eletty lapsuus, leikkejä ja pelejä täynnä. On kirkonrottaa parempi peli. On kesät jolloin suurennuslasi käryttää kumia, tervapahvia ja asvalttia. On isot pojat. Otetaan turpaan ja annetaan turpaan, kahden kylän rajalla. On Nokian kaapelipamput ja Erikssonin puhelinkopit. Oli lapsuus ja nuoruus. Nyt on ruuhkavuodet.
Esitys piirtää nuoren suomalaisen perheenisän kuvan, joka ei rakennu saunan, sisun, talvisodan ja koskenkorvan varaan. “Kaikki tietää Alpit. Mäki tiedän. Oon ollu Alpeilla. Kaikki on ollu. Tietysti. Onhan ne maailman parhaat vuoret.”
Tuotanto on Joensuun kaupunginteatterin ja Ihmisen Teatterin yhteistuotanto
https://www.facebook.com/pages/category/Artist/Ihmisen-Teatteri-1400194786953892/

Fatal Instrument SHOW
5.10. klo 19
6.10. klo 19

Liput täältä!

Esityksen nimi: Fatal Instrument Show
Ryhmä: Fatal Instrument
Maa: Suomi
Esiintyjät: Tatu Kalliomäki, Jaakko Hutchings, Eikka Alatalo
Tyylilaji: Toiminta, Komedia, Taistelulajit, Sirkus ja Musiikki
Kesto: 45 min
Kieli: suomi, englanti
Soveltuvuus: Kaiken ikäisille
Nettilinkit: www.fatalinstrument.fi
Facebook: https://www.facebook.com/fatalinstrument
Instagram: https://www.instagram.com/fatalinstrument/

Fatal Instrument ryhmä tuo lavoille ennennäkemättömän yhdistelmän taistelulajeja,
sirkusta, komediaa, draamaa ja livemusiikkia. Esitys on tehty pilke silmäkulmassa ja
se antaa katsojalle mahdollisuuden kokea laajan kirjon eri taitolajeja kuten
tikastasapainoilua, voltteja, stuntteja, kung fu:a, itämaisten aseiden, kuten
nunchakujen käsittelyä, musisointia ja komiikkaa. Kaikki kolme esiintyjää ovat omien
lajiensa huippuja ja heidän ainutlaatuiset ohjelmanumeronsa sulautuvat
viihdyttäväksi kokonaisuudeksi, jollaista kukaan muu maailmassa ei esitä.
Omintakeisella tyylillä toteutettu esitys on kertomus kolmen miehen unelmista ja
heidän kokemistaan vastoinkäymisistä matkalla showbisneksen huipulle. Show on
tehty toimintapainotteisella otteella ja herättää yleisössä jännitystä, hämmästystä ja
naurua. Fatal Instrument on uuden sukupolven esiintyjäryhmä, joka tuo näyttämöille
uutta nähtävää vahvalla Rock -asenteella. Esitys on tehty suurella sydämellä ja
kunnianhimoisella otteella.


Matkalaukkusirkus (vierailu)
21.9. klo 19
22.9. klo 11

Matkalaukkusirkus on matkalaukkuun mahtuva esitys, joka vie yhden miehen voimin sirkuksen monta jännittävää ulottuvuutta yleisön kuin yleisön luokse. Matkalaukkusirkus on vartavasten suunniteltu sopimaan tilaan kuin tilaan.

Esityksessä nähdään muun muassa erikoista ja taitavaa jongleerausta moneen lähtöön. Myös taikatemppu tai kaksikin sekä pallovipulauta kuuluu Kai Kuutamon repertuaariin, eikä eläinnumeroitakaan ole unohdettu! Miten kaikki tämä voi mahtua matkalaukkuun?! Se selviää tietysti Matkalaukkusirkus-esityksessä! Sirkustaiteilija Kai Kuutamo juontaa itse koko esityksen, ja vuorovaikutus lapsiyleisön kanssa on tärkeässä roolissa.
Kesto: noin 35 minuuttia

Kohdeyleisö: 2-vuotiaasta lähtien ylöspäin koko perhe

Matkalaukkusirkusta tukevat:
Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto
Sirkussirkus Putiikki

PALAUTTEITA
”Ihan paras sirkus oli! 5/5 tähteä.”
– Katsoja Seikkailupuistossa

”Hauska esitys myös aikuisille!”
– Katsoja Seikkailupuistossa

”Tosi hieno esitys! Ja tosi hienot temput myös!”
– Lapsi Kaarinassa

”Mä toivon, että sä tulet pian taas uudestaan esiintymään! Sopisiko vaikka huomenna?”
– Lapsi Turussa

”Olit todella läsnä lasten kanssa ja otit heidät hienosti mukaan esitykseen.”
– Ohjaaja Silvan päiväkoti, Kemiö

”Kiitokset esityksistä, lapset olivat innolla mukana ja pienetkin jaksoivat hyvin.”
– Päiväkodin Johtaja

”Tykkäsin todella paljon, ja lapset olivat aivan haltioissaan. Mukavaa kun otit huomioon myös yleisöstä tulleet lukuisat kommentit.”
– Päiväkodin Johtaja

”Kiitos hienosta esityksestä! Sait jopa 1,5v. vauhtiviikarin olemaan paikallaan tuon esityksesi ajan.”
– Perhepäivähoito, Kaarina

PILKE!-festivaali 7.-15.9.2019
PILKE! – esittävän taiteen festivaali lapsille ja nuorille!

Pilke! -on esittävän taiteen festivaali, joka tarjoaa laadukasta ohjelmaa lapsille ja nuorille.
Festivaali järjestetään Sirkus Supiaisen NÄYTTÄMÖ-teatterissa Joensuussa. Tällä festivaalilla haluamme tuoda esiin ja edistää lastenkulttuuria, inspiroida ympärillä olevia ihmisiä ja olla rakentamassa parempaa, yhteisöllistä ja tapahtumarikasta Pohjois-Karjalaa. Festivaalin ohjelma koostuu lapsille ja nuorille suunnatuista ammattilaisten toteuttamista sirkus- ja teatteriesityksistä. Festivaalin yhteydessä järjestetään myös sirkustyöpajoja aiheesta kiinnostuneille. Tulevien vuosien Pilke-festivaaleille kutsumme myös Pohjois-Karjalaiset harrastustoimijat mukaan esittämään lapsien ja nuorten itsensä esittämiä esityksiä hyvällä esityskäyttöön suunnitellulla näyttämöllä.

Liput täältä

Pilke!-festivaalin ohjelma:

Ulkopuolella 7.- 8.9.2019 klo 19
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori
Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.
Esityksen kesto 50min

Kiertävän tarina 14.9.2019 klo 16

Liput täältä!
Miika Nuutisen Kiertävän tarina -esitys on fiktiivinen kertomus perinteisestä sirkuksesta. Se vie katsojan sirkuksen maailmaan ja sen kulisseihin. Se valottaa yleisölle myös esiintyjien taustoja ja tavoitteita.
Mitä kaikkea tapahtuukaan ennen esityksen alkua? Mitä näytöksen päätyttyä? Ja mitä kaikkea uhrauksia ja työtä sirkustähden elämä on vaatinut? Esitys sopii kaikenikäisille.

https://youtu.be/73hivuOoKYM

Taikuri 14.9.2019 klo 18
´Pieteetillä toteutettu illuusion ja silmänkääntötemppujen maailmaan vievä Taikuri-esitys on pienimuotoinen VAU-elämys sekä aikuisille että lapsille.‘ Sanna Jääskeläinen, Karjalainen 26.1.2019
Työryhmä: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen
Työryhmä Katajavuori & Nuutinen toteuttavat mystisen esityksen taikuudesta. Pintapuolelta Taikuri näyttäytyy äärimmäisen klassisena taikuusesityksenä, mutta samalla teos tulee yllättämään olemalla kaukana siitä mitä taikuudelta odotat. Esityksessä pelataan taikuuden esittämisen perinteen ja muodon pelikentällä. Kaikki tapahtuu paljaasti, ilman taikuutta, mutta silti teos tulee huijaamaan jokaisen.
Taikuri – vie katsojan mukanaan viihdyttävälle matkalle, jossa taikuus on läsnä.
Taikuri on itseasiassa kuin suuri taikatemppu, joka onnistuu olemaan samaan aikaan lumoava ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.


Yhden miehen sirkus
14.9.2019 klo 19
15.9.2019 klo 19

Yhden Miehen Sirkus
Esitys ja esiintyminen: Miika Nuutinen

Miika Nuutisen Yhden miehen sirkus –esitys koostuu monipuolisesta ja tasokkaasta jongleerauksesta ja tasapainoilusta. Esityksessä katsojat otetaan mukaan kohteliaasti keskustellen. Miika Nuutinen ottaa yleisön osaksi esitystä ja esityksen aikana useampi henkilö pääsee iästä ja taitotasosta riippumatta osallistumaan ja kurkistamaan sirkustaiteen
saloihin.

Duo Sabok: Sabotage 3.8.2019 klo 19 (demo)

Duo Sabok: Sabotage (vierailu, residenssityöskentelyjakson demo-esitys)
Artistit sekä ohjaus: Saana Leppänen (FI) Kert Ridaste (EE)
Yhteistuottaja: Sirkus Aikamoinen (Suomi)
Residenssit: Näyttämö (Suomi), Suptobia (Ruotsi), Kam Hram (Kroatia), Circus I love you (Ruotsi), PartnerAkro (Viro)
Musiikkin sävellys: Magnus Larsson
Esityksen kesto: ei tiedossa, arvio 30 minuuttia
Kohdeyleisö: suunnattu nuorille aikuisille (13-20 vuotiaat), sopii kaikeinikäisille (yli 7 vuotiaat)

Kaksi sirkus artistia Suomesta ja Virosta kokoavat esityksen, missä tanssi, pariakrobatia ja cyr rengas kietoutuvat yhteen köysien avulla luoden visuaalisesti stimuloivan kokonaisuuden. Sabotage on sukupuolineutraali sirkusesitys itsensä hyväksymisestä ja sisäisen rauhan löytämisestä. Sabotage on tarina sukupuolineutraalista henkilöstä, joka käy keskustelua oman sabotoijansa kanssa. Yleisö seuraa hänen matkaansa kohti itsensä hyväksymistä ja sisäisen rauhan löytämistä sirkuksen kautta. Useimmilla elää pieni sabotoija sisällään, joka vaikeuttaa unelmien saavuttamista luomalla epävarmuuden tunteen ja jättämällä ihmisen omalle mukavuusalueelleen. Sabotage luo maailman missä keskitymme hetkeen. Esitys tutkii samankaltaisuuttamme ja miten erilaiset kehot voivat toimia yhdessä. Sabotage korostaa molempien sukupuolten lempeän kauniita ja hauraita puolia.

Nettisivut: www.duosabok.com


Suomen vanhin Runosirkus
Juha Raution, Miika Nuutisen ja Rauli Katajavuoren vähän kaikkea sekoittavalla runosirkusesityksellä on keikkailtu paljon viime vuosina. Teos yhdistää lavarunouden, jongleerauksen ja singersongwriter-materiaalin hämmentävällä tavalla. Tyylilajit liukuvat avantgardeviihteestä painajaismaiseen ruotsinlaivaspirittiin liian lyyrisiä omia maaleja unohtamatta.

Mitä tämä oikein on? Miten tekstit, musiikki sekä jongleeraus ja muut ekstaasitekniikat liittyvät toisiinsa? Onko tämä viihdettä vai taidetta? Miksi minä kuulen tästä vasta nyt? Miksi ihmeessä toin lapseni katsomaan tätä?
https://vimeo.com/219559887
25.5. 2019 klo 19
26.5. 2019 klo 19


WireDo (vierailu)
Hanna Moisalan sooloteos WireDo yhdistää ennennäkemättömällä tavalla japanilaisen sidontataiteen Shibarin sekä sirkuksesta tutun nuorallatanssin. Kolmiulotteinen WireDo on vahvasti visuaalinen teos, joka pohtii miten ihminen muuttuu silloin kun hän antautuu sidottavaksi. Kahden erilaisen taiteenlaijin yhdistäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia tasapainon etsimiseen ja ihmisvartalon manipuloimiseen.
Kesto: 45min
https://youtu.be/kfqd5ozqyZU

17. 5.2019 klo 19
18.5.2019 klo 19


Vagabond vierailu
Vagabond on irtiotto tutusta ja turvallisesta jossa lähtöpistettä tai päämäärää ei turhaan alleviivata. Esitys on tunnelmallinen, leikittelevä ja tiivis kuvaus kahden karkurin ohikiitävästä hetkestä

Kaksi naista pakomatkalla, vapaudestaan taistellen. Esitys hengästyttää ja jännittää kun ystävykset tasapainoilevat korkealla vaijerilla ja kävelevät pullojen päällä. Matka koettelee ystävyyttä eikä vaarallisilta hetkiltä voida välttyä.

Esitys on maustettu sirkuksella ja se haisee bensalle. Vagabond kutsuu katsojat mukaan moottoriäänteen saattelemana tälle rock’n roll tarinalle.

11. 5.2019 klo 19 (ennakko ensi-ilta)
12.5.2019 klo 19


KATKOS (vierailu)
Fyysistä teatteria. Vaikeudesta kohdata.

Katkos on esitys siitä, miten ihminen himoitsee tulla muiden kohtaamaksi
– vaikka samalla unohtaa itse, kuinka kohdata muut.
Esitys tutkii humoristisella otteella ja fyysisen teatterin keinoin vuorovaikutuksen katkosta, ristiriitaa meidän tekojemme ja halujemme välillä.

”Erityisen viehättävä, lämmin ja liikuttava –” (Kauppinen Eeva, sanomalehti Kaleva 29.9.2018)

Katkos on fyysiseen teatteriin erikoistuneen Pieni Kollektiivi -ryhmän teos. Esiintyjät, Emma Virta ja Ines Kakkonen, yhdistelevät teoksessaan omalaatuisella tavalla fyysistä teatteria sekä mime corporel -tekniikkaa. Esityksen äänisuunnittelusta ja sävellyksistä vastaa Joonatan Turkki.

Katkos käsittelee vuorovaikutuksen ongelmallisia koukeroita episodimaisesti, kuuden
itsenäisen tarinan kautta. Esitys tarkastelee meidän tapaamme olla yksin ja yhdessä sekä perustavanlaatuista rakkauden kaipuuta. Katkos on esitys niille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan elämän yksinkertaisia, mutta niin jokapäiväisiä haasteita uudella tavalla.

Katkos antaa katsojalleen tilaisuuden nauraa myös itselleen sekä tutustua Suomessa vielä
harvoin nähtyyn taidemuotoon, mime corporeliin. Esityksen tarinankerronnan kielenä
ovat liike ja keho. Esityksessä ei käytetä puhetta, joten se sopii kaikille katsojille kielestä riippumatta.

Konsepti ja lavalla: Emma Virta ja Ines Kakkonen
Musiikki ja äänisuunnittelu: Joonatan Turkki
Grafiikka ja valokuvat: Laura Tikkanen ja Matti Vahtera

Esityksen kesto: noin 50 minuuttia
Ikäsuositus: yli 10-vuotiaat
https://youtu.be/c_Y2B99O6ng

4.5.2019 klo 19
5.5.2019 klo 19

Red Nose Company: Keisarin uudet vaatteet (vierailu)
Suosittu koko perheen kiertue-esitys vihdoin Joensuussa!
”Ihanaa katsoa oivaltavaa ja lasta arvostavaa esitystä, joka sekä viihdyttää ja että ajatteluttaa
myös aikuista.”
– katsoja, 40 v
”Viis kautta viis!” – katsoja, 7 v

Huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama hyppäävät roolista toiseen ja huomioivat kaikenikäiset katsojat. H.C.Andersenin klassikkosatuun punotaan menevää musiikkia Aviciista Abbaan. Lapsille tarina tarjoaa oivalluksia koulumaailmasta, vanhemmille katsojille Keisarin uudet vaatteet on poliittisempi satiiri — mutta yksi asia on universaali ja varma: alastoman keisarin takapuoli naurattaa meitä kaikkia.

“Klovnien rehellisyys on aseistariisuvaa.” **** – HS, Maria Säkö
”Taidokas, selkeä, älykäs, hauska ja huh ja vau!” – Teatteri ja Tanssi -lehti, Nina Jääskeläinen

Lisäksi pari linkkiä blogeihin:
”Taas kerran Red Nose Company iskee kultasuoneen ja tuloksena on hirveän viihdyttävä ja
pikkaisen anarkistinenkin esitys… Huumoria on tarjolla niin lapsille kuin aikuisillekin. ”
– Paljon
melua teatterista -blogi (http://paljonmeluateatterista.blogspot.fi/2017/10/keisarin-uudetvaatteet-
red-nose.html)

”Suomen teatteritaivaan tämänhetkistä täydellisintä viihdyttämisnautintoa. Tuskinpa milloinkaan
ennen olen kokenut yhtäaikaista lasten ja aikuisten oikeamielisyyden riemua niin osallistuvana,
kommentoivana vuoroin kuiskauksen hiljaisuudeksi hiljentyneenä vuoroin valtoimenaan ääneen
asiaan reagoivana kuin tässä teatterin huippuesityksessä… sydämestä lähtevää hymyä ja naurua”

Lahen uutisia -blogi (https://lahenuutisia.vuodatus.net/lue/2017/10/veijareita)
*

TYÖRYHMÄ
Suunnittelu ja toteutus: Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama
Tuotanto: Niina Bergius ja Tinni Torikka
Ikäsuositus: 6-vuotiaasta ylöspäin
Kesto noin 1 h
Esitys sai ensi-iltansa Aleksanterin teatterissa Helsingissä 17.9.2017.

www.rednose.fi
@rednosefi
#rednosefi

Red Nose Company: Keisarin uudet vaatteet
27.4.2019 klo 19 (ainoastaan yksi näytös)

Riäkkyteatteri: Jäniksen vuosi (vierailu)

”Kattokaas muijat, siin on mies jol on menneisyys”.
Vatanen on mies, jota kaikki kutsuvat vain Vataseksi, jopa Vatasen vaimo. Edes tässä esittelyssä ei käy ilmi Vatasen etunimi, sillä eihän kukaan sitä muista. Insinöörin ura, selustassa vaaniva burnout, masennuslääkkeet, rakoileva avioliitto, alkoholi ja televisiohömppä; näistä rakentuu Vatasen elämä… mutta sitten Vatasen tielle pomppaa Jänis ja kaikki, aivan kaikki, muuttuu. Tervetuloa seuraamaan Vatasen muuttuvaa elämää!

Ohjaus: Kirsi Koskelo
Rooleissa: Kalevi Harinen, Anne Salin, Anna Antikainen ja Mammu Koskelo
LIPUT: 15/12/8€ (ovelta tuntia ennen näytöksen alkua)
ennakkolippuvaraukset osoitteeseen info.riakkyteatteri@gmail.com tai puh 050 5743412
www.riakkyteatteri.fi

12.4.2019 klo 19


Matti Nykänen – Hyppy Sumuun (vierailu)
Tiedät nimen ja lööpit, mutta tunnetko ihmisen niiden takana?

Matti Nykänen – Hyppy Sumuun -monologinäytelmä raottaa ovea Suomen legendaarisimman urheilijan mieleen. Mitä Matti Nykänen haluaa sanoa elämästään ja hyppyuran jälkeisistä vuosista? Entäpä hänen läheisensä Matista?

Näyttelijä Tatu Mönttisen kirjoittaman, lukuisista Mattia käsittelevistä kirjoista ja tv-haastatteluista koostetun, dokumenttiteatterimaisen esityksen lähes kaikki repliikit ovat oikeasti sanottuja. Tule katsomaan mitä sanottavaa Nykäsellä on rakkaudesta, masennuksestaan, perheestään, strippausurastaan, unohtamatta tietenkään Matin legendaarisia lausahduksia.

Se on kuulkaas fifty-sixty a mahikset, että tuut pitämään tästä esityksestä.

Ohjaus: Seppo Honkonen
Lavalla: Tatu Mönttinen
Valo-ja ääni: Juuso Voltti
Ääninäyttelijät: Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen

5.4. 2019 klo 19
6.4. 2019 klo 19


Kahden soolon ilta (vierailu)
SenseS
Ohjaus ja konsepti: Emma ja Markus Nivala
Esiintyjä: Emma Nivala
Äänimaailma: Toni Perttula
Esityksen kesto: n. 30min
SenseS käsittelee sirkuksen ja esittävän taiteen keinoin aisteja sekä aistittomuutta ja niiden vaikutusta ihmisen olemiseen, elämiseen ja tekemiseen. Tämä koskettava nykysirkusteos vie katsojan mukanaan aistikkaalle matkalle ajatusleikkien maailmaan.

Esityksen valmistamista ovat tukeneet:
Taike
Eero Rantasen taidekokoelmien ystävät ry
Sirkus Supiainen
Villa Karo

Rytmipallot
Esitys ja esiintyjä: Markus Nivala
Ääniteknikko: Antti Koukonen
Esityksen kesto: n. 20min
Rytmipallot teoksessa yhdistyy rytmien tutkiminen jongleerauksella sekä fyysisen komedia. Esitys on vilpitön kuvaus jonglöörin tutkimusmatkasta rytmimusiikin tuottamisen maailmaan jongleerausen keinoin.
https://youtu.be/cs9rfZw_gPE

Esityksen valmistamista ovat tukeneet:
Koneen säätiö
Taike
Sirkus Supiainen
Villa Karo

15.3. 2019 klo 19
16.3. 2019 klo 19

Herra Koskinen: VIRHE

Taikuri vaarantaa henkensä joka ilta!

Herra Koskinen on taikuri sekä jonglööri ja vaarantaa henkensä lavalla joka ilta katsojien viihteeksi hänen VIRHE, taikaa ja viihdettä -esityksessä.

Herra Koskinen on yksi harvoja esiintyjiä maailmassa joka jongleeraa esityksessä oikeilla käyvillä moottorisahoilla ja käytössä ovat myös aidot alkuperäiset terät, jotka pyörivät 15 000 kierrosta minuutissa tyhjäkäynnillä, mikä tekee niistä jongleeraamiseen erittäin vaarallisia. Riskit ovat todellisia ja virheisiin ei ole varaa.

Herra Koskisen VIRHE -esitys esitetään nyt ensimmäistä kertaa teatterissa. Tällä esityksellä Koskinen on elättänyt itsensä taikurina jo kymmenen vuotta ja nyt ensimmäistä kertaa tämä esitys on avoinna yleisölle julkisena näytöksenä. Aikaisemmin hän on esittänyt tätä vain yksityisissä yritystilaisuuksissa.

Esitys on nyt muokattu teatteriin sopivaksi ja mukana on myös taikatemppuja, joilla Koskinen on voittanut Ravintolataikuuden Suomenmestaruuden. Jonglöörinä hän on yksi maailman arvostetuimpia ja esityksessä hän myös näyttää miksi näin on.

VIRHE -esityksen teatteriensi-ilta on Joensuussa, NÄYTTÄMÖllä 9.3. klo 19

Esityksiä Joensuussa on vain kaksi kappaletta:
Lauantai 9.3. klo 19 (ensi-ilta)
Sunnuntai 10.3. klo 19

Paikka: NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, Joensuu
Esityksen kesto: 60 minuuttia.
Ikäsuositus: +16

Esiintyjästä:
Herra Koskinen on Ravintolataikuuden Suomenmestari sekä Maailmanennätys Jonglööri.
Useasta tv-ohjelmasta tuttu (mm. Nelonen, MTV3, Yle) Koskinen on myös kansainvälisesti menestynyt ja esiintynyt jo 18 eri maassa.

Turkulainen taiteilijanimeltään Herra Koskinen, eli Lauri Koskinen asuu nykyään Kirkkonummella ja aloitti esiintymisen jo 1998 ja on kehittänyt itseään esiintyjänä vuosi vuodelta. Tämä 21 vuoden kokemus tulee selvästi esille hänen lavapersoonassa ja karismassaan.

”Noi sun jutut oli niin hauskoja et ne olis toiminut ilman noita temppujakin” -Sami Hedberg

”Tätä esitystä ei voi yksinkertaisesti kuvailla, vaan se on nähtävä” -Ruutu.fi

”Otit hyvin yleisön haltuun ja olit uskomattoman taitava ja hauska” -Viking Line

www.herrakoskinen.com


Puhuva kuusi
Koko perheen tanssisatu Puhuva kuusi kutsuu mukaan suomalaisten kansantarinoiden maailmaan. Sadussa metsässä retkeilevät lapset kohtaavat kansanperinteestä tuttuja, jännittäviäkin hahmoja, joista he saavat rohkeuden ja suvaitsevaisuuden avulla uusia ystäviä.

Perinteiset tarinat kietoutuvat yhteen uuden kansantanssin kanssa upean nykykansanmusiikin säestämänä. Esityksen tähtinä loistavat Motoran 13-16-vuotiaat tanssijat. Tervetuloa seikkailuun!

ESITYKSET TORSTAINA 28.2. KLO 17.30 JA 18.30
Kesto n. 25 minuuttia.
Liput 6e, myynti ennakkoon Motoran verkkokaupasta tai ovilta mikäli tuolloin lippuja vielä jäljellä. Hanki omasi ajoissa! Kumpaankin näytökseen mahtuu n. 50 katsojaa.


Taikuri
Työryhmä: Rauli Katajavuori ja Miika Nuutinen

Työryhmä Katajavuori & Nuutinen toteuttavat mmystisen esityksen taikuudesta. Pintapuolelta Taikuri näyttäytyy äärimmäisen klassisena taikuusesityksenä, mutta samalla teos tulee yllättämään olemalla kaukana siitä mitä taikuudelta odotat. Esityksessä pelataan taikuuden esittämisen perinteen ja muodon pelikentällä. Kaikki tapahtuu paljaasti, ilman taikuutta, mutta silti teos tulee huijaamaan jokaisen.

Taikuri – vie katsojan mukanaan viihdyttävälle matkalle, jossa taikuus on läsnä.

Taikuri on itseasiassa kuin suuri taikatemppu, joka onnistuu olemaan samaan aikaan lumoava ja ajatuksia herättävä kokonaisuus.

24.1. 2019 klo 19
25.1. 2019 klo 19
14.2. 2019 klo 19
15.2. 2019 klo 19
16.2. 2019 klo 19

https://youtu.be/Rvf5_9kOUOE

TOM OF CIRCUS
‘refuge and liberation in art!’

Ohjaus: Rauli Katajavuori
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Puvustus: Laura Sariola
Esiintyjät: Lauri Koskinen, Rauli Katajavuori, Matti Koskela, Teemu Riihelä
Julisteen maalaus: Ville Löppönen, Tom, 2018, akryyli ja öljy kankaalle 73 x 60 cm
Juliste: Rauli Katajavuori

‘Sirkus Supiaisen Tom of Circus -esitys on mitä kiinnostavinta nykysirkustaidetta. Se ei asetu valtavirtaisen nykysirkuksen pirtaan vaan pikemmin se kommentoi ja polemisoi joitakin nykysirkuksen ominaisia piirteitä ja asetelmia. Samalla esitys viihdyttää, hauskuuttaa ja ihastuttaa.’ -Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 8.3.2018

In our work we have no statements to make as we already know how the world lies. We are thinking only about the image itself, hidden, but then destroyed. ‘Tom Of Circus’ is not conversation piece, it is masturbation piece that produces a strong respect for our witty creation.

Kantaesitys / Premiere: 7.3.2018 Barker-teatteri Turku, Finland

Teesit:
1. ’TOM OF CIRCUS’ ei julista sanaa sillä ’TOM OF CIRCUS’ tietää kuinka maailma makaa.
2. ’TOM OF CIRCUS’ keskittyy asioiden todelliseen olemukseen, siihen mikä on kätketty, ja lopulta tuhottu.
3. ’TOM OF CIRCUS’ – esityksen ei ole tarkoitus herättää keskustelua koska taidepuheen aika on ohi.
4. ’TOM OF CIRCUS’ on taiteilijoiden masturbaatiota joka pakottaa yleisön luottamaan esiintyjiin sokeasti.
5. ’TOM OF CIRCUS’ ei välttele viihdyttävyyttä tai piiloudu ironiaan.
6. ’TOM OF CIRCUS’ tulee kiihottamaan älyäsi ja aistejasi.
7. ’TOM OF CIRCUS’ -Esitys koostuu tila-ajallisista kompositioista neljälle sirkustaiteilijalle.
8. Esitys on kuin kultainen leikkaus jatkuvassa muutoksessa komposition eläessä nahkauniformussaan.
9. Sanaton ja harmoninen dialogi kuljettaa sekä esiintyjät, että myös yleisön hetkestä hetkeen.
10. Tämän kaiken lisäksi ’TOM OF CIRCUS’ on myös neljän miehen herkkä ja virtuositeettia palvova hauska teos inhimillisyydestä. Kliseevapaata sirkusta rakkaudesta sirkukseen.

esityksen kesto 60min.

7.2. 2019 klo 19
8.2. 2019 klo 19
9.2. 2019 klo 19
21.2. 2019 klo 19
22.2. 2019 klo 19
23.2. 2019 klo 19


Kapula Kollektive: Klyyvari
Sirkustaiteilijat Susanna Liinamaa ja Kalle Lehto, sekä muusikko Yrjänä Sauros tuovat Joensuuhun nykysirkusta, kerrontaa ja musiikkia yhdistävän esityksen lapsille.

Esitys pohtii yksinäisyyttä ja hyväksytyksi tuloa lasten silmin ja tarinoiden muodossa. Esityksen päähenkilö on Sauroksen luoma hahmo nimeltään Klyyvari, isonenäinen pieni mies, joka on syntynyt munasta ja muuttaa keskelle metsää pieneen, hylättyyn mökkiin. Metsän vieressä on kylä, johon Klyyvari lähtee silloin tällöin asioille ja luonnollisestikin törmää reissuillaan kylän ja metsän asukkaisiin. Kuinka Klyyvari otetaan vastaan kylässä? Ystävystyykö hän ihmisten kanssa, entä mitä metsän eläimet tuumaavat muukalaisesta? Kiinnittävätkö muut huomiota Klyyvarin erikoiseen ulkonäköön? Klyyvari kun itse on komeasta nenästään hyvin ylpeä, eikä pelkää esitellä sitä.

Esityksen suunnittelussa on ollut mukana ensin Helsingin Lauttasaaren ala-asteen neljäsluokkalaiset ja esityksen tematiikka muodostuu lasten kirjoituksista. Tammikuussa 2018 lapsille kerrottiin Klyyvarin syntytarina, johon he saivat kirjoittaa jatkoa. Lapset ovat kirjoittaneet Klyyvarin päivittäisistä seikkailuista, kommelluksista ja kohtaamisista ja näiden kirjoitusten pohjalta Sauros säveltää ja sanoittaa teoksen muusikin ja työryhmänä kirjoitamme käsikirjoituksen valmiiksi.

Yhdessä kolme esiintyjää tulkitsevat Klyyvarin tarinan; Sauros toimii esityksen kertojana samalla kun sirkustaiteilijat kuvittavat tapahtumia. Sirkusteknisesti esitys tulee sisältämään mimiikkaa, akrobatiaa, jongleerausta, saippuakuplataidetta, hulavanteita ja tasapainoilua. Musiikin tyylilajit vaihtelevat vaivattomasti tangon, iskelmän ja äänitaiteen kautta rokkiin.

Työryhmän jäseniä yhdistää halu tehdä laadukkaita lastenesityksiä. Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin ja samalla ruokkia heidän mielikuvitustaan ja luovuuttaan tarinankerronnan saralla. Haluammekin tehdä siis esityksen lapsilta lapsille lapsenmielisten esittämänä, kuitenkin niin, että aikuisetkin viihtyisivät katsomossa.
Esityksessä haluamme ottaa kantaa tärkeään aiheeseen, toisten hyväksymiseen, ja tuoda se esille lempeästi ja tarkastella sitä tarinan muodossa alleviivamatta ja saarnaamatta. Metsän eläimet ovat isossa osassa Lauttasaaren ala-asteen oppilaiden kirjoittamissa tarinoissa ja monissa kirjoituksissa alkukankeuden ja erilaisten kommellusten jälkeen Klyyvari ystävystyykin eläinten kanssa.

Työryhmä:
Ohjaaja/sirkustaiteilija: Kalle Lehto
Muusikko/kertoja: Yrjänä Sauros
Sirkustaiteilija: Susanna Liinamaa

31.1. 2019 klo 19
1.2. 2019 klo 19
2.2. 2019 klo 19


Puupää
Finlandia-voittaja Juha Hurmeen hillitön johdatus rillumarein kulisseihin ja Pekka Puupää-elokuvien vaihtoehtoiseen todellisuuteen.
Monologin esittää Aapo Stavén.

18.1. 2019 klo 19
29.1. 2019 klo 19

SIRKÜS
Esitys rapistuneissa sirkusväreissä
Esitys ja esiintyjät Rauli Katajavuori, Miika Nuutinen, Teemu Riihelä

SIRKÜS on hauska ja yllättävä kaikenikäisille katsojille sopiva lämminhenkinen sirkusparodia joka elää ja hengittää menneisyyden sirkusromantiikkaa. Esitys tarkastelee sirkushistoriaan kuin menneisyyden sirkusvaunun rikkinäisestä ikkunasta.

Esityksn esiintyjät muuttavat roolihahmojaan numerosta toiseen, näyttämölle saapuu niin pöyhkeää ranskalaista baskeripäätä kuin kurimuksessa kärsivää sirkuseläintä, ja nähdään esityksessä huima washington trapetsi -numerokin. Ironisen ivallinen mutta kuitenkin lempeä ja herkkä SIRKÜS -esitys iskee silmää yleisölle, koko estetisoiva sirkustaide ja romantisoitu sirkuskuvasto päätyvät näyttämölle koko totuudessaan. Eikä ketään varmasti häiritse, vaikka vatsastapuhuja ei ole kovin hauska, temput eivät aina onnistu, tirehtööri on ylidramaattinen ja orkesteri soittaa vähän sinne päin. Mutta se kaikki kuuluu sirkukseen: mennyt loisto ja jäntevä nuoruus. Sama artisti esiintyy monella nimellä, myy välissä ylihintaista popcornia – taiteilijat venyvät kaikkeen.  Ja kaikessa on vähän huijauksen makua, kuten sirkuksessa kuuluu ollakin!

Mutta kaikki esityksessä on kuitenkin totta, kaikki sirkus tapahtuu oikeasti siinä katsojien silmien edessä – ei ruudussa, ei virtuaalisesti. Keilat lentävät, ruoska napsuu, trapetsi keinuu ja haju tarttuu nenään. Ja kuten K.S. Stanislawskikin sanoi ’Sirküs – sirkus on paras paikka maailmassa’.

Esitykset:
29.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19 (kantaesitys)
30.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
1.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
13.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
14.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
15.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
20.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
21.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
22.12. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Gruppo 3: Oliko (vierailu)
Ohjaus:  Aapo Stavén
Esiintyjät: Aaro Kontio, Lassi Talasmo

Teos käsittelee muistia ja muistamista. Muistoja ja muistin ongelmia. Teema ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai tiettyyn kulttuuriympäristöön, vaan jokainen katsoja voi löytää teoksesta oman samaistumispintansa. Sanaton visuaalinen kerronta johdattaa katsojat matkalle mieleen.
6.12.  NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
liput täältä

Kuningasohjus

Ohjaus, käsikirjoitus ja esiintyminen: Samuli Männistö
Lavastus ja puvustus: Laura Poranen
Valosuunnittelu: Vespa Laine
Teksti/musiikki: John S. Hall/King missile 3

Kuningasohjus on sirkusesitys, joka pohjautuu amerikkalaisen runoilija John S. Hall’in tarkkanäköisiin, yhteiskunnallisesti kantaaottaviin teksteihin ja laulunsanoituksiin. Esityksessä yhdistyvät runous, musiikki ja sirkus. Kuningasohjus on kollaasi ajasta irtileikattuja ajatuksia. Esityksen sisältämä jongleeraus, taikuus ja tasapainoilu kuvittavat, keskustelevat ja hetkittäin riitelevät tarinoiden, musiikin ja tekstin kanssa. Esitys lainaa vaikutteita esitystaiteen eri suunnilta sisältäen viitteitä, vihjauksia ja vaikutteita. Pop-taide ja tämän ajan yhteiskunnallisuus kohtaavat esityksessä, muodostaen naurua sekä hetkiä, jolloin nauru takertuu katsojan kurkkuun. Kuningasohjus saa olon tuntumaan oudon levottomalta, se pakottaa ajattelemaan.

Esityksen ensi-ilta 11.6. 2009 Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamolla.

Näytökset
15.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
16.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
17.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
23.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
24.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
25.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

liput täältä

[heresy]
‘Hienoutta, taitoa, outoutta ja yllätyksiä kerrakseen. Illan kuluessa yleisössä näkyi “ei voi olla totta” -eleitä ja hämmennyksen naurunpyrskähdyksiin kietovia reaktioita.’ – Jussi Tosavainen, HS 28.9.2013
Työryhmä Ohjaus, lavastus: Samuli Männistö
Tuotanto: Sirkus Supiainen / Samuli Männistö
Esiintyjät: Antti Nerg, Markus Nivala, Samuli Männistö & Laura Vuorjoki-Elo
Musiikki: Laura Vuorjoki-Elo
Pukusuunnittelu: Marjo Haapasalo
Valosuunnittelu: Saija Nojonen
Tarpeiston ja lavastuksen toteutus: Toni Saikkonen
Ääniteknikko: Antti Koukonen
Tukijat:Alfred Kordelinin säätiö, Koneen säätiö, Epic Juggling props, Koistinen kantele, Menu Spaustuve

Nimensä puolesta [heresy] viittaa harhaoppiin ja kerettiläisyyteen eli uskomuksiin ja teorioihin, jotka ovat vahvasti ristiriidassa vakiintuneiden uskomusten ja tottumuksien kanssa. Tämän viitekehyksen sisällä [heresy] tutkii sitä mikä on oleellista, mikä on hallittavissa ja mikä on pyhyyttä. Tämän tutkimuksen taustalla ovat erilaiset taideteoriat, uskontojen käsitykset ja muut todellisuuden ja maailmankaikkeuden syytä, luonnetta sekä perimmäistä totuutta etsivät teoriat. [heresy] sisältää vähäeleistä fyysisen teatterin ja jongleerauksen taidetta, elävää musiikkia ja kyseenalaistamisesta kuten myös itsetietoisuudestakin syntyvää lempeää huumoria. [heresy] on kolmen jonglöörin ja kansanmuusikon vuoropuhelu käsitellen esineitä, arvoituksia ja muita tärkeitä asioita.

Näytökset:
1.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19 (Joensuun ensi-ilta)
2.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
3.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
8.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
9.11. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
10.11 NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Robot Loves (Vierailu)

Saippuakuplia, sormiparistoja ja outoja kohtaamisia

Kaikki kaipaavat rakkautta, myös ne joilla on patterisydän. Mutta mitä ihmettä robottirakkaus oikein on? Löytyykö se tanssilattialta? Ja miten Kuningatar E-lisabeth liittyy tähän kaikkeen? Robot loves yhdistää kineettistä teatteria ja kokeellista esine- ja nukketeatteria. Interaktiivinen teos osallistuu keskusteluun taiteen uusista muodoista ja antaa näkökulmia pohdintaan esiintyjän ja esineen, katsomon ja näyttämön sekä tilan ja lavasteen suhteesta. Robot loves tutkii liikkuvan ja osallistuvan lavastuksen sekä keinotekoisten esiintyjien suhdetta katsojaan. Lavastaja-nukenrakentaja Laura Sariolan kierrätysmateriaaleista, rikkinäisistä leluista ja elektroniikkaromusta rakentamat esiintyjät vievät katsojat rakkauden etsintään.

Esityskonsepti ja toteutus: Laura Sariola
Esityksen kesto n. 1 h Esitystä ei suositella alle kuusivuotiaille.

Robot loves esitykset
Pe 26.10. klo 19
La 27.10. klo 19
NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, Joensuu
Liput: 10/15 € Tiketti ja NÄYTTÄMÖ
Esityksen toteutusta ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus, Pyynikin kesäteatterisäätiö, Tampereen kaupunki ja Sirkus Supiainen ry

Hand Some Feet (vierailu)

Esiintyjät: Jeromy Zwick ja Liisa Näykki
Dramaturgia: Meri-Maija Näykki
Musiikki ja musiikillinen toteutus: Liisa Näykki, Jeromy Zwick, Patrik Zeller
Tuotanto: Hands some Feet

Hands some Feet esitys kertoo tarinan sirkuksen läpi. Esityksessä seurataan kahden
hahmon kertomusta kohtaamisesta, toistensa tuntemaan oppimisesta ja
ymmärtämisestä, kompromissien teosta ja rakastamisesta.
Esityksen kaksi pääroolissa toimivaa sirkuslajia ovat nuorallatanssi ja jongleeraus.
Ryhmän ja esityksen sanaleikillinen nimi “Hands some Feet” juontaa juurensa
näistä sirkuslajeista. Hands (=kädet) Jeromylle – jonglöörille, joka käyttää käsiään
päätyökalunaan, ja Feet (=jalat) Liisalle, joka taas käyttää jalkojaan
päätyövälineenään nuorallatanssiessaan. He löytävät toisiaan täydentävät elementit
ja luovat poikkeuksellisen ja tavattoman symbioosin.
Hands some Feet on leikkisä, mutta samalla vakava esitys kaikille ja kaiken ikäisille.
Herkimmästä täysin naurettavaan, heidän hienovarainen pelleilynsä saa meidät
esimerkiksi muistamaan, miltä tuntui rakastua ensimmäistä kertaa.

Kesto: 40-50 minuuttia

4.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
5.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
6.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Yhden Miehen Sirkus
Esitys ja esiintyminen: Miika Nuutinen

Miika Nuutisen Yhden miehen sirkus –esitys koostuu monipuolisesta ja tasokkaasta
jongleerauksesta ja tasapainoilusta. Esityksessä katsojat otetaan mukaan kohteliaasti
keskustellen. Miika Nuutinen ottaa yleisön osaksi esitystä ja esityksen aikana useampi
henkilö pääsee iästä ja taitotasosta riippumatta osallistumaan ja kurkistamaan sirkustaiteen
saloihin.
Esityksestä on suunniteltu kevyesti liikuteltava. Miika voi kiertää esityksellä yksin hoitaen
lipunmyynnin, kahvion, esityksen pystytyksen, ääni ja valotekniikan yksinään. Sisällöllisesti teos on valmistettu erityisesti ajatellen koulu ja päiväkotiyleisöjä.

Näytökset:
11.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
12.10. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Ulkopuolella
Ohjaus, lavastus, valosuunnittelu: Rauli Katajavuori
Puvustus: Laura Sariola
musiikki: Olli Jalmari Vainionpää
lavasteiden rakennus: Hannu Multanen
Äänimaisema: Antti Koukonen
Esiintyjät: Jalmari ja Rauli Katajavuori

Ulkopuolella – teos on karhean humoristisesti vakava ideaalikone. Alkulähteenämme ovat sirkus ja musiikki. Syvennymme käsittämättömään ja etsimme syvää kansaperinnettä tulevaisuudesta. Tervetuloa mukaan huviretkelle tienpientareille, joissa resistanssia ei ole.

Esityksen kesto noin 50min

Näytökset:
8.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
20.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
21.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
22.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
27.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
28.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19
29.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 19

Avoin Tiedeteatteri: Kuinka tietokone ajattelee

Tervetuloa katsomaan Avoimen Tiedeteatterin: “Kuinka tietokone ajattelee” -tiedeteatteriesitystä

Kuinka tietokone ajattelee? Mikä on bitti? Tai looginen portti? Miten transistori liittyy tähän kaikkeen? Vastaukset kaikkiin näihin kysymyksiin selviävät tiedeteatterissa! Tiedeluentoa muistuttavassa esityksessä opettelemme digitaalitekniikan perusteita ja rakennamme yksinkertaisen yhteenlaskukoneen.

Esitys on suomenkielinen ja kestää noin tunnin. Esitystä suositellaan yli 10-vuotiaille.

Tiedeteatteri -esitys 14.9. klo 18.30 ja 15.9. klo 16. NÄYTTÄMÖ, Pilkontie 7, 80230 Joensuu(liput 10 /15 €)

Webbisivut: www.tiedeteatteri.fi
Facebook: fb.me/tiedeteatteri

Kiertävän tarina

Miika Nuutisen Kiertävän tarina -esitys on fiktiivinen kertomus perinteisestä sirkuksesta. Se vie katsojan sirkuksen maailmaan ja sen kulisseihin. Se valottaa yleisölle myös esiintyjien taustoja ja tavoitteita.
Mitä kaikkea tapahtuukaan ennen esityksen alkua? Mitä näytöksen päätyttyä? Ja mitä kaikkea uhrauksia ja työtä sirkustähden elämä on vaatinut? Esitys sopii kaikenikäisille.

14.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 18
15.9. NÄYTTÄMÖ, Joensuu, klo 15

Olipa kerran sirkus

Ohjaus: Markus Nivala
Esiintyjät: Emma Räisänen, Matti Koskela, Antti Nerg, Markus Nivala
Tuotanto: Sirkus Supiainen
‘Olipa kerran sirkus’ on koko perheelle suunnattu sanaton nykysirkusteos. Esitys kertoo sirkuksen perinteisistä hahmoista sekä esitystyylistä nykysirkuksen keinoin. Humoristinen ilmaisu, fyysinen teatteri sekä vaikuttavat sirkusnumerot takaavat päätähuimaavan sirkuskokemuksen. Esitys sisältää mm. käsilläseisontaa, ilma- ja pariakrobatiaa, jongleerausta sekä paljon komiikkaa!
Esityksen kesto: n.45min
7.9.2018 klo 19.00
8.9. 2018 klo 15.00