Sirkus jää pystyyn!
(Circus remains the same)
Työryhmä: Rauli Katajavuori & Timo Torvinen
Valosuunnittelu: Riku Elo
Puvustus: Laura Sariola
Tuotanto: Sirkus Supiainen
Joensuun paikallisten kulttuuritoimijoiden mahtipontinen askarteluprojekti tutkii, onko mahdollista rakentaa 90-luvun stadionkonsertti pieneen näyttämötilaan kolmen henkilön työryhmällä ilman taiderahoitusta ja lähes ilman kustannuksia. ’Sirkus jää pystyyn’ on lihaksi tullut runoelma, pamfletti ja rujo tutkielma rock ’n’ rollista. Luvassa on diy-henkinen menneiden vuosikymmenien estetiikalla toteutettu massiivinen konsertti, jossa kitarat ulvovat ja rumpukone paukkuu, kun (proto)Torvinen laulaa laulua haikeaa. Näissä tarinoissa karvaan pettymyksen tuska ja viha naurattaa, eikä edes katkera blues paranna, kun 90-luvulla oli vielä ok olla synkkis ilman ironian tarvetta, tai markkinointimiesten paketoimaa narratiivia. Kaipuu ja mahdollisuus käpertyä sisäänpäin kaikuu kaiken taustalla, kun esteettinen, retrofuturistinen sirkustaide kohtaa mustan aukon. Kaiken lopussa, kun korvat soivat, kun strobovalojen välke lakkaa: Sirkus Jää Pystyyn – Circus remains the same!
Esityksen tekijät:
Rauli Katajavuori tunnetaan omaperäisistä, omailmeisistä ja tinkimättömistä esityksistään, jotka yhdistävät vaikutteita aina nykyteatterista nukketeatteriin.
”Rauli Katajavuori on aina tehnyt toisin kuin muut.” – HS 28.9.2013
”Rauli Katajavuoressa on virtaa kuin patteripupussa.” – HS 12.6.2011
”Rauli Katajavuori ei ole koskaan halunnut tehdä sirkustaidettaan helpoimman ja ilmeisimmän kautta. Hän kokeilee ja venyttelee rajoja äärimmilleen.” – HS 12.4.2010
”Katajavuori on suomalaisen kokeellisen jongleerauksen pioneereja.” – HS arvio 6.4.2008
Timo Torvinen on tunnettu muun muassa omalle musiikilleen keksimistä nimityksistä. ”Epä-rockin” ja ”Itä-Suomi-rockin” rinnalle Torvinen on lanseeraamassa termiä AOG, ”adult oriented goth”.
”(proto)Torvinen on pelottava, analyyttisen tutkiskeleva sivustakatsoja, jonka näkemys maailmasta viiltelee kuulijan sydämen siisteiksi siivuiksi.” – Humu-klubi, 2019
”Ai millaista se niinku on? Vähän niin kuin Prince, mutta huonompi.” – anonyymi, 2014
”Torvinen on suomirockin Mad Max!” – Timo Torvinen, 2018
10.10. klo 19
11.10. klo 19
17.10. klo 19
18.10. klo 19
25.10. klo 19