Kahden teoksen ilta: Levoton maa & RISA – Friction

Minimin Kahden teoksen illassa nähdään tanssiteos Levoton maa ja sirkusesitys RISA – Friction. Teokset on suunnattu nuorille ja aikuisille. Illan kesto on n. 1 h 30 min, sis. väliajan.

Levoton maa

Kahden teoksen illan avaa Levoton maa. Teoksessa nähdään Kuopio Tanssii ja Soin ja Minimin tuoreet taiteelliset johtajat Riku Lehtopolku ja Mikko Makkonen.

Vierauden kohtaamista pohtiva Levoton maa on saanut inspiraationsa Edward W. Saidin teoksesta Orientalismi. Tekijöiden kiinnostuksen kohteena on kuitenkin ollut tarkastella toiseuden hahmottamista yleisemmällä tasolla. Osaamme tulkita tuntematonta tai vierasta vain omasta maailmankuvastamme käsin – samalla muokkaamme todellisuutta itsellemme ymmärrettävään tai ylipäänsä mahdolliseen muotoon. Kuvaajan ulkopuolisuus suhteessa kuvattavaan asiaan sekä vieraan kulttuurin kohtaamiseen erottamattomasti liittyvä jako “meihin” ja “heihin” luovat verhon, jonka takaa on vaikea nähdä toinen tai tulla itse nähdyksi.

Teos tarttuu aiheeseensa fyysisyydellä ja luottaa kahden esiintyjän tarkkaan yhteistyöhön. Hienovireisesti yhteen soivat kehot rakentavat kudelman, josta kerros kerrokselta paljastuu henkilökohtaisempia sävyjä.

“Saumaton, loppuun asti hiottu yhteistyö luo kiihkeisiinkin kohtauksiin levollisen tunnelman, jossa katsoja kelluu tanssivirran viemänä.” – Teatteri & Tanssi + Sirkus -lehti

“Tuloksena oli energinen ja voimakkaaseen tanssiin perustuva duetto, jossa liike oli keskiössä.” – Demokraatti

Levoton maa -teostiedot

Koreografia ja tanssi: Riku Lehtopolku, Mikko Makkonen
Äänisuunnittelu: Eero Auvinen
Valojen konsultaatio: Joonas Tikkanen
Esiintyjät ääninauhalla: Francis Guardia, Ben Rogers
Musiikki: Jon Balke, Batagraf, Anouar Brahem, Stephan Micus
Kuva: Jukka Nuutinen
Teoksen traileri: https://vimeo.com/319233270

RISA – Friction

Mikä on se voima joka saa meidät liikkeelle? Liikumme pysähtymättä, mutta jätämmekö jälkeemme vain kiiltävät pinnat? Entä jos päätän jäädä paikoilleni, lakkaanko olemasta?

RISA – Friction on hengästyttävä kudelma tanssia ja akrobatiaa, yhdistelmä kahta erilaista fyysistä taiteilijaa ja heidän yhdessä kehittelemäänsä liikekieltä. Heidän välillään tanssi venyy uusiin ulottuvuuksiin, kohtaa akrobatian ja muuntautuu joksikin uudeksi.

Riia Kivimäki on voimistelu taustan omaava freelancerinä työskentelevä tanssitaiteilija joka on
valmistunut Tampereen konservatorion jazz-tanssilinjalta sekä syventänyt opintojaan
eurooppalaisen nykytanssin kentällä. Hän on esiintynyt, tehnyt koreografiaa ja luonut
esityksiä monipuolisesti niin tanssin, sirkuksen, kuin teatterin kentällä ja niitä yhdistäen.

Saku Mäkelä on valmistunut tanssiakrobaatiksi Tukholman taiteellisesta korkeakoulusta vuonna 2008. Melkein 20-vuoden ajan hän on tehnyt töitä tanssin, teatterin ja sirkuksen parissa niin
esiintyjänä, koreografina kuin opettajana.

RISA – Friction -teostiedot

Konsepti ja esiintyminen: Riia Kivimäki ja Saku Mäkelä
Äänisuunnittelija: Joonas Outakoski
Valosuunnittelija: Teo Lanerva
Kuva: Jouni Ihalainen